poniedziałek, 9 października 2023

Pumpkin spice dalgona coffee

Gdy na niebie ołowiane chmury suną przed siebie, ścigając się z ostatnimi kluczami ptaków, a deszcz siąpi od rana do wieczora, najbardziej lubię zaszyć się w ulubionym miejscu w domu.
Świeczki, koc, książka, film albo muzyka, która kojąco rozlewa się po wnętrzu i coś pysznego dla podniebienia.
Przychodzę dziś do Was zatem z jedna z najlepszych wersji sezonowej kawy Pumpkin spice, jaką zrobicie sobie tej jesieni :)
Rozgrzewająca, kremowa, o przytulnym aromacie korzennych przypraw i...mocną kawową pianką na wierzchu!
Przed Państwem Dyniowa Dalgona Coffee ♥
To kawa - deser w kolorze zachodzącego jesiennego słońca, która otuli wnętrze smakiem i wypełni myślami pluszowymi jak ulubiony kocyk, zostawiając na ustach kremową piankę rozkoszy :)
Rozbudzi i rozjaśni nawet najbardziej ponury i deszczowy dzień, zachwycając swoją konsystencją Ciebie i każdego, dla kogo ją przygotujesz.
A jeżeli kawowa pianka nie jest Twoją ulubioną formą kawy, spokojnie możesz wlać do dyniowej bazy espresso.
Chodźcie zatem na szklaneczkę przytulności i jesiennego słońca!







































Pumpkin spice dalgona coffee
na 4 porcje po ok.200ml
Potrzebujesz:

  • 3 łyżki puree z pieczonej dyni (najlepiej Hokkaido)
  • 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 2 szczypty gałki muszkatołowej
  • 500ml mleka lub napoju roślinnego
  • 400ml wody

Kawowa pianka:
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki wody

Sposób przyrządzenia:
1. W rondelku umieść puree dyniowe, przyprawy, mleko i wodę i zagotuj.
2. Przecedź dyniowy napój przez sitko i gorący rozlej do szklanek.

Kawowa pianka:
1. Do miski wsyp kawę, cukier i wlej 2 łyżki wody.
2. Ubijaj mikserem do momentu uzyskania jasnej, błyszczącej i puszystej masy (ok. 3-4min.). Można ubijać ręcznie trzepaczką (ok. 10min.).
3. Wyłóż porcję kawowej pianki na wierzch dyniowego napoju.

Smacznego!



Pumpkin spice dalgona coffee
for 4 portions of approx. 200 ml
Ingredients:
  • 3 tablespoons of baked pumpkin puree (preferably Hokkaido)
  • 1/3 teaspoon ground cinnamon
  • 1/4 teaspoon ground ginger
  • 2 pinches of nutmeg
  • 500 ml of milk or plant drink
  • 400 ml of water
Coffee foam:
  • 2 tablespoons of instant coffee
  • 2 tablespoons of sugar
  • 3 tablespoons of water
Method:
1. Place the pumpkin puree, spices, milk and water in a pot and bring to a boil.
2. Strain the pumpkin drink through a strainer and pour it hot into glasses.

Coffee foam:
1. Pour coffee, sugar and 2 tablespoons of water into a bowl.
2. Beat with a mixer until the mixture is light, shiny and fluffy (approx. 3-4 minutes). You can beat by hand with a whisk (approx. 10 minutes).
3. Pour a portion of coffee foam on top of the pumpkin drink.

Enjoy!





2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...