wtorek, 7 listopada 2023

Brunsviger - duńskie ciasto drożdżowe z cukrową skorupką

Jesień w końcu wygląda jesiennie!
I chociaż wahania między bardzo słonecznymi dniami, które pozwalają wypić listopadową kawę na balkonie i tymi przesiąkniętymi deszczem do suchej nitki są zupełnie skrajne i zmieniają się z dnia na dzień, to przychodzę dziś do Was ze słodkością dobrą na każdą pogodę :)
Brunsviger, czyli duńskie ciasto drożdżowe pełne zagłębień i dołków wypełnionych maślano-cukrową polewą, która w piekarniku zmienia się w karmelową skorupkę z wilgotną warstwą cista.
Mięciutkie ciasto i chrupiący wierzch, który przyjemnie chrzęści pod zębami to pyszna i prosta słodkość do filiżanki kawy lub herbaty w jesienne popołudnie lub o poranku.
Bo to duńskie ciasto z wyspy Funen, gdzie urodził się Hans Chrustian Andersen, jest często serwowane na śniadanie w towarzystwie filiżanki kawy :)
Jeśli masz zatem ochotę na przytulność w postaci drożdżowego ciasta z cukrową skorupką, nie daj się prosić i upiecz Brunsviger!







































Brunsviger - duńskie ciasto drożdżowe
Potrzebujesz:
• 240 ml ciepłego mleka
• 25g świeżych drożdży
• 30g cukru
• 1 jajko
• 1/2 łyżeczki soli
• 420g mąki pszennej
• 85g oleju

Polewa:
• 200g ciemnego brązowego cukru
• 150g masła

Sposób przyrządzenia:
1. Ciepłe mleko połącz z drożdżami i cukrem i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się drożdży – odstaw na 15 min.
2. Dodaj jajko, sól, olej i mąkę – zagnieć gładkie i elastyczne ciasto i odstaw na 45 min do wyrośnięcia.
3. Przygotuj polewę: rozpuść masło z brązowym cukrem – mieszaj do połączenia się cukru z masłem.
4. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż na nią ciasto.
5. Palcami zrób dziurki w cieście, tworząc głębokie dołeczki i polej wierzch ciasta masłem z cukrem, wypełniając wgłębienia i omijając boki formy.
6. Piecz 20-25min w 200*C.

Smacznego!








































Brunsviger - danish yeast cake
Ingredients:
• 240ml warm milk
• 25g fresh yeast
• 30g sugar
• 1 egg
• 1/2 tsp salt
• 420g wheat flour
• 85g oil

Topping:
• 200g dark brown sugar
• 150g unsalted butter

Method:
1. Mix warm milk with yeast and sugar and stir until yeast dissolves completely - leave for 15 min to activate.
2. Add an egg, salt, oil, and flour - kneas the smooth and elastic dough and leave for 45g min to rise.
3. Prepare the topping: melt butter with brown sugar - stir well to ensure the sugar is incorporated into the butter.
4. Line a baking pan with baking paper and transfer the dough to the pan.
5. Press your fingers into the dough to form deep dimples and pour the tipping over the dough, filling dimples and avoiding the sides of the pan.
6. Bake 20-25min in 200*C.

Enjoy! 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...