czwartek, 11 lipca 2024

Fasolka szparagowa a'la mimoza

Fasolka szparagowa z rumianą bułką tartą na solidnej porcji masła i do tego soczysty pomidor, to jedna z wielu sztandarowych pozycji w menu Lata.
W tym roku totalnie nie mogę się oprzeć tym zielonym strączkom i dokładam je nawet na klasyczne kanapki z szynką i pomidorem albo zajadam z hummusem i czerwonym pesto.
A dziś zapraszam Was na iście królewski sposób na fasolkę szparagową, która wije się sprężyście pod wiórkami gotowanego jajka i podsmażonymi kaparami.
Musicie uwierzyć mi na słowo, że jajko starte na tarce o drobnych oczkach to jest zupełnie inny wymiar i smaku, bo jajeczne drobinki chłoną w siebie cały smak sosu, ale i tekstury, bo oto jajko na twado zmienia się w puszystą chmurkę :)
Do tego podsmażone kapary, które stają się bardziej wytrawne w smaku i świetnie podbijają smak fasolki i garść świeżych ziół prosto balkonowych donic pełnych aromatu środka lata ♥
Całość skropiona lekkim vinegretem z miodem, drobno posiekaną cebulką i przełamującym smakiem octem truskawkowym, o którym nie dawno tu pisałam i który jest już gotowy (zdążycie go jeszcze nastawić!) ale z powodzeniem możecie użyć octu jabłkowego lub soku z cytryny.
Zapraszam zatem na fasolkę szparagową a'la mimoza, bo to właśnie piuropusze tych kwiatów przypomina jajeczna chmurka na fasolce :)
Kilka prostych składników łączy się ze sobą w pyszną i niezwykle harmonijną całość, która idealnie sprawdzi się jako lekki obiad, czy przystawka podczas biesiadowania pod lipcowym niebem :)








































Fasolka szparagowa a'la mimoza
Potrzebujesz:
  • 1kg fasolki szparagowej
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 2 łyżki kaparów z zalewy
  • 1 łyżka oleju
  • świeże zioła: bazylia, oregano, szczypiorek, koperek
  • sól i pieprz do smaku
Sos:
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu jabłkowego / soku z cytryny
  • 1,5 łyżeczki miodu
  • 1 malutka cebula / szalotka
  • sól i pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
1. Fasolkę oczyść i ugotuj z odrobiną soli i cukru - najlepiej al dente.
2. Ugotowane jajka na twardo zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
3. Kapary podsmaż na oleju do momentu, aż zaczną się rumienić.
4. Ugotowaną fasolkę ułóż na tależu i posyp tartym jajkiem, dopraw odrobiną soli i pieprzu.
5. Układaj na jajkach podsmażone kapary i posyp posiekanymi ziołami.
6. Całość polej sosem vinegrette.

Sos:
1. Cebulkę posiekaj bardzo drobno.
2. Wszystkie składniki umieść w miseczce lub słoiku i wymieszaj bardzo dokładnie, aż wszystko połączy się na jednolity sos.
3. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Smaczengo!







































Mimosa green beans salad
Ingredients:
  • 1kg of green beans
  • 4 hard-boiled eggs
  • 2 tablespoons of pickled capers
  • 1 tablespoon of oil
  • fresh herbs: basil, oregano, chives, dill
  • salt and pepper to taste
Sauce:
  • 2 tablespoons of olive oil
  • 1 tablespoon apple cider vinegar / lemon juice
  • 1.5 teaspoons of honey
  • 1 small onion / shallot
  • salt and pepper to taste
Method:
1. Wash the beans and cook with a bit of salt and sugar - preferably al dente.
2. Grate the hard-boiled eggs using a fine grater.
3. Fry the capers in oil until they start to golden.
4. Place the cooked beans on a plate and sprinkle with grated egg, season with a bit of salt and pepper.
5. Place fried capers on the eggs and sprinkle with chopped herbs.
6. Pour vinaigrette over everything.

Sauce:
1. Chop the onion very finely.
2. Place all the ingredients in a bowl or jar and mix very thoroughly until everything is combined into a uniform sauce.
3. Season to taste with salt and pepper.

Enjoy!




2 komentarze:

  1. Świetny przepis! Spróbuję ❤️

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się! :D mam nadzieję, że będzie Ci tak bardzo smakować, jak mnie ♥

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...