niedziela, 14 kwietnia 2024

Z ŁĄKI NA TALERZ: Syrop z kwiatów forsycji

Widzicie, jak wszystko wybuchło zielenią i kwiatami?
Jeszcze nie spotkałam się z kwitnącą forsycją, magnolią, drzewami owocowymi i jednoczesnym zakwitaniem bzów lilaków...co za szaleństwo!
Cała ta obfitość sprawia, że czuję coraz większą presję, żeby zdążyć się wszystkim nacieszyć, wszystkiego spróbować, podzielić się z Wami...a czas niestety nie jest z gumy...
A jednak udaje się, jak co wiosnę uzbierać z mamą forsycję na susz, żeby w potrzebie robić wspierające układ odpornościowy napary i herbatki.
W tym roku postanowiłam też zamknąć tę gwieździstą dobroć w słoikach pod postacią słodkiego syropu na miodzie i wzbogacającej smak cytrynie.
Pachnie pięknie, a smakuje jeszcze pyszniej!
Możecie dodawać go do wiosennej lemoniady lub wzbogacać smak ulubionych herbat i ziół - ja bardzo polecam dolać syropu do naparu z pokrzywy:)
Dlatego jeżeli wciąż jeszcze macie dostęp do żółtych kwiatów forsycji, koniecznie spróbujcie tego słodkiego złota w płynie pełnego rutyny, a jeżeli już przekwitła, to zachowajcie przepis na przyszły sezon ♥
A więcej smaku forsycji znajdziecie w kwiatowym occie z forsycji, miodowych bułeczkach, złotej galaretce z forsycji z winem i herbatce ze świeżych kwiatów! :)























Syrop z kwiatów forsycji
na 1 litr
Potrzebujesz:

  • 1 szklanka kwiatów forsycji
  • skórka z 1/2 cytryny
  • 2 czubate łyżki miodu
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 l wody
Sposób przyrządzenia:
1. Do garnka wlej wodę, wrzuć skórkę z cytryny (bez białej błonki) i cukier i zagotuj.
2. Zdejmij garnek z ognia i dodaj kwiaty forsycji z miodem - wymieszaj i odstaw na noc.
3. Odcedź syrop, zagotuj, a następnie przelewaj do wyparzonych słoików - szczelnie zakręć i odstaw do góry dnem do wystygnięcia.

Smacznego!







































Forsythia flower syrup
per 1 liter
Ingredients:
  • 1 cup of forsythia flowers
  • zest of 1/2 lemon
  • 2 heaping tablespoons of honey
  • 3 tablespoons of sugar
  • 2 tablespoons of lemon juice
  • 1 liter of water
Method:
1. Pour water into the pot, add lemon peel (without the white film) and sugar and bring to a boil.
2. Remove the pot from the heat and add forsythia flowers with honey - mix and set aside overnight.
3. Strain the syrup, bring to a boil and then pour into sterilized jars - close tightly and set upside down to cool.

Enjoy!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...