Jeszcze zanim zrobiło się tak chłodno i przymrozki groźnie mrużyły swoje ostre oczy nad sadami i winnicami, udało mi się nazbierać żółtych kwiatów mniszka, które złociły łąki i polanki pod lasem u cioci na wsi.
W tym sezonie postanowiłam zamknąć ich urocze płatki w konfiturze...galaretce, lekkim dżemiku z dodatkiem pomarańczy.
Toż to wiosenne słońce w słoiku! :)
Delikatna, lekko przetrącona cytrynowym sokiem dla rozjaśnienia smaku i pełna maleńkich miękkich płatków zawieszonych w pomarańczowej rozkoszy.
Najpyszniej smakuje na świeżej chałce z masłem lub z proziakami zdjętymi prosto z patelni, na które niedługo też wrzucę przepis.
Chłód wstrzymał nieco tę rozhulaną wiosnę, dlatego mniszek wciąż jeszcze kwitnie i można go zbierać, zamykając te małe słoneczka w słoiczkach pod postacią klasycznego miodku z mniszka lub tej pysznej konfituro-galaretki :)
Nie zapomnijcie zostawić zawsze trochę kwiatów dla pszczół i zaopatrzyć się w kuchenne rękawice, żebyście dobrze złapali garnek z gorącym dżemem i nie rozlali połowy na całą kuchnię, jak zrobiłam to ja ;P
Dżem z kwiatów mniszka i pomarańczą
Potrzebujesz:
- 1,5 szklanki płatków mniszka lekarskiego (samych płatków)
- sok i skórka otarta z 2 pomarańczy
- sok i skórka otarta z 1/2 cytryny
- 3 szklanki wody
- 2 czubate łyżki miodu
- 4 łyżki cukru
- 1 op. żelfixu lub innego zagęszczacza do przetworów
1. Płatki kwiatów, skórki i sok z cytrusów umieść w garnku, zalej wodą i gotuj przez 1h na małym ogniu - zdejmij z palnika i odstaw na noc pod przykryciem.
- 1.5 cups of dandelion petals (petals only)
- grated zest and juice of 2 orange
- grated zest and juice of 1/2 lemon
- 3 cups of water
- 2 heaping tablespoons of honey
- 4 tablespoons of sugar
- 1 pack gelfix or other thickener for preserves
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz