W tym roku dostałam całą miskę magnoliowych płatków od mojej szefowej, która w swoim ogrodzie ma te piękne, dostojne drzewa pełne różowo-białych kwiatowych kielichów :)
Kwiaty tej rośliny są wykorzystywane we wspieraniu układu oddechowego przy zapaleniu zatok i w sezonie wiosennego pylenia roślin, podczas którego dzielnie wspierają nosy alergików.
Działa rozkurczowo i poprawia nastrój :)
Magnolię w kuchni można wykorzystać na naprawdę wiele sposobów.
Można zrobić magnoliowy ocet, syrop lub usmażyć płatki w tempurze.
Ja niestety mogłam je przetworzyć dopiero na drugi dzień po otrzymaniu, dlatego zdecydowałam się na słodkość, która nie wymaga kwiatów w ich najwyższej jędrności.
A zatem dziś zapraszam Was na słoiczek moich magnoliowych, spełnionych marzeń! ♥
Przed Państwem surowy dżem z płatków magnolii!
Surowe płatki zmiksowane z cukrem i sokiem z cytryny tworzą absolutnie pyszny dżem o konsystencji zbliżonej do przecieru jabłkowego.
Delikatny, obłędnie aromatyczny, lekko imbirowy w smaku i pysznie słodki :)
Wspaniale sprawdzi się na chałce i porannych grzankach w promieniach wiosennego słońca ale także jako nadzienie pączków lub wypełnienie kruchych babeczek.
Jeśli dojrzała wiosna ma smak, to jest to smak magnoliowego dżemu.
Ach! Jeżeli będziecie robić te kwiatowe przetwory, pamiętajcie, że płatki tych kwiatów są pełne wody i powietrza, dlatego dość mocno zmniejszają swoją objętość po zmiksowaniu.
Surowy dżem z magnolii
Potrzebujesz:
- świeże płatki kwiatów magnolii
- cukier x 1,5 wagi płatków
- 1 łyżeczka soku z cytryny (lub więcej do smaku)
1. Oczyszczone, umyte płatki magnolii umieść w blenderze z cukrem i sokiem z cytryny i zmiksuj na gładki mus.
- fresh magnolia flower petals
- sugar x 1.5 times the weight of the flakes
- 1 teaspoon lemon juice (or more to taste)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz