czwartek, 14 marca 2024

Przedwiosenna kremowa zupa z czerwonej kapusty z pomarańczą

Ostatnie kilka szarych dni przewiało mnie do szpiku kości i wrzuciło pod kołdrę z paczką chusteczek i gorącym naparem z imbiru.
Na szczęście teraz jest już o wiele lepiej i z radością mogę zaserwować Wam świat widziany przez przymat różowej, rozgrzewającej zupy krem na bazie czerwonej kapusty i buraków :)
To idealna propozycja dla wszytkich, których dopadło przeziębienie!
Kremowa zupa pełna wspierających odporność warzyw doprawiona rogrzewającym imbirem, delikatnie szczypiącym w język pieprzem i aromatycznym lubczykiem, a całość zwieńczona odrobiną miodu i sokiem ze świeżej pomarańczy, która rozjaśnia smaki.
Pyszna, prosta i wymagająca naprawdę niewielkiego nakładu pracy i czasu - to jedna z wielu zalet zup, a szczególnie tych zmiksowanych na aksamitny krem :)
Jeżeli macie ochotę na dodanie chrupiącego akcentu, to kanciaste grzanki idealnie się tu sprawdzą ale świetne będą też prażone nasiona słonecznika lub garść orzechów włoskich albo nerkowca.
Na sam koniec jeszcze kleks śmietany lub jogurtu naturalnego i można otulić swoje przedwionenne podniebienia różowym aksamitem i rozkosznie zabarwić usta.
Krójcie zatem kapustę i tostujcie grzanki i niech zacznie się prawdziwa wiosna! :D








































Zupa krem z czerwonej kapusty z pomarańczą
Potrzebujesz:

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • ok. 400g czerwonej kapusty
  • 2 średnie buraki
  • 300g ziemniaków
  • 1,5l bulionu warzywnego lub wody
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku
  • sok z 1 pomarańczy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyzeczka masła
  • sól i pieprz do smaku
Do tego:
  • grzanki z ulubionego pieczywa
  • śmietana/ jogurt naturalny do podania
  • oliwa do skropienia (ja użyłam tej z suszonych pomidorów)
Sposób przyrządzenia:
1. W głebokim garnku rozgrzej olej i podsmaż posiekany czosnek z cebulą.
2. Warzywa umyj, buraka i ziemniaki obierz - wszystko, razem z kapustą pokrój w większą kostkę i wrzyć do garnka z cebulą - podsmażaj przez 4-5min.
3. Zalej warzywa bulionem / wodą, dodaj imbir i lubczyk i gotuj do miękkości.
4. Gdy warzywa będą miękkie, zmiksuj zupę na gładko z masłem, dolej sok z pomarańczy i miód i dopraw do smaku solą i pieprzem.
5. Podawaj z grzankami, kleksem jogurtu i odrobiną oliwy.

Smacznego!








































Red cabbage creamy soup with orange
Ingredients:
  • 1 onion
  • 2 cloves of garlic
  • 1 tablespoon of olive oil
  • approx. 400g red cabbage
  • 2 medium beets
  • 300g potatoes
  • 1.5l of vegetable broth or water
  • 1/2 teaspoon ground ginger
  • 1/2 teaspoon of dried lovage
  • juice of 1 orange
  • 1 teaspoon of honey
  • 1 teaspoon of butter
  • salt and pepper to taste
Additionally:
  • croutons made from your favorite bread
  • cream/natural yogurt to serve
  • olive oil for drizzling (I used sun-dried tomato oil)
Method:
1. Heat the oil in a deep pot and fry the chopped garlic and onion.
2. Wash the vegetables, peel the beetroot and potatoes - cut everything together with the cabbage into larger cubes and boil them in a pot with the onion - fry for 4-5 minutes.
3. Pour the vegetables with broth/water, add ginger and lovage and cook until soft.
4. When the vegetables are soft, blend the soup smoothly with butter, add orange juice and honey and season with salt and pepper to taste.
5. Serve with croutons, a dollop of yogurt and a drizzle of olive oil.

Enjoy!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...