niedziela, 26 listopada 2023

Projekt śniadanie: Szakszuka grzybowa ze szpinakiem

Podnoszę rolety, a za oknem biało!
Oprószone śnieżnym puchem samochody, bloki i drzewa skrzą się w porannym słońcu na tle ciemnych chmur z białymi brzegami, które zwiastują kolejne porcje śniegu.
Zimowy sweter, zimowy spacer z psem i różowymi od chłodu policzkami, a po powrocie ona - ciepła, rozgrzewająca i niesamowicie aromatyczna grzybowa szakszuka ze szpinakiem.
Gęsty sos wzbogacony o pomidorowe pesto, które dodaje ciepłej nuty i łączy smaki, podbijając szczególnie te grzybowe i zupełnie zmienia charakter dania :)
W całej tej wspaniałości kąpią się jajka z płynnym żółtkiem, które wprost rozlewa się ciepłem po kromce świeżego pieczywa, a potem po podniebieniu, rozprowadzając wszystkie aromatyczne smaki.
Wyrazista, aromatyczna, otulająca smakiem i rozgrzewająca od środka - ta szakszuka to idealny pomysł na zimowe śniadanie i dobry start w dzień!
Jeśli masz ochotę, serdecznie zapraszam do stołu! :)






















Grzybowa szkaszuka ze szpinakiem
Porcja dla 1-2 osób
Potrzebujesz:

  • 2 łyżki oleju
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 6 pieczarek
  • 2 duże garści świeżego szpinaku
  • 2 suszone grzyby namoczone przez noc lub mielone suszone grzyby 1/2 łyżeczki (opcjonalnie)
  • 2 czubate łyżeczki czerwonego pesto
  • 100ml śmietanki 30% lub mleka owsianego
  • sól i pieprz do smaku
  • 2-4 jajka
  • ulubione pieczywo do podania
  • natka pietruszki
Sposób przyrządzenia:
1. Na rozgrzanym oleju zeszklij drobno pokrojoną cebulę i pieczarki w plasterkach.
2. Dodaj czosnek, szpinak i szczyptę soli.
3. Gdy szpinak zmięknie, zalej całość śmietanką/mlekiem, dodaj pesto i dokładnie wymieszaj.
4. Zrób małe dołeczki w szpinaku i wbij w nie jajka.
5. Dopraw solą i pieprzem i przykryj pokrywką - gotuj na małym ogniu ok. 5-7 min. aż białko się zetnie, a żółtka pozostaną płynne.
6. Podawaj z pieczywem i natką pietruszki.

Smacznego!








































Mushroom skashuka with spinach
for 1-2 people
Ingredients:
  • 2 tablespoons of oil
  • 1 small onion
  • 1 clove of garlic
  • 6 mushrooms
  • 2 large handfuls of fresh spinach
  • 2 dried mushrooms soaked overnight or ground dried mushrooms 1/2 teaspoon (optional)
  • 2 heaped teaspoons of red pesto
  • 100 ml of 30% cream or oat milk
  • salt and pepper to taste
  • 2-4 eggs
  • favorite bread to serve
  • parsley
Method:
1. Fry finely chopped onion and sliced mushrooms in heated oil.
2. Add garlic, spinach and a pinch of salt.
3. When the spinach softens, pour cream/milk over everything, add pesto and mix thoroughly.
4. Make small holes in the spinach and crack the eggs into them.
5. Season with salt and pepper and cover with a lid - cook over low heat for about 5-7 minutes. until the whites set and the yolks remain liquid.
6. Serve with bread and parsley.

Enjoy!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...