niedziela, 19 listopada 2023

Szwedzkie bułeczki cynamonowe Kanelbullar

To jeszcze nie koniec jesieni na blogu ale gdy spadł pierwszy śnieg, nie mogłam się oprzeć, by nie zrobić czegoś bardziej zimowego :)
Padło na cynamonki, te najbardziej klasyczne i absolutnie uzależniająco pyszne!
Pojawiały się na blogu już w różnych wersjach: z truskawkami, z dodatkiem śliwek i soczyste borówkowe, jednak ani razu nie podzieliłam się z Wami podstawowym przepisem na szwedzkie Kanelbullar.
Te przepyszne ślimaczki cynamonowe mają nawet swoje oficjalne święto, które w Szwecji i Finlandii jest obchodzone 4 października już od dwudziestu czterech lat!
Delikatne ciasto drożdżowe z kardamonowym aromatem przeplatane cynamonowo-maślaną wstęgą to przyjemność, komfort i troska w każdym kęsie, który wprost rozpływa się w ustach ♥
Każdy zakamarek w domu wypełnia się ciepłem i słodkim zapachem przytulności.
Jeśli chcecie, możecie posypać bułeczki cukrem perlistym przed pieczeniem, tak, jak najczęściej można spotkać je w piekarniach, lub polać odrobiną lukru, chociaż moim zdaniem i bez tych cukrowych dodatków są wspaniałe :)
A zatem zapraszam na fikę z cynamonką i kubkiem kawy ^^
























Szwedzkie bułeczki cynamonowe Kanelbullar
na ok. 20 bułeczek
Potrzebujesz:

  • 25g świeżych drożdży
  • 250g lekko ciepłego mleka
  • 50g cukru
  • 400g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • 100g roztopionego masła / oleju
  • szczypta soli
  • jajko do posmarowania bułeczek
  • cukier perlisty (opcjonalnie)
Nadzienie:
  • 100g miękkiego masła
  • 100g cukru
  • 2 łyżki mielonego cynamonu
Sposób przyrządzenia:
1. W ciepłym mleku rozpuść drożdże z cukrem.
2. Przelej zaczyn drożdżowy do miski i dodaj resztę składników - zagnieć gładkie, jednolite ciasto.
3. Odstaw ciasto pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1h.
4. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć na oprószonym blacie mąką i rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 25cm x 60cm.
5. Równomiernie rozsmaruj nadzienie na cieście, zostawiając ok. 2-3cm marginesu wzdłuż jednego dłuższego boku.
6. Zwijaj ciasto w rulon wzdłuż dłuższego boku w stronę marginesu, a następnie pokrój na 2-3cm plastry ostrym nożem
7. Układaj bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (możesz też użyć papilotek do muffinek) i posmaruj rozmąconym jajkiem (posyp cukrem jeśli korzystasz).
8. Piecz w 200*C przez 8min.

Smacznego!








































Kanelbullar - Swedish Cinnamon Rolls
for approx. 20 rolls
Ingredients:
  • 25g fresh yeast
  • 250g slightly warm milk
  • 50g of sugar
  • 400g wheat flour
  • 1 teaspoon ground cardamom
  • 100g melted butter/oil
  • pinch of salt
  • egg for brushing the rolls
  • pearl sugar (optional)
Filling:
  • 100g soft butter
  • 100g of sugar
  • 2 tablespoons of ground cinnamon
Method:
1. Dissolve the yeast and sugar in warm milk.
2. Pour the yeast into a bowl and add the rest of the ingredients - knead a smooth, uniform dough.
3. Set the dough aside, covered, in a warm place to rise for 1 hour.
4. Knead the risen dough again on a floured surface and roll it out into a rectangle measuring 25cm x 60cm.
5. Spread the filling evenly on the dough, leaving a 2-3 cm margin along one long side.
6. Roll the dough along the long side towards the margin, then cut into 2-3 cm slices with a sharp knife
7. Place the buns on a baking tray lined with baking paper (you can also use muffin cups) and brush with beaten egg (sprinkle with sugar if using).
8. Bake at 200*C for 8 minutes.

Enjoy!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...