sobota, 27 stycznia 2024

Projekt śniadanie: Sałatka śródziemnomorska z tuńczykiem

Jakże dawno nie jedliśmy tu razem śniadania!
Zapraszam zatem serdecznie na chrupiące grzanki z przepyszną sałatką na bazie białej fasoli i tuńczyka w klimacie śródziemnomorskim.
Do tego garść ulubionych dodatków pod postacią słono-kwaśnych kaparów i dodających odrobiny słodyczy suszonych pomidorów.
Całość skąpana w oliwie, soku z cytryny i doprawiona suszonym oregano, które latem wystawiało swe zielone policzki z balkonowych doniczek, zbierając w sobie słońce.
Oczywiście możecie pominąć składniki, które Wam nie pasują lub wymienić np. kapary na oliwki, zachęcam jednak do spróbowania pełnej gamy smaków, które się tu przewijają i przyjemnie łaskoczą zimowe podniebienia swym radosnym smakiem, a fasola dodatkowo wypełni lepiej brzuchy i zapewni pyszną porcję białka.
Całość ułożona na ciepłych, chrupiących grzankach, oprószona pieprzem i skropiona oliwą stanowi jedno z lepszych początków zimowych dni, nawet jeśli za oknem znów brakuje białego puchu, a do soczystych warzyw jeszcze trochę czasu :)
Tostujcie zatem bułki lub ulubiony chleb i niech to będzie dobry dzień!























Grzanki z sałatką śródziemnomorską z tuńczykiem
Potrzebujesz:

  • 1 puszka białej fasoli
  • 1 puszka tuńczyka
  • 1/2 małej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki kaparów
  • 1 łyżka suszonych pomidorów
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • sok i skórka z 1/2 cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek / oleju z suszonych pomidorów
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • grzanki z ulubionego pieczywa
Sposób przyrządzenia:
1. Fasolę i tuńczyka odsącz z płynów z puszki.
2. Cebulę drobno posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę.
3. Lekko przesiekaj kapary, pokrój pomidory w kostkę.
4. Wszystkie składniki umieść w misce, dodaj oregano, sok i skórkę otartą z cytryny i podlej całość oliwą lub olejem z suszonych pomidorów.
5. Dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj natkę pietruszki i wykładaj na grzanki.

Smacznego!























Toasts with Mediterranean salad with tuna
Ingredients:

  • 1 can of white beans
  • 1 can of tuna
  • 1/2 small onion
  • 1 clove of garlic
  • 2 teaspoons of capers
  • 1 tablespoon of dried tomatoes
  • 1/2 teaspoon dried oregano
  • juice and zest of 1/2 lemon
  • salt and pepper to taste
  • 4 tablespoons of olive oil / sun-dried tomato oil
  • 1 tablespoon of chopped parsley
  • toasts made from your favorite bread

Method:
1. Drain the liquid from the canned beans and tuna.
2. Finely chop the onion and press the garlic.
3. Lightly chop the capers, cut the tomatoes into cubes.
4. Place all the ingredients in a bowl, add oregano, lemon juice and grated zest and pour olive oil or sun-dried tomato oil over the whole thing.
5. Season to taste with salt and pepper, add parsley and spread on toast.

Enjoy!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...