poniedziałek, 5 lutego 2024

Muffinki a'la pączki

Moje pączkowe plany na Tłusty Czwartek zmieniły się w nieco lżejsze i mniej tłuste słodkości, jednak wciąż pysznie rozpieszczające podniebienia :)
Jako pierwsze prezentuję Wam muffinki a'la pączki!
Złociste, bardzo aromatyczne i wypełnione domowym dżemem (sprawdzi się tu na przykład dżem, który stał zapomniany na piwnicznym regale 3 lata ;P).
Mięciutkie ciasto z cynamonem i gałką muszkatołową trzyma w objęciach konfiturę z czarnej porzeczki, która świetnie równoważy ciepłe smaki swoim owocowym obliczem.
Do tego korona z chrzęszczącego pod zębami cukru, który przy okazji dodaje odrobinę pączkowego klimatu.
Muffinki bardziej teksurą przypiminają bardziej amerykańskie donuty, niż nasze klasyczne pączki ale zaręczam, że znikają z patery tak samo szybko i naprawdę trudno im się oprzeć.
Idealne do filizanki kawy, herbaty lub kubka gorącej czekolady na daktylowym karmelu, którą możecie zobaczyć na poniższych zdjęciach :)
Jeżeli zatem macie ochotę na słodkie co nieco, a nie po drodze Wam ze smażeniem pączków lub chcecie sięgnąć po coś mniej tłustoczwartkowego, to mieszajcie to aromatyczne ciasto i wyciągajcie wyraziste dżemy, niech będzie pysznie, słodko i przytulnie :)








































Muffinki a'la pączki
na ok. 12 szt
Potrzebujesz:
  • 260g mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/3 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki mleka
  • ok. 12 łyżeczek dżemu z czarnej porzeczki lub innego wyrazistego
Do tego:
  • 2 łyżki masła
  • 1/3 szklanki cukru
Sposób przyrządzenia:
1. W misce połączyć jajko z mlekiem i olejem.
2. Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól i przyoprawy i połączyć całość na jednolitą, gładką masę.
3. Papilotki na muffinki umiescić w foremkach i wypełnić każdą z nich i łyżką ciasta.
4. Na ciasto wyłożyć 1 łyżeczkę dżemu/konfitury i przykryć 1 płaską łyżką ciasta.
5. Piec w 180*C przez 20-25min.
6. Masło rozpuścić w rondelku, cukier wysypać do miseczki.
7. Upieczone muffinki wyjąc do lekkiego przestudzenia, maczać wierzch w maśle, a następnie zanurzyć w cukrze.

Smacznego!








































Donut-style muffins
for approx. 12 pcs
Ingredients:
  • 260g of flour
  • 1.5 teaspoons of baking powder
  • pinch of salt
  • 1/3 teaspoon ground nutmeg
  • 1/2 teaspoon ground cinnamon
  • 1/3 cup of oil
  • 3/4 cup of sugar
  • 1 egg
  • 3/4 cup of milk
  • approx. 12 teaspoons of blackcurrant jam
Additionally:
  • 2 tablespoons of butter
  • 1/3 cup of sugar
Method:
1. In a bowl, combine the egg, milk and oil.
2. Add sifted flour, baking powder, salt and spices and combine everything into a uniform, smooth mass.
3. Place the muffin cups in the cups and fill each of them with a spoonful of dough.
4. Place 1 teaspoon of jam/jam on the dough and cover with 1 flat tablespoon of dough.
5. Bake at 180*C for 20-25 minutes.
6. Melt the butter in a pot and pour the sugar into a bowl.
7. Take the baked muffins out to cool slightly, dip the tops in butter and then dip them in sugar.

Enjoy!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...