niedziela, 24 marca 2024

Zupa chrzanowa z chrupiącym boczkiem i jajkiem

Moją najulubieńszą polską zupą jest żurek i biały barszcz ale wiem (choć niesamowicie ciężko mi to pojąć), że są osoby, którym totalnie nie po drodze z tym daniem, dlatego przychodzę dziś z alternatywą na wielkanocny stół i na co dzień.
Przed Państwem miseczka gorącej zupy chrzanowej z chrupiącymi kawałkami boczku i jajkiem sadzonym o płynnym żółtku, które łączy się z kremową zupą jak najczystsze złoto :)
Aksamitny krem zachwyca nie tylko swoją teksturą ale i całą gamą aromatu, chrzanowym charakternym szczypnięciem w język i pysznymi dodatkami, które podbijają całość.
Wspaniale sprawdzi się na wielkanocnym stole wśród reszty świątecznych pyszności i niejednemu zaszumi w głowie chrzanowym twistem!







































Zupa chrzanowa z boczkiem i jajkiem sadzonym
Potrzebujesz:

  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 4 średnie ziemniaki
  • 1/2 słodkiego jabłka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 czubate łyżki chrzanu (lub więcej jeśli lubisz)
  • 100ml śmietanki 30%
  • 1-1,5l wody lub bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • sól, pieprz i sok z cytryny do smaku
Do tego:
  • boczek usmażony na chrupko
  • jajko sadzone
Sposób przyrządzenia:
1. Wszystkie warzywa umyj, obierz i pokrój na mniejsze części.
2. Warzywa i jabłko umieść w garnku, zalej wodą lub bulionem do poziomu warzyw i gotuj do miękkości.
3. Gdy warzywa zmiękną, dodaj zioła i śmietankę i gotuj jeszcze 2 min.
4. Zblenduj zupę na gładki krem i dopraw całość solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
5. Podawaj z boczkiem i jajkiem.

Smacznego!








































Horseradish soup with bacon and fried egg
Ingredients:
  • 1 carrot
  • 1 selery stick
  • 1 parsley root
  • 1/2 leek
  • 4 medium potatoes
  • 1/2 sweet apple
  • 1 onion
  • 1 clove of garlic
  • 2 heaping tablespoons of horseradish (or more if you like)
  • 100ml cream 30%
  • 1-1.5l of water or vegetable broth
  • 1 teaspoon of dried marjoram
  • 1/2 teaspoon dried thyme
  • salt, pepper and lemon juice to taste
Additionally:
  • crispy bacon
  • fried egg
Method:
1. Wash, peel and cut all vegetables into smaller pieces.
2. Place the vegetables and apple in a pot, pour water or broth up to the level of the vegetables and cook until soft.
3. When the vegetables soften, add the herbs and cream and cook for another 2 minutes.
4. Blend the soup until smooth and season with salt, pepper and lemon juice.
5. Serve with bacon and egg.

Enjoy!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...