czwartek, 20 czerwca 2024

Czerwcowa tarta z bobem i ziemniaczkami

Za oknem coraz więcej lata.
Brzęczą czerwcowe chrabąszcze, obijające się o ściany bloku, wieczory już coraz cieplejsze i niezwykle jasne, a całość okryta zielenią, pachnącą maciejką i lepka od czereśniowego soku.
Zamin więc minie najdłuższy dzień roku, zróbmy sobie coś pysznego z bobem, którego czas własnie się rozpoczął, a ja nie mogłam mu się oprzeć, gdy tak uśmiechał się do mnie seledynowo z woreczka o niższej cenie ;)
Ziołowa tarta trzymająca w swych kruchych objęciach młode ziemniaczki, soczyście zielony bób i aromatyczną dymkę.
Całość zanurzona w miękkiej jajeczno-śmietankowej poduszeczce pełnej świeżego tymianku, który wiedzie zielony prym na balkonie :)
Wszystkie te pyszne smaki młodego lata zwieńczyłam resztką sera halloumi i słonymi kosteczkami fety, które rozjaśniają ziemiste smaki warzyw i wraz z dymką w nadzieniu i świeżym koperkiem na wierzchu dodają świeżości i charakteru.
Tę pyszną i sycącą tartę możecie podać jako samodzielne danie z ulubioną sałatką i sosem jogurtowym lub czosnkowym, które jeszcze bardziej podbijaja smaki, albo jako przystawkę na większej biesiadzie :)
Przyjemnie rozpieści podniebienie, nasyci wnętrze młodym latem i będzie smakować tak samo dobrze na ciepło i na zimno.
Spróbujecie koniecznie, a łupinki po obieraniu bobu zachowajcie do zrobienia pysznych falafeli, a jeśli nie lubicie tego strączka, możecie spokojnie zamienić go na zielony groszek (najlepiej na świeży lub mrożony) :)























Tarta z bobem i ziemniaczkami
Potrzebujesz:

Ciasto

  • 200g maki pszennej
  • 80g zimnego masła
  • 5 łyżek zimnej wody
  • 2 szczypty soli
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Nadzienie
  • 1 szklanka ugotowanego i obranego bobu / zielonego groszku świeżego lub mrożonego
  • 6 małych ugotowanych młodych ziemniaczków (mogą być w skórkach)
  • 1 duża lub 2 mniejsze cebule dymki ze szczypiorem
  • 1/3 kostki sera halloumi (lub innego, jaki masz i chcesz wykorzystać - ok..70g)
  • 1/2 kostki sera feta
  • świeży koperek do podania
Masa jajeczna
  • 4 jajka
  • 50ml śmietanki kremówki
  • 100ml mleka
  • 1 łyżeczka świeżych listków tymianku / 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/3 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2 szczypty wędzonej słodkiej papryki / słodkiej papryki
Sposób przyrządzenia:
Ciasto
1. Z podanych składników zagnieć jednolite ciasto.
2. Uformuj w kulkę, zawiń w folię i włóż do lodówki na 30min.
3. Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 3mm i wyłóż spód i boki formy.

Nadzienie:
1. Ugotowane ziemniaczki przekrój na pół.
2. Na ciasto w formie rozłóż równomiernie obrany bób, na bobie połóż połówki ziemniaków.
3. Cebulę dymkę pokrój w plasterki i posiekaj szczypior i rozłóż całość na bobie i ziemniakach.
4. Pokrój hallloumi i fetę w kostkę i ułóż serową warstwę na nadzieniu tarty.
5. Zalej całość dokładnie masą jajeczną.
6. Piecz w 190*C przez 40-50min - do suchego patyczka.
7. Podawaj z jogurtem / sosem czosnkowym i posyp świeżym koperkiem lub innym ulubionym sosem, jeśli chcesz.

Masa jajeczna:
1. W misce, połącz ze sobą wszystkie składniki na jednolitą masę.

Smacznego!








































Broad beans and new potatoes summer tart
Ingredients:
Crust
  • 200g wheat flour
  • 80g cold butter
  • 5 tablespoons of cold water
  • 2 pinches of salt
  • 1 tablespoon of chopped parsley
Filling
  • 1 cup of cooked and peeled broad beans/green peas, fresh or frozen
  • 6 small boiled new potatoes (can be with skins)
  • 1 large or 2 smaller spring onions with chives
  • 1/3 cube of halloumi cheese (or any other cheese you have and want to use - approx. 70g)
  • 1/2 cube of feta cheese
  • fresh dill to serve
Egg mass
  • 4 eggs
  • 50ml whipping cream
  • 100 ml of milk
  • 1 teaspoon of fresh thyme leaves / 1/2 teaspoon of dried thyme
  • 1/3 teaspoon of granulated garlic
  • 1/3 teaspoon of salt
  • 1/2 teaspoon of pepper
  • 2 pinches of smoked sweet paprika / sweet paprika

Method:
Crust:
1. Knead the given ingredients into a uniform dough.
2. Form into a ball, wrap in foil and put in the fridge for 30 minutes.
3. Roll out the dough to a thickness of approx. 3 mm and line the bottom and sides of the form.

Filling:
1. Cut the boiled potatoes in half.
2. Spread the peeled broad beans evenly onto the dough and place the potato halves on the broad beans.
3. Cut the spring onion into slices and chop the chives and spread it all over the broad beans and potatoes.
4. Cut the halloumi and feta into cubes and arrange the cheese layer on top of the tart filling.
5. Pour the egg mixture thoroughly over the whole thing.
6. Bake at 190*C for 40-50 minutes - until the stick is dry.
7. Serve with yogurt/garlic sauce and sprinkle with fresh dill or other favorite sauce, if desired.

Egg mass:
1. In a bowl, combine all ingredients until smooth.

Enjoy!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...