czwartek, 29 lutego 2024

Kremowe gnocchi w sosie pomidorowo-paprykowym z kukurydzą i szpinakiem

Chodźcie wszyscy do stołu, bo już parują na nim pyzate, mięciutkie gnocchi w pysznym kremowym sosie!
Podczas gdy za oknem przedwczesne Przedwiośnie powoli rozpakowuje swoje bagaże, ziemniaczane kluseczki przyjemnie odbijają się o podniebienie, pociągając za sobą całe bogactwo reszty składników.
Wraz z gnocchi w pomidorowym sosie kąpią się rozkosznie słodkie ziarenka kukurydzy, lekko chrupiąca papryka, podbijająca pomidorowe smaki i liście świeżego szpinaku, które dodają zielonej świeżości i porcję żelaza.
Chciałabym dużo napisać o tym otulającym daniu ale wszystko, co mogę zrobić, to zachęcić Was do jego upichcenia :)
Pyszne, lekko rozgrzewające, pełne różnych tekstur i jednocześnie harmonijnie grających ze sobą smaków.
Być może lista składników wydaje się długa ale to wszystko przygotujecie w jednym garnku i w 30 minut!
Idealne na szybki obiad lub kolację albo na hojne ugoszczenie przyjaciół, którzy z pewnością wypełnią Wasz dom pełnopoliczkowym mruczeniem zadowolenia :)
Niezależnie od tego, czy na niebie słońce, czy ołowiane chmury!







































Gnocchi w kremowym sosie pomidorowo-paprykowym z kukurydzą i szpinakiem
Potrzebujesz:

  • 2 łyżki oleju
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3/4 łyżeczki mielonego kuminu
  • 3/4 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 puszka pomidorów
  • 300ml wody
  • 100ml mleka (może być roślinne)
  • 1 płaska łyżeczka miodu
  • 1 mała słodka papryka
  • 4 łyżki kukurydzy z puszki
  • 2 duże garści świeżych liści szpinaku baby
  • sól, pieprz do smaku
  • ok. 750g mrożonych / gotowych kluseczek gnocchi
Sposób przyrządzenia:
1. Cebulę pokrój w piórka i posiekaj drobno czosnek - całość zeszklij na oleju na głębokiej patelni / garnku.
2. Paprykę pokrój w cienkie paski i dodaj do cebuli wraz z kuminem, mieloną papryką i tymiankiem - całość podsmażaj przez 2-3min.
3. Wlej pomidory z puszki, wodę i mleko - gotuj pod przykryciem 15min.
4. Dodaj kukurydzę, miód i gnocchi i gotuj całość przez 10min, aż kluseczki będą miękkie.
5. Zdejmij garnek z palnika i wmieszaj świeży szpinak, a potem dopraw całość solą i pieprzem do smaku.

Smacznego!









































Gnocchi in a creamy tomato and pepper sauce with corn and spinach
Ingredients:
  • 2 tablespoons of oil
  • 1 small onion
  • 2 cloves of garlic
  • 3/4 teaspoon of ground cumin
  • 3/4 teaspoon of sweet ground pepper
  • 1/2 teaspoon dried thyme
  • 1 can of tomatoes
  • 300 ml of water
  • 100ml milk (can be plant-based)
  • 1 flat teaspoon of honey
  • 1 small sweet pepper
  • 4 tablespoons of canned corn
  • 2 large handfuls of fresh baby spinach leaves
  • salt, pepper to taste
  • approx. 750g frozen/pre-cooked gnocchi dumplings
Method:
1. Cut the onion into thin strips and chop the garlic finely - fry everything in oil in a deep frying pan/pot.
2. Cut the pepper into thin strips and add to the onion along with cumin, ground pepper and thyme - fry everything for 2-3 minutes.
3. Pour in the canned tomatoes, water and milk - cook covered for 15 minutes.
4. Add corn, honey and gnocchi and cook for 10 minutes until the gnocchi are soft.
5. Remove the pot from the heat and stir in the fresh spinach, then season with salt and pepper to taste.

Enjoy!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...