To, jak bardzo przerastało mnie ostatnio pisanie postów, zadziwia mnie samą.
Od kilkunastu dni mam przygotowane 3 przepisy, trzeba je tu tylko wrzucić i przedstawić, a jednak za każdym razem, gdy się do tego zabierałam...czułam niemoc.
Ostatnie chłodne dni i deszcz i ogrom pracy w pracy sprawiły, że miałam ochotę bładzić po lesie albo zakopać się pod kocem i tak po prostu być bez żadnych planów.
Kiedy jednak moje wewnętrzne baterie odzyskały nieco iskry, wchodziłam do kuchni by zamknąć smaki kończącej sie jesieni.
Jedną z tych pysznych, otulających listopadowych smakowitości są jabłkowe tartaletki w ytrawnej wersji.
Mocny owocowy smak równoważy czerwona cebula, tymianek i kołderka z sera z niebieską pleśnią, który dodaje finezji i przytulności.
Kruche ciasto, wyraziste nadzienie oblane listopadową mgłą i masą śmietanowo-jajeczną, która zespala wszystkie składniki farszu.
Ja dodałam surową cebulę ale myślę, że podsmażona dodałaby całości wiecej słodyczy i tak też właśnie zrobię następnym razem.
Do tego jeszcze zielon pietruszka, która wciąż świetnie sobie radzi na balkonie i sos musztardowo-miodowy, jako przysłowiowa wisienka na torcie :)
Jeśli masz ochotę rozpieścić swoje podniebienie, siedząc pod kocem lub przy stole z ulubionymi ludźmi, koniecznie spróbuj tych jesiennych tartaletek z jabłkiem i serem pleśniowym.
Tartaletki z jabłkiem i serem pleśniowym
na 4 porcje
Potrzebujesz:
Na ciasto:
- 110g mąki
- 50g masła
- 2 łyżki zimnej wody
- szczypta soli
Nadzienie:
- 1 duże słodkie jabłko
- 1 czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku przeciśniety przez praskę
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1 kopiasta łyżeczka musztarty francuskiej
- 1/2 łyżeczki miodu
- 3 jajka
- 4 łyżki śmietany 18%
- 3 łyżki mleka
- 2/3 łyżeczki soli (lub węcej)
- 1/2 łyżeczki pieprzu (lub więcej)
- 100g sera z niebieską pleśnią
- 2 łyżeczki musztardy francuskiej
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżki wody
- 1 łyżka oliwy
1. Z podanych składników szybkimi ruchami zagnieć gładkie, jednolite ciasto.
2. Uformuj kulkę i podziel na 4 równe części.
5. Na schłodzone spody wyłóż obficie nadzienie.
1. W misce dokładnie połącz jajka ze śmietaną i mlekiem.
2. Dodaj przyprawy, tymianek i miód z musztardą oraz przeciśnięty czosnek.
5. Wykładaj nadzienie na spody tart.
- 110g of flour
- 50g butter
- 2 tablespoons of cold water
- pinch of salt
- 1 large sweet apple
- 1 red onion
- 1 clove of garlic pressed through a press
- 1/2 teaspoon of thyme
- 1 heaped teaspoon of French mustard
- 1/2 teaspoon of honey
- 3 eggs
- 4 tablespoons of cream 18%
- 3 tablespoons of milk
- 2/3 teaspoon salt (or more)
- 1/2 teaspoon pepper (or more)
- 100g blue cheese
- 2 teaspoons of French mustard
- 1 teaspoon of honey
- 2 tablespoons of water
- 1 tablespoon of olive oil
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz