W tym roku totalnie nie mogę się oprzeć tym zielonym strączkom i dokładam je nawet na klasyczne kanapki z szynką i pomidorem albo zajadam z hummusem i czerwonym pesto.
A dziś zapraszam Was na iście królewski sposób na fasolkę szparagową, która wije się sprężyście pod wiórkami gotowanego jajka i podsmażonymi kaparami.
Musicie uwierzyć mi na słowo, że jajko starte na tarce o drobnych oczkach to jest zupełnie inny wymiar i smaku, bo jajeczne drobinki chłoną w siebie cały smak sosu, ale i tekstury, bo oto jajko na twado zmienia się w puszystą chmurkę :)
Do tego podsmażone kapary, które stają się bardziej wytrawne w smaku i świetnie podbijają smak fasolki i garść świeżych ziół prosto balkonowych donic pełnych aromatu środka lata ♥
Całość skropiona lekkim vinegretem z miodem, drobno posiekaną cebulką i przełamującym smakiem octem truskawkowym, o którym nie dawno tu pisałam i który jest już gotowy (zdążycie go jeszcze nastawić!) ale z powodzeniem możecie użyć octu jabłkowego lub soku z cytryny.
Zapraszam zatem na fasolkę szparagową a'la mimoza, bo to właśnie piuropusze tych kwiatów przypomina jajeczna chmurka na fasolce :)
Kilka prostych składników łączy się ze sobą w pyszną i niezwykle harmonijną całość, która idealnie sprawdzi się jako lekki obiad, czy przystawka podczas biesiadowania pod lipcowym niebem :)
Fasolka szparagowa a'la mimoza
Potrzebujesz:
- 1kg fasolki szparagowej
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 2 łyżki kaparów z zalewy
- 1 łyżka oleju
- świeże zioła: bazylia, oregano, szczypiorek, koperek
- sól i pieprz do smaku
Sos:
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka octu jabłkowego / soku z cytryny
- 1,5 łyżeczki miodu
- 1 malutka cebula / szalotka
- sól i pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
1. Fasolkę oczyść i ugotuj z odrobiną soli i cukru - najlepiej al dente.
1. Fasolkę oczyść i ugotuj z odrobiną soli i cukru - najlepiej al dente.
2. Ugotowane jajka na twardo zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
3. Kapary podsmaż na oleju do momentu, aż zaczną się rumienić.
4. Ugotowaną fasolkę ułóż na tależu i posyp tartym jajkiem, dopraw odrobiną soli i pieprzu.
5. Układaj na jajkach podsmażone kapary i posyp posiekanymi ziołami.
6. Całość polej sosem vinegrette.
Sos:
1. Cebulkę posiekaj bardzo drobno.
2. Wszystkie składniki umieść w miseczce lub słoiku i wymieszaj bardzo dokładnie, aż wszystko połączy się na jednolity sos.
3. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Smaczengo!
Mimosa green beans salad
Ingredients:
- 1kg of green beans
- 4 hard-boiled eggs
- 2 tablespoons of pickled capers
- 1 tablespoon of oil
- fresh herbs: basil, oregano, chives, dill
- salt and pepper to taste
Sauce:
- 2 tablespoons of olive oil
- 1 tablespoon apple cider vinegar / lemon juice
- 1.5 teaspoons of honey
- 1 small onion / shallot
- salt and pepper to taste
Method:
1. Wash the beans and cook with a bit of salt and sugar - preferably al dente.
2. Grate the hard-boiled eggs using a fine grater.
3. Fry the capers in oil until they start to golden.
4. Place the cooked beans on a plate and sprinkle with grated egg, season with a bit of salt and pepper.
5. Place fried capers on the eggs and sprinkle with chopped herbs.
6. Pour vinaigrette over everything.
Sauce:
1. Chop the onion very finely.
2. Place all the ingredients in a bowl or jar and mix very thoroughly until everything is combined into a uniform sauce.
3. Season to taste with salt and pepper.
Enjoy!
Świetny przepis! Spróbuję ❤️
OdpowiedzUsuńcieszę się! :D mam nadzieję, że będzie Ci tak bardzo smakować, jak mnie ♥
Usuń