piątek, 17 listopada 2023

Listopadowe tartaletki z jabłkiem i serem pleśniowym

To, jak bardzo przerastało mnie ostatnio pisanie postów, zadziwia mnie samą.
Od kilkunastu dni mam przygotowane 3 przepisy, trzeba je tu tylko wrzucić i przedstawić, a jednak za każdym razem, gdy się do tego zabierałam...czułam niemoc.
Ostatnie chłodne dni i deszcz i ogrom pracy w pracy sprawiły, że miałam ochotę bładzić po lesie albo zakopać się pod kocem i tak po prostu być bez żadnych planów.
Kiedy jednak moje wewnętrzne baterie odzyskały nieco iskry, wchodziłam do kuchni by zamknąć smaki kończącej sie jesieni.
Jedną z tych pysznych, otulających listopadowych smakowitości są jabłkowe tartaletki w ytrawnej wersji.
Mocny owocowy smak równoważy czerwona cebula, tymianek i kołderka z sera z niebieską pleśnią, który dodaje finezji i przytulności.
Kruche ciasto, wyraziste nadzienie oblane listopadową mgłą i masą śmietanowo-jajeczną, która zespala wszystkie składniki farszu.
Ja dodałam surową cebulę ale myślę, że podsmażona dodałaby całości wiecej słodyczy i tak też właśnie zrobię następnym razem.
Do tego jeszcze zielon pietruszka, która wciąż świetnie sobie radzi na balkonie i sos musztardowo-miodowy, jako przysłowiowa wisienka na torcie :)
Jeśli masz ochotę rozpieścić swoje podniebienie, siedząc pod kocem lub przy stole z ulubionymi ludźmi, koniecznie spróbuj tych jesiennych tartaletek z jabłkiem i serem pleśniowym.























Tartaletki z jabłkiem i serem pleśniowym
na 4 porcje
Potrzebujesz:
Na ciasto:

  • 110g mąki
  • 50g masła
  • 2 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 1 duże słodkie jabłko
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku przeciśniety przez praskę
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1 kopiasta łyżeczka musztarty francuskiej
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 3 jajka
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 3 łyżki mleka
  • 2/3 łyżeczki soli (lub węcej)
  • 1/2 łyżeczki pieprzu (lub więcej)
  • 100g sera z niebieską pleśnią
Sos:
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka oliwy
Sposób przyrządzenia:
1. Z podanych składników szybkimi ruchami zagnieć gładkie, jednolite ciasto.
2. Uformuj kulkę i podziel na 4 równe części.
3. Każdą ćwiartkę rozwałkuj i wyłóż foremki, w których będziesz przygotowywać quiche.
4. Ponakłówaj obficie widelcem i włóż do lodówki na 15min.
5. Na schłodzone spody wyłóż obficie nadzienie.
6. Na wierzch każdej tartaletki posyp ok. 25g pokruszonego sera z niebieską pleśnią.
7. Piecz przez 30min w 180*C.

Nadzienie:
1. W misce dokładnie połącz jajka ze śmietaną i mlekiem.
2. Dodaj przyprawy, tymianek i miód z musztardą oraz przeciśnięty czosnek.
3. Jabłka pokrój w drobną kostkę i dodaj do masy jajecznej.
4. Cebulę czerwoną pokrój w kosteczkę i dodaj do masy surową lub podsmaż ją do miękkości i dopiero dodaj.
5. Wykładaj nadzienie na spody tart.

Sos:
1. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.

Smacznego!









































Apple and blue cheese savory tartlets
for 4 servings
Ingredients:
For the crust:
  • 110g of flour
  • 50g butter
  • 2 tablespoons of cold water
  • pinch of salt
Filling:
  • 1 large sweet apple
  • 1 red onion
  • 1 clove of garlic pressed through a press
  • 1/2 teaspoon of thyme
  • 1 heaped teaspoon of French mustard
  • 1/2 teaspoon of honey
  • 3 eggs
  • 4 tablespoons of cream 18%
  • 3 tablespoons of milk
  • 2/3 teaspoon salt (or more)
  • 1/2 teaspoon pepper (or more)
  • 100g blue cheese
Sauce:
  • 2 teaspoons of French mustard
  • 1 teaspoon of honey
  • 2 tablespoons of water
  • 1 tablespoon of olive oil
Method:
1. Knead the given ingredients into a smooth, uniform dough using quick movements.
2. Form a ball and divide into 4 equal parts.
3. Roll out each quarter and line the molds in which you will prepare the quiche.
4. Pierce generously with a fork and put in the fridge for 15 minutes.
5. Spoon the filling generously onto the cooled bases.
6. Sprinkle about 25g of crumbled blue cheese on top of each tartlet.
7. Bake for 30 minutes at 180*C.

Filling:
1. In a bowl, thoroughly combine the eggs, cream and milk.
2. Add spices, thyme and honey with mustard and pressed garlic.
3. Cut the apples into small cubes and add to the egg mixture.
4. Cut the red onion into cubes and add it to the raw mixture or fry it until soft and then add it.
5. Place the filling on the tart bottoms.

Sauce:
1. Mix all ingredients thoroughly.

Enjoy!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...