wtorek, 14 maja 2024

Majowa sałatka ze szparagami i ciecierzycą

Ach! Maj ma tyle smaków, tekstur, zapachów, że może się od tego zakręcić w głowie!
Postanowiłam jednak chociaż część z jego bogactwa wymieszać w misce z krągłą ciecierzycą i  chrupiącymi pestkami słonecznika.
W roli głównej smukłe szparagi, które wciąż pysznią się na straganach i osiedlowych warzywniakach.
Zrumienione na oliwie z suszonych pomidorów stają się soczyste, chrupkie i jeszcze bardziej zielone.
Do tego mnóstwo chrupiących, świeżych warzyw, umamiczne suszone pomidory i ona, suszona żurawina, która wybija całą sałatkę na zupełnie rozy poziom wiosennych pyszności :)
Wspaniale sprawdzi się wśród dodatków do grillowanych specjałów ale i jako samodzielne danie, czy pyszna piknikowa przekąska, która przyjemnie rozpieści podniebienie na niejednej wiosennej eskapadzie :)
Jeżeli tak, jak ja jesteście wielbicielami wszelkich sezonowych sałatek to spróbujcie koniecznie tej majowej i zanurzcie się po czubek języka w jej kolorach i smaku, grając w szparagowe zielone! 























Majowa sałatka ze szparagami i ciecierzycą
Potrzebujesz:

  • 400g ugotowanej ciecierzycy 
  • 1 pęczek szparagów zielonych
  • 2 ogórki gruntowe
  • 3-4 rzodkiewki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka suszonej żurawiny
  • 5-6 suszonych pomidorów z oleju
  • 1 łyżka prażonych nasion słonecznika
  • sól, pieprz, sok z cytryny do smaku
  • 1-2 łyżki oleju z suszonych pomidorów / oleju rzepakowego
Sposób przyrządzenia:
1. Szparagi pozbaw twardej części łodyg.
2. Pokrój szparagi na mniejsze kawałki i przesmaż na niewielkiej ilości oleju z solą - ok. 4-5 min.
3. Warzywa umyj i pokrój w mniejszą kostkę razem z suszonymi pomidorami i przełóż do miski.
4. Suszoną żurawinę lekko posiekaj, dodaj do sałatki razem z odcedzoną ciecierzycą.
5. Zdejmij podsmażone szparagi z patelni i przełóż do miski.
6. Wsyp zioła, skrop olejem i dopraw wszystko do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
7. Całość posyp prażonymi ziarnami słonecznika.

Smacznego!







































May salad with asparagus and chickpeas
Ingredients:
  • 400g cooked chickpeas
  • 1 bunch of green asparagus
  • 2 ground cucumbers
  • 3-4 radishes
  • 1/2 red bell pepper
  • 1 small onion
  • 1 tablespoon of chopped chives
  • 1 tablespoon of chopped parsley
  • 1 tablespoon of dried cranberries
  • 5-6 sun-dried tomatoes with oil
  • 1 tablespoon of roasted sunflower seeds
  • salt, pepper, lemon juice to taste
  • 1-2 tablespoons of sun-dried tomato oil / rapeseed oil
Method:
1. Remove the hard part of the asparagus stalks.
2. Cut the asparagus into smaller pieces and fry in a small amount of oil and salt - approx. 4-5 minutes.
3. Wash the vegetables and cut them into smaller cubes together with the dried tomatoes and put them in a bowl.
4. Lightly chop the dried cranberries and add them to the salad together with the drained chickpeas.
5. Remove the fried asparagus from the pan and place it in a bowl.
6. Add the herbs, sprinkle with oil and season everything to taste with salt, pepper and lemon juice.
7. Sprinkle everything with roasted sunflower seeds.

Enjoy!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...