środa, 22 maja 2024

Podwójnie czekoladowe muffiny z truskawkami i kruszonką migdałową

Tak się najczęściej składa, że kiedy piekę muffinki z truskawkami, to za oknem przetaczają się majowe burze.
W tym sezonie są wyjątkowo rozszalałe i głośne.
Deszcz dudni o parapet, wiatr wplątuje gałęzie wierzby w bujającą się sosnę rosnącą przy balkonie, ołowiane chmury raz po raz przeszywa jasna strzała pioruna.
Włączam muzykę, by wyciszyć nieco to szaleństwo za oknem i uspokoić pieseczka i wsypuję do miski słuszną porcję siekanej czekolady i pokrojone truskawki.
To właśnie te dwa składniki przyjemnie rozpieszczą Wasze podniebienie, gdy wgryziecie się w czekoladowe muffiny końca maja :)
Kakaowe, wilgotne ciasto muffinek nakrapiane pysznie roztopionymi kawałeczkami czekolady i słodkimi truskawkami uprzyjemni każdy dzień, nawet te deszczowe i nieco ponure.
Całość zwieńczona migdałową kruszonką, która dodaje muffinkom chrupiącego akcentu, lekko przetrąconego solą, która podbija smak czekolady.
Nie bójcie się soli w słodkich wypiekach, ona równoważy smaki, a czasem je uwydadnia, jak w przypadku czekolady :)
A zatem jeśli macie ochotę na małe co nie co w truskawkowym sezonie, to koniecznie upieczcie sobie czekoladowe muffinki z tymi owocami i kruszonką - to rozkosz mieszcząca się w dłoni! :)























Czekoladowe muffiny z truskawkami i kruszonką
na ok. 12 muffinek
Potrzebujesz:

  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • 3 czubate łyżeczki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150g świeżych truskawek
  • 100g posiekanej gorzkiej czekolady
Kruszonka migdałowa
  • 1,5 łyżki masła
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka kruszonych migdałów
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • duża szczypta soli

Sposób przyrządzenia:
1. Połącz dokładnie jajka z jogurtem, cukrem i olejem.
2. Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao i połącz na jednolitą masę.
3. Wmieszaj w masę umyty i pokrojone w kostkę truskawki oraz posiekaną gorzką czekoladę.
4. Przełóż ciasto do foremek na muffiny wypełniając je do 3/4 wysokości i posyp kruszonką z wierzchu.
5. Piecz w 180*C przez 20min.

Kruszonka:
1. Połącz w misce wszystkie składniki, zagniatając ręcznie kruszonę, do konsystencji mokrego piasku (w razie potrzeby dodaj więcej masła lub mąki).

Smacznego!






































Double chocolate muffins with strawberries and crumble
for approx. 12 muffins
Ingredients:
  • 1 cup of natural yogurt
  • 3 eggs
  • 3/4 cup of sugar
  • 3/4 cup of oil
  • 1 and 3/4 cups of flour
  • 3 heaped teaspoons of cocoa
  • 2 spoons of baking powder
  • 150g fresh strawberries
  • 100g chopped dark chocolate
Almond crumble
  • 1.5 tablespoons of butter
  • 1 tablespoon of sugar
  • 1 tablespoon of crushed almonds
  • 1 tablespoon of wheat flour
  • a large pinch of salt
Method:
1. Mix the eggs with yogurt, sugar and oil thoroughly.
2. Add flour, baking powder and cocoa and combine until smooth.
3. Mix the washed and diced strawberries and chopped dark chocolate into the mass.
4. Pour the dough into muffin tins, filling them 3/4 of the way and sprinkle with crumble on top.
5. Bake at 180*C for 20 minutes.

Crumble:
1. Combine all ingredients in a bowl, kneading by hand until it has the consistency of wet sand (add more butter or flour if necessary).

Enjoy!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...