sobota, 13 stycznia 2024

Zimowa zupa z tortellini i pieczarkami

Wychodzę na zewnątrz i pachnie zimą.
Może mogłoby być więcej śniegu ale jest zimno, mroźne poranki skrzypią pod butami i na szybach aut.
Chłodne policzki, drobinki śniegu we włosach i wesoły piesek nurkujący nosem w niewielkich zaspach i zasypanej śniegiem trawie.
Z dwóch skrajności, zdecydowanie wolę zmarznąć, a potem wejść do ciepłego pomieszczenia i się ogrzać, dodatkowo wypełniając się od środka czymś pysznym i otulającym wnętrze.
Gorąca czekolada, herbata...albo pysznie rozgrzewająca i sycąca zimowa zupa z pierożkami tortellini, pieczarkami i całą ferajną dobroci.
Pękate pierożki wypełnione mięsnym nadzieniem kręcą rozkoszne piruety w zupie na bazie pomidorów.
Do tego śmietanka lub mascarpone, porządna garść lub dwie liści szpinaku i suszone oregano i bazylia, które latem na balkonie dumnie wystawiały zielone policzki do słońca.
Za każdym razem, gdy korzystam z ziół lub przetworów i wiem, że rosły w balkonowych donicach albo na działce u rodziców, zalewa mnie fala przyjemnego ciepła wdzięczności i szczęścia - to kolejna moja ulubiona rzecz w kuchni, która wzmacnia we mnie marzenie o prawdziwej spiżarni ♥
Tymczasem przepyszna i szybka w przygotowaniu zupa gotowa, zatem siadajcie do stołu, żeby otulić się ciepłem od środka w tę zimową sobotę :)







































Kremowa zupa z tortellini i pieczarkami
Potrzebujesz:

  • 1 średni por
  • 1 mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • 6 pieczarek
  • 500ml passaty pomidorowej
  • 500ml bulionu warzywnego lub wody
  • 250g świeżego tortellini (u mnie z prosciutto)
  • 2 garści świeżego szpinaku
  • 150ml śmietanki kremówki / 2 łyżki mascarpone
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • sól i pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
1. Pora, cebulę i czosnek drobno pokrój i podsmaż w garnku do miękkości cebuli.
2. Pieczarki pokrój w plasterki i dodaj do garnka z porem - smaż, aż pieczarki lekko zmiękną.
3. Wlej passatę pomidorową i bulion/wodę i dotuj przez 20min. pod przykryciem.
4. Dodaj śmietankę/mascarpone, dokładnie wymieszaj i dodaj przyprawy i zioła.
5. Wrzuć do zupy tortellini i gotuj tak długo, jak jest na opakowaniu.
6. Na końcu dodaj szpinak i po 1 minucie zdejmij z panika.
7. Serwuj najlepiej od razu.

Smacznego!








































Creamy soup with tortellini and mushrooms
Ingredients:
  • 1 medium leek
  • 1 small onion
  • 3 cloves of garlic
  • 1 tablespoon of oil
  • 6 mushrooms
  • 500ml tomato passata
  • 500ml vegetable broth or water
  • 250g fresh tortellini (I used the one filled with prosciutto)
  • 2 handfuls of fresh spinach
  • 150ml whipping cream / 2 tablespoons of mascarpone
  • 1/2 teaspoon of sugar
  • 1/3 teaspoon of hot pepper
  • 1 teaspoon of dried oregano
  • 1/2 teaspoon dried basil
  • salt and pepper to taste
Method:
1. Finely chop the leek, onion and garlic and fry in a pot until the onion is soft.
2. Cut the mushrooms into slices and add them to the pot with the leeks - fry until the mushrooms soften slightly.
3. Pour in the tomato passata and broth/water and simmer covered or 20 minutes.
4. Add cream/mascarpone, mix thoroughly and add spices and herbs.
5. Add the tortellini to the soup and cook for as long as the package says.
6. Finally, add the spinach and remove the pot from the heat after 1 minute.
7. It's best to serve immediately.

Enjoy!




2 komentarze:

  1. Pyszna i pożywna zupa. Dziękuję za przepis, chętnie z niego skorzystam..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo zachęcam i cieszę się, że przypadł do gustu:) to naprawdę łatwa, a jednak zaskakująca zupa :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...