czwartek, 7 marca 2024

Mięciutki chleb na serku wiejskim

Ostatni weekend był tak piękny, słoneczny i wiosenny, że chyba tylko raz ubrałam kurtkę, a w tygodniu chłodna mżawka i szaroburość przenika niemal do szpiku kości.
No ale w marcu, jak w garncu! ;)
Wyciągam więc kilka składników na blat, rozgrzewam piekarnik i nastawiam chlebowe ciasto, bo nic tak nie otula, jak zapach świeżego pieczywa.
Bochenek na bazie wszystkim dobrze znanego serka wiejskiego, to pyszna propozycja na śniadanie i dla tych, którzy cenią sobie wyższą zawartość białka w jedzeniu.
Mięciutki, lekki i ze złotą skórką idealnie sprawdzi się w domowych tostach, grzankach, czy po prostu do ulubionych kanapek. 
Wystarczy kilka prosych ruchów, by po paru chwilach wyciągnąć z piekarnika złocisty, gorący i wypełniający cały dom przytulnym zapachem pyszny chleb.
A jeśli macie ochotę na domowy chleb na zakwasie, koniecznie sprawdźcie przepis na ten najprostszy, który wyrasta nocą, by cieszyć Was świeżym bochenkiem o poranku - o, kliknijcie TUTAJ :)








































Chleb tostowy na serku wiejskim
Potrzebujesz:
  • 15g świeżych drożdży / 5g suchych drożdży
  • 75ml letniej wody
  • 1/3 łyżeczki cukru
  • 4 białka jaj
  • 120g serka wiejskiego
  • 300g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki soli
Sposób przyrządzenia:
1. W dużej misie w letniej wodzie rozpuść drożdże z cukrem i odstaw na 10-15min do wyrośnięcia.
2. Połącz serek wiejski z białkami jaj i zblenduj na gładko.
3. Do miski z drożdżami wlej masę z jajek i serka i dodaj przesianą mąkę oraz sól - wyrabiaj ciasto przy pomocy widelca do połączenia.
4. Przełóż ciasto na podsypany mąka blat i wyrabiaj przez ok. 10min. (możesz też wyrobić ciasto w robocie kuchennym).
5. Uformuj wyrobione ciasto w kulę i odstaw do wyrośnięcia pod przykryciem na 1h.
6. Wyrośnięte ciasto ponowcie wyrób i uformuj w wałek długości formy do pieczenia - ok. 25cm długości.
7. Przełóż ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia dormy i odstaw na 20min, aż ponownie zacznie wyrastać.
8. Piecz w 200*C przez 30-40min, grzanie góra dół.
9. Podawaj po całkowitym wystygnięciu (można mrozić).

Smacznego!







































Cottage cheese toast bread
Ingredients:
  • 15g fresh yeast / 5g dry yeast
  • 75 ml of lukewarm water
  • 1/3 teaspoon of sugar
  • 4 egg whites
  • 120g of cottage cheese
  • 300g wheat flour
  • 1.5 teaspoons of salt
Method:
1. In a large bowl, dissolve the yeast and sugar in lukewarm water and set aside for 10-15 minutes to rise.
2. Combine cottage cheese with egg whites and blend until smooth.
3. Pour the egg and cheese mixture into the bowl with yeast and add the sifted flour and salt - knead the dough with a fork until combined.
4. Place the dough on a floured countertop and knead for about 10 minutes (you can also knead the dough in a food processor).
5. Form the kneaded dough into a ball and leave to rise, covered, for 1 hour.
6. Knead the risen dough again and form it into a roll the length of the baking tin - approx. 25 cm long.
7. Transfer the dough to a baking tray lined with baking paper and set aside for 20 minutes until it begins to rise again.
8. Bake at 200*C for 30-40 minutes, heating up and down.
9. Serve after cooling completely (can be store in freezer).

Enjoy!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...