czwartek, 4 kwietnia 2024

Sernik baskijski - prostszy, niż myślisz!

Ostatnio sernik baskijski zbiera ogromne rzesze fanów i poklask tak w siecie, jak i na naszych stołach.
Nie zabrakło go także w słonecznej kuchni! :)
Wystarczy tylko kilka ruchów i około 35min. by sernik był złocisty i idealnie wypieczony.
Niezwykle prosty, o głębokim aromacie wanilii i nakrapiany tysiącem jej maleńkich ziarenek pochodzi z San Sebastian z Kraju Basków, gdzie po raz pierwszy został zaserwowany w restauracji Vińa.
Brak spodu, kremowy środek, nieregularny kształt brzegów i skarmelizowany wierzch ciasta (który u mnie nie wyszedł zbyt okazale z powodu wysokich rantów) to jego charakterystyczne cechy, za które jest tak uwielbiany.
Każdy kolejny kęs tego sernika to kremowa podróż przez waniliowo-śmietankową rozkosz podniebienia :)
Całość możecie wykończyć świeżymi owocami, które pysznie rozjaśniają jego smak i urozmaicają teksturę (bardzo polecam tę opcję) lub polać ulubioną czekoladą.
Czy to wszystko nie brzmi wspaniale i kusząco? :)























Sernik baskijski
na formę o średnicy 25cm
Potrzebujesz:

  • 1000g twarogu półtłustego / kremowego serka np. do sushi
  • 4 żółtka
  • 2 jajka
  • 450ml śmietanki kremówki
  • 280g cukru
  • 40g mąki
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej / pół laski wanilii / 1 op. cukru waniliowego
Sposób przyrządzenia:
1. Twaróg zmiksuj na gładką masę z cukrem i śmietanką - najlepiej w robocie kuchennym lub blenderem.
2. Do masy dodaj jajka, żółtka, wanilię i mąkę i ponownie zmiksuj na gładko.
3. Formę dokładnie wyłóż papierem do pieczenia, dół i boki.
4. Wylej masę sernikową do formy i piecz przez 25min w 195*C.
5. Gotowy sernik odstaw do całkowitego wystudzenia (najlepiej na całą noc do lodówki).

Smacznego!




























Basque cheesecake
for a diameter of 25 cm tin
Ingredients:
  • 1000g semi-skimmed cottage cheese / cream cheese
  • 4 yolks
  • 2 eggs
  • 450ml double cream
  • 280g of sugar
  • 40g of flour
  • 1 teaspoon of vanilla paste / half a vanilla pod / 1 pack. vanilla sugar
Method:
1. Mix the cottage cheese with sugar and cream until smooth - preferably in a food processor or blender.
2. Add eggs, yolks, vanilla and flour to the mixture and mix again until smooth.
3. Line the bottom and sides of the baking tin with baking paper - thoroughly.
4. Pour the cheesecake mixture into the form and bake for 25 minutes at 195*C.
5. Set the finished cheesecake aside to cool completely (preferably overnight in the fridge).

Enjoy!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...