niedziela, 28 kwietnia 2024

Z ŁĄKI NA TALERZ: Słoneczna konfitura z kwiatów mniszka i pomarańczą

Jeszcze zanim zrobiło się tak chłodno i przymrozki groźnie mrużyły swoje ostre oczy nad sadami i winnicami, udało mi się nazbierać żółtych kwiatów mniszka, które złociły łąki i polanki pod lasem u cioci na wsi.
W tym sezonie postanowiłam zamknąć ich urocze płatki w konfiturze...galaretce, lekkim dżemiku z dodatkiem pomarańczy.
Toż to wiosenne słońce w słoiku! :)
Delikatna, lekko przetrącona cytrynowym sokiem dla rozjaśnienia smaku i pełna maleńkich miękkich płatków zawieszonych w pomarańczowej rozkoszy.
Najpyszniej smakuje na świeżej chałce z masłem lub z proziakami zdjętymi prosto z patelni, na które niedługo też wrzucę przepis.
Chłód wstrzymał nieco tę rozhulaną wiosnę, dlatego mniszek wciąż jeszcze kwitnie i można go zbierać, zamykając te małe słoneczka w słoiczkach pod postacią klasycznego miodku z mniszka lub tej pysznej konfituro-galaretki :)
Nie zapomnijcie zostawić zawsze trochę kwiatów dla pszczół i zaopatrzyć się w kuchenne rękawice, żebyście dobrze złapali garnek z gorącym dżemem i nie rozlali połowy na całą kuchnię, jak zrobiłam to ja ;P























Dżem z kwiatów mniszka i pomarańczą
Potrzebujesz:

  • 1,5 szklanki płatków mniszka lekarskiego (samych płatków)
  • sok i skórka otarta z 2 pomarańczy
  • sok i skórka otarta z 1/2 cytryny
  • 3 szklanki wody
  • 2 czubate łyżki miodu
  • 4 łyżki cukru
  • 1 op. żelfixu lub innego zagęszczacza do przetworów
Sposób przyrządzenia:
1. Płatki kwiatów, skórki i sok z cytrusów umieść w garnku, zalej wodą i gotuj przez 1h na małym ogniu - zdejmij z palnika i odstaw na noc pod przykryciem.
2. Na drugi dzień dodaj cukier i miód i ponownie zagotuj całość na małym ogniu.
3. Dodaj żelfix, mieszaj do rozpuszczenia.
4. Przelewaj całość do wyparzonych słoiczków, szczelnie zakręć i odstaw do góry dnem do wystygnięcia.

Smacznego!







































Dandelion flowers and orange jam
Ingredients:
  • 1.5 cups of dandelion petals (petals only)
  • grated zest and juice of 2 orange
  • grated zest and juice of 1/2 lemon
  • 3 cups of water
  • 2 heaping tablespoons of honey
  • 4 tablespoons of sugar
  • 1 pack gelfix or other thickener for preserves
Method:
1. Place flower petals, citrus zest and juice in a pot, pour water and cook for 1 hour over low heat - remove from the burner and leave covered overnight.
2. The next day, add sugar and honey and bring the mixture to a boil again over low heat.
3. Add gelfix and mix until dissolved.
4. Pour everything into sterilized jars, close tightly and set aside to cool.

Enjoy!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...