Koniec Listopada to ostatni moment na nastawienie dojrzewających pyszności świątecznych, jak Staropolski dojrzewający piernik, czy Mandarynkowa nalewka lub Pomarańczello, które pojawi się tutaj już jutro :)
A jeśli chcecie dorzucić do upominków jakieś zimowe smaki lub uzupełnić spiżarnię o przytulne świąteczne słoiczki, to dziś przychodzę z jednym z takich pomysłów.
Dżem pomarańczowy z pomarańczy, które zostały po wyżej wspomnianym Pomarańczello, to słoiczki pełne zomowej słodyczy.
Do tego wanilia, która otula podniebienie swoim aromatem i sprawia, że całość wprost rozpływa się na języku :)
Idealny dodatek nie tylko do zimowego śniadania ale także do deski serów, czy do przełożenia piernika lub innych ciast, chociaż i tak najlepiej smakuje wyjadany prosto ze słoiczka :)
Słodkie pomarańcze z delikatną goryczką po małych kawałkach białej błonki, aromatyczna wanilia, podkręcająca smak cytryna - to wszystko sprawia, że całość nie jest mdła, za to kusząco słodka i wyraziście zimowa.
Słoiczek takiego dżemu z pewnością rozjaśni każdy szary poranek i twarze obdarowanych bliskich osób, bo ręcznie robione prezenty to nie tylko smak ale też troska, uwaga i ciepła myśl włożona w przygotowanie :)
Obierajcie pomarańcze i wyciągajcie wanilię - niech to będzie słodka zima!
Dżem pomarańczowy z wanilią
na 3 małe słoiczki po ok. 200g
Potrzebujesz:
- 1kg obranych pomarańczy bez białych błonek
- 4 łyżki jasnego brązowego cukru
- 6 łyżek białego cukru
- skórka otarta z połowy cytryny
- sok z połowy cytryny
- 3cm kawałek laski wanilii lub 1/3 łyżeczki pasty z prawdziwą wanilią
- 1/2 łyżeczki żelatyny
- 1 łyżka wody
1. Pomarańcze pokrój w kostkę i przełóż do rozndelka.
Orange jam with vanilla
for 3 small jars, approx. 200g each
Ingredients:
- 1 kg of peeled oranges without white skin
- 4 tablespoons light brown sugar
- 6 tablespoons of white sugar
- grated zest from half a lemon
- juice of half a lemon
- 3cm piece of vanilla pod or 1/3 teaspoon of real vanilla paste
- 1/2 teaspoon of gelatin
- 1 tablespoon of water
1. Cut the oranges into cubes and place them in a pot.
2. Sprinkle the fruit with sugar and cook over low heat until the fruit releases its juice and the sugar begins to dissolve.
3. Add vanilla, lemon zest and juice and cook covered for about 40 minutes.
4. Remove the lid and cook for another 20 minutes - during this time, mix the gelatin and water in a small bowl.
5. Turn off the burner and mix in the gelatin thoroughly.
6. Pour the hot jam into sterilized jars, close tightly and set aside to cool.
7. Pasteurize in hot water for 15 minutes.
Enjoy!
Nie jadłam jeszcze takiego dżemu.
OdpowiedzUsuńzatem gorąco zachęcam :) jest prosty w wykonaniu i naprawdę przepyszny! ^^
Usuńit is very interesting. I enjoyed reading this post and watching pictures :) amazing you are.. have a great day :)
OdpowiedzUsuńយុទ្ធសាស្ត្រក្នុងហ្គេម HiLo
Thank you so very much! :) I'm glad you like it! ^^
Usuń