Podnoszę rolety, a za oknem biało!
Oprószone śnieżnym puchem samochody, bloki i drzewa skrzą się w porannym słońcu na tle ciemnych chmur z białymi brzegami, które zwiastują kolejne porcje śniegu.
Zimowy sweter, zimowy spacer z psem i różowymi od chłodu policzkami, a po powrocie ona - ciepła, rozgrzewająca i niesamowicie aromatyczna grzybowa szakszuka ze szpinakiem.
Gęsty sos wzbogacony o pomidorowe pesto, które dodaje ciepłej nuty i łączy smaki, podbijając szczególnie te grzybowe i zupełnie zmienia charakter dania :)
W całej tej wspaniałości kąpią się jajka z płynnym żółtkiem, które wprost rozlewa się ciepłem po kromce świeżego pieczywa, a potem po podniebieniu, rozprowadzając wszystkie aromatyczne smaki.
Wyrazista, aromatyczna, otulająca smakiem i rozgrzewająca od środka - ta szakszuka to idealny pomysł na zimowe śniadanie i dobry start w dzień!
Jeśli masz ochotę, serdecznie zapraszam do stołu! :)
Grzybowa szkaszuka ze szpinakiem
Porcja dla 1-2 osób
Potrzebujesz:
- 2 łyżki oleju
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 6 pieczarek
- 2 duże garści świeżego szpinaku
- 2 suszone grzyby namoczone przez noc lub mielone suszone grzyby 1/2 łyżeczki (opcjonalnie)
- 2 czubate łyżeczki czerwonego pesto
- 100ml śmietanki 30% lub mleka owsianego
- sól i pieprz do smaku
- 2-4 jajka
- ulubione pieczywo do podania
- natka pietruszki
1. Na rozgrzanym oleju zeszklij drobno pokrojoną cebulę i pieczarki w plasterkach.
2. Dodaj czosnek, szpinak i szczyptę soli.
- 2 tablespoons of oil
- 1 small onion
- 1 clove of garlic
- 6 mushrooms
- 2 large handfuls of fresh spinach
- 2 dried mushrooms soaked overnight or ground dried mushrooms 1/2 teaspoon (optional)
- 2 heaped teaspoons of red pesto
- 100 ml of 30% cream or oat milk
- salt and pepper to taste
- 2-4 eggs
- favorite bread to serve
- parsley
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz