wtorek, 20 lutego 2024

Muffiny z porzeczkami i białą czekoladą

Dopiero minęła połowa Lutego, a już pierwsze klucze ptasich mieszkańców zaczęły powracać.
Ostatnich kilka cieplejszych dni z wiosenną aurą przyniosło tyle lekkości, że pomimo tego, że jestem wielką miłośniczką śniegu i zimy, to pokładam ogromne nadzieje w tym, że wiosna zapuka do nas szybciej.
Nastawiłam się na ten weekend na pieczenie malinowych ciastek, jednak zamiast malin znalazłam z zamrażarce sporą ilość woreczków z działkowymi porzeczkami.
Piękne, białe kuleczki gdzie nie gdzie urozmaicone swoimi czerwonymi siostrami stały się więc bohaterkami sobotniej słodkości w postaci muffinek z dodatkiem białej czekolady :)
Puszyste ciasto pełne soczystych, maleńkich kwaskowatych porzeczek i czekoladowych kawałków, które pysznie równoważą owoce.
Wierzch złotych muffinek zwieńczyłam pozostałą roztopioną białą czekoladą i kilkoma koralikami porzeczek.
Urocze, bardzo proste, szybkie i pełne przedwiosennej świeżości - idealne na każdy dzień tygodnia, dla siebie i dla ulubionych ludzi, czy niezapowiedzianych gości, na słońce i deszcz :)
Chodź, upieczmy sobie coś dobrego na przednówku! :)























Muffiny z porzeczkami i białą czekoladą
na 12 muffinek
Potrzebujesz:

  • 250g mąki
  • 2 łyzeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 120g cukru
  • 2 jajka
  • 90g roztopionego masła
  • 125ml oleju
  • 250g porzeczek świeżych lub mrożonych
  • 60g białej czekolady + 2-3 paski na polewę
Sposób przyrządzenia:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę z solą, cukrem i proszkiem do pieczenia.
2. Dodaj mleko, roztopione masło i wbij jajka - wymieszaj dokładnie na gładką i jednolitą masę.
3. Czekoladę posiekaj w niewielką kostkę i dodaj do ciasta - wymieszaj.
4. Wsyp do ciasta owoce i delikatnie wymieszaj, aby się całe nie rozpadły.
5. Przełóż ciasto do foremek na muffiny do 3/4 wysokości.
6. Piecz w 190*C przez 25 min.

Polewa:
1. Czekoladę rozpuść z 2 łyżkami mleka i polej muffiny.

Smacznego!









































Muffins with currants and white chocolate
for 12 muffins
Ingredients:
  • 250g of flour
  • 2 spoons of baking powder
  • pinch of salt
  • 120g of sugar
  • 2 eggs
  • 90g melted butter
  • 125 ml of oil
  • 250g fresh or frozen currants
  • 60g white chocolate + 2-3 strips for icing
Method:
1. In a large bowl, mix flour with salt, sugar and baking powder.
2. Add milk, melted butter and eggs - mix thoroughly until smooth and uniform.
3. Chop the chocolate into small cubes and add it to the dough - mix.
4. Pour the fruit into the dough and mix gently so that they do not fall apart.
5. Pour the dough into muffin tins up to 3/4 of the height.
6. Bake at 190*C for 25 minutes.

Icing:
1. Melt the chocolate with 2 tablespoons of milk and pour over the muffins.

Enjoy!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...