piątek, 19 kwietnia 2024

Tofu kulki w lepkim ostrym sosie

Przyznam, że do czego, jak do czego ale do tofu to przekonywałam się bardzo długo.
Wciąż nie jest to produkt, po który sięgam w pierwszej kolejności ale okazało się, że ta biała, sojowa, gąbczasta kostka może naprawdę dobrze smakować! :)
Pędzę zatem podzielić się z Wami jedną z najlepszych wersji tofu, jakie musnęły moje podniebienie!
Przed Wami tofu kulki w gęstym słodko-pikantnym sosie na bazie koreańskiej pasty chili gochujang.
Aromatycznie doprawione kulki z tofu przez chwilę rumienią się w piekarniku, nabierając złocistej skórki, która dodaje im ciekawej tekstury - dzięki czemu są jeszcze smaczniejsze!
W międzyczasie na patelni bulgocze prosty ale jakże charakterny mocno lepki sos, by po chwili mogły skąpać się w nim tofu-kulki.
To danie jest niemal uzależniające!
Możecie podać je z ryżem, grzankami i innymi wybranymi dodatkami lub zaserwować samodzielnie do nabijania wykałaczką :)
Idealne na weekendowe wieczory i nie weekendowe
Zaręczam, że są naprawdę przepyszne, proste w przygotowaniu i z pewnością zyskają uznanie nawet wśród osób, które nie przepadają za tofu, a i niejednego mięsożercy!
Zrobiłam je w Lutym ale smakują wybornie o każdej porze roku.
Ja z pewnością nie raz jeszcze je ukulam! :)








































Tofu kulki w lepkim sosie
Potrzebujesz:
  • 1 kostka tofu
  • 2 łyżki mąki z ciecierzycy lub pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli, 
  • 1/2 łyżeczki curry, 
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku (lub innych przypraw, które lubisz)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej (do panierki)
  • 2 łyżki oleju (do panierki)
Słodko-ostry lepki sos:
  • 1 łyżka pasty Gochujang, 
  • 1 łyżka octu 
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka sosu sojowego / lub soli do smaku
  • 3 łyżki ketchupu
Sposób przyrządzenia:
Tofu kulki:
1. Tofu pokrusz drobno, dodaj przyprawy, mąkę i ugniataj, aż powstanie ciasto.
2. Uformuj małe kulki.
3. Wymieszaj kulki delikatnie z mąką ziemniaczaną i olejem.
4. Piecz w 180°C/przez 20 minut.

Sos:
1. Połącz dokładnie wszystkie składniki.
2. Wylej na patelnię i podgrzewaj, aż lekko zgęstnieje.
3. Dodaj upieczone kulki tofu i wymieszaj.

Smacznego!







































Tofu balls in sticky sauce
Ingredients:
  • 1 cube of tofu
  • 2 tablespoons of chickpea or wheat flour
  • 1/2 teaspoon of salt,
  • 1/2 teaspoon curry,
  • 1/2 teaspoon of sweet pepper
  • 1/2 teaspoon granulated garlic (or other spices you like)
  • 1 tablespoon of potato flour (for breading)
  • 2 tablespoons of oil (for breading)
Sweet and spicy sticky sauce:
  • 1 tablespoon of Gochujang paste,
  • 1 tablespoon of vinegar
  • 1 tablespoon of honey
  • 1 tablespoon soy sauce / or salt to taste
  • 3 tablespoons of ketchup
Method:
Tofu balls:
1. Crumble the tofu finely, add spices, flour and knead until a dough is formed.
2. Form small balls.
3. Mix the balls gently with potato flour and oil.
4. Bake at 180°C for 20 minutes.

Sauce:
1. Combine all ingredients thoroughly.
2. Pour into the pan and heat until it thickens slightly.
3. Add baked tofu balls and mix.

Enjoy!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...