Ach! Maj ma tyle smaków, tekstur, zapachów, że może się od tego zakręcić w głowie!
Postanowiłam jednak chociaż część z jego bogactwa wymieszać w misce z krągłą ciecierzycą i chrupiącymi pestkami słonecznika.
W roli głównej smukłe szparagi, które wciąż pysznią się na straganach i osiedlowych warzywniakach.
Zrumienione na oliwie z suszonych pomidorów stają się soczyste, chrupkie i jeszcze bardziej zielone.
Do tego mnóstwo chrupiących, świeżych warzyw, umamiczne suszone pomidory i ona, suszona żurawina, która wybija całą sałatkę na zupełnie rozy poziom wiosennych pyszności :)
Wspaniale sprawdzi się wśród dodatków do grillowanych specjałów ale i jako samodzielne danie, czy pyszna piknikowa przekąska, która przyjemnie rozpieści podniebienie na niejednej wiosennej eskapadzie :)
Jeżeli tak, jak ja jesteście wielbicielami wszelkich sezonowych sałatek to spróbujcie koniecznie tej majowej i zanurzcie się po czubek języka w jej kolorach i smaku, grając w szparagowe zielone!
Majowa sałatka ze szparagami i ciecierzycą
Potrzebujesz:
- 400g ugotowanej ciecierzycy
- 1 pęczek szparagów zielonych
- 2 ogórki gruntowe
- 3-4 rzodkiewki
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 mała cebula
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka suszonej żurawiny
- 5-6 suszonych pomidorów z oleju
- 1 łyżka prażonych nasion słonecznika
- sól, pieprz, sok z cytryny do smaku
- 1-2 łyżki oleju z suszonych pomidorów / oleju rzepakowego
- 400g cooked chickpeas
- 1 bunch of green asparagus
- 2 ground cucumbers
- 3-4 radishes
- 1/2 red bell pepper
- 1 small onion
- 1 tablespoon of chopped chives
- 1 tablespoon of chopped parsley
- 1 tablespoon of dried cranberries
- 5-6 sun-dried tomatoes with oil
- 1 tablespoon of roasted sunflower seeds
- salt, pepper, lemon juice to taste
- 1-2 tablespoons of sun-dried tomato oil / rapeseed oil
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz