poniedziałek, 29 kwietnia 2024

Z ŁĄKI NA TALERZ: Pesto z gwiazdnicy

Chodźmy dzisiaj na łąkę po kolejne pyszności!
Tym razem nazbierałam trochę gwiazdnicy, zanim zdążyły odnaleźć ją ciocine kury, które zajadają się nią bez opamiętania.
Nic dziwnego, że tak za nią szaleją, skoro jest przepyszna i pełna wspaniałych właściwości!
Zielone, delikatne łodyżki o soczystych listkach i bielusieńkie małe kwiatki przypominające gwiazdki są świetnie wspierają układ pokarmowy, szczególnie procesy oczyszczające wątroby, regulują trawienie, odtruwają.
Dodatkowo świetnie działają na wszelkie zmiany skórne, od trądziku po egzemę, czy oparzenia słoneczne i rany.
Amerykańscy Indianie uważali gwiazdnicę za ziele mocy i zjadali jej listki przed bitwą, aby dodać sobie odwagi i siły.
Możecie ususzyć ziele i parzyć herbatę lub robić z niej okłady, możecie świeżą gwiazdnicę dodawać do sałatek i omletów lub przygotować pyszne, zielone pesto, na które dziś serdecznie zapraszam! :)
W smaku najbardziej przypomina szpinak i dłużej zachowuje świeżość i kolor.
Zmiksowana gwiazdnica z czosnkiem, oliwą i odrobiną pestek słonecznika zmienia się przepyszną pastę prosto z wiosennej łąki, która odnajdzie się wspaniale na śniadaniowym stole, w makaronie, czy jako dodatek do majówkowych rozkoszy podniebienia :)
Gdzie szukać tej niepozornej rośliny? Właściwie rośnie wszędzie, na trawnikach pod blokiem, w ogródkach, na łąkach, pastwiskach i w lesie.
Pamiętajcie tylko, aby zbierać ją w jak najbardziej oddalonych od ulic miejscach i dokładnie ją umyjcie przed zjedzeniem.
To jak? Skusisz się na tę dziką przyjemność jedzenia darmowych roślin pełnych dobra? :)























Pesto z gwiazdnicy pospolitej
Potrzebujesz:

  • ok. 2 szklanek ziela gwiazdnicy pospolitej
  • 1 ząbek czosnku
  • 50ml oliwy lub oleju (najlepiej tłoczonego na zimno)
  • 1 łyżka nasion słonecznika
  • sól do smaku
Sposób przyrządzenia:
1. Gwiazdnicę dokładnie umyj pod bieżącą wodą i włóż do blendera.
2. Dodaj pozostałe składniki i zblenduj na pastę.
3. Dopraw do smaku solą.
4. Przechowuj w lodówce do 2 tygodni.

Smacznego!






































Chickweed pesto
Ingredients:
  • approx. 2 cups of fresh chickweed herb
  • 1 clove of garlic
  • 50ml olive or oil (preferably cold pressed)
  • 1 tablespoon of sunflower seeds
  • salt to taste
Method:
1. Wash the chickpea thoroughly under running water and put it in the blender.
2. Add the remaining ingredients and blend into a paste.
3. Season to taste with salt.
4. Store in the refrigerator for up to 2 weeks.

Enjoy!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...