sobota, 23 grudnia 2023

Choinki z makiem

Przewijający się w intrenecie pomysł na ciastka choinki na patyczku mega mnie zauroczył...a jednak, podchodziłam do niego 3 razy ;)
Najpierw zamieniłam ciasto francuskie na drożdżowe ale zabrakło mi patyczków i ciasto nie współpracowało, potem wróciłam do pierwotnego pomysłu na ciasto francuskie ale nie namoczyłam i nie zmieliłam maku do nadzienia - czemu? Nie wiadomo...wyszło zupełnie nie tak, jak miało wyjść.
W końcu pokornie namoczyłam resztę maku w mleku migdałowym, potem zmieliłam go razem z orzechami włoskimi i zagotowałam z miodem i sokiem pomarańczowym - to był strzał w dziesiątkę! :D
Tak, uparłam się, żeby zrobić samej ten mak ale jeżeli wykorzystacie ten z puszki, będą tak samo dobre :)
Wspaniale nada się tu również mak, który zostanie Wam po robieniu makowego mleka, które jest wigilijnym przysmakiem litewskim :)
Do tego strzelające sokiem ziarenka granatu jako owocowe bombki, cukier puder zamiast śniegu i można serwować!
Jako świąteczny deser lub zimowa słodkość do kawy, herbaty albo kakao zasmakują z pewnością dużym i małym miłośnikom zimowych smaków, a mak, jako świąteczny symbol obfitości zapewni urodzaj na przyszły rok i śmiech przy świątecznym stole :)







































Choinki z makiem
Potrzebujesz:
Masa makowa:
Możesz użyć 100g gotowej masy makowej z puszki
  • 100g maku namoczonego przez noc w mleku
  • garść orzechów włoskich
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka cukru
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
Do tego:
  • 1 op. ciasta francuskiego
  • patyczki do szaszłyków
  • pestki granatu (opcjonalnie)
  • cukier puder.
Sposób przyrządzenia:
1. Wszystkie składniki masy makowej umieść w robocie kuchennym i dobrze zmiksuj, aż masa makowa będzie jednolita.
2. Przełóż do garnuszka i zagotuj - odstaw do wystudzenia.
3. Połowę ciasta, wzdłuż krótszego buku, posmaruj wystudzona masą makową i załóż na nią pozostałą częścią ciasta.
4. Wycinaj poprzeczne paski o grubości 2-3cm.
5. Nabijaj paski na patyczki do szaszłyków tak, aby powstały warstwy, a najszersza z nich znajdowała się najniżej.
6. Ułóż choinki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 20-25min w 210*C.
7. Wystudzone choinki udekoruj cukrem pudrem i nasionkami granatu.
8. Możesz dodatkowo wyciąć gwiazdki z małego paska ciasta francuskiego i napić je na patyczki po upieczeniu.

Smacznego!








































Christmas puff pasty trees with poppy seed filling
Ingredients:
Poppy seed mass:
You can use 100g of ready-made poppy seed mass from a can
  • 100g of poppy seeds soaked overnight in milk
  • a handful of walnuts
  • 1 tablespoon of honey
  • 1 tablespoon of sugar
  • grated zest of 1 orange
  • 1/3 teaspoon of cinnamon
Additionally:
  • 1 pack puff pastry
  • skewers
  • pomegranate seeds (optional)
  • icing sugar.
Method:
1. Place all the ingredients for the poppy seed mass in a food processor and mix well until the poppy seed mass is uniform.
2. Pour into a pot and bring to a boil - set aside to cool.
3. Spread half of the dough, along the shorter side, with the cooled poppy seed filling and place the remaining part of the dough on it.
4. Cut transverse strips 2-3 cm thick.
5. Thread the strips onto skewers to create layers, with the widest one at the bottom.
6. Place the Christmas trees on a baking tray lined with baking paper and bake for 20-25 minutes at 210*C.
7. Decorate the cooled Christmas trees with powdered sugar and pomegranate seeds.
8. You can also cut out stars from a small strip of puff pastry and place them on sticks after baking.

Enjoy!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...