piątek, 26 lipca 2024

Koldskål - duński chłodnik maślankowy na słodko

Jeśli marzycie o małym pogodowym wytchnieniu, zapraszam dziś na wycieczkę ku północy do Danii, gdzie w upalne dni serwowany jest niosący słodkie ukojenie Koldskål.
To tradycyjny chłodnik na maślance, podawany z owocami i kruchymi cytrynowo-kardamonowymi ciasteczkami, bez którego duńczycy nie wyobrażają sobie lata i najczęściej serwują go w formie deseru lub na kolację:)
Lekki, słodki, z delikatną cytrynowo-waniliową nutą chłodnik idealnie sprawdza się w upalne popołudnia ale w swojej słodkiej wersji z pewnością nie jednemu przypadnie do gustu na letnie śniadanie.
Do maślankowej schłodzonej zupy świetnie pasują sezonowe owoce, które rozjaśniają jej smak i dodają pysznej soczystości, a do tego kilka pokruszonych ciasteczek, dodających przyjemnie chrupiącego akcentu.
Ja wykorzystałam tutaj kruszonkę, która została mi po jakimś wypieku - pysznie się sprawdziła, ale sprawdzą się też tutaj kruche maslane ciasteczka, granola, biszkopty, czy tradycyjnie podawane do chłodnika ciasteczka Kammerjun.
Niezależnie od tego jakie wybierzecie dodatki, z pewnością Koldskål rozpieści Wasze rozgrzane podniebienia i przyniesie mnóstwo pysznej ochłody ♥








































Koldskål
Potrzebujesz:

  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 500ml maslanki
  • 250ml jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • skórka otarta z 1/3 cytryny
  • 1 łyżki soku z cytryny
  • ulubione owoce jagodowe (truskawki, borówki, maliny, jeżyny itp)
  • kruche maślane ciasteczka / kruszonka
Sposób przyrządzenia:
1. Żółtka ubij z cukrem nad miską ze wrzątkiem do momentu utrzymania jasnej i puszystej masy.
2. Do masy dodaj maślankę, jogurt, wanilię i sok z cytryny - dokładnie wymieszaj.
3. Odstaw do lodówki na min. 2h
4. Podawaj z owocami, skórką z cytryny i pokruszonymi ciasteczkami.

Smacznego!







































Koldskål - danish buttermilk cold soup
Ingredients:
  • 2 egg yolks
  • 3 tablespoons of powdered sugar
  • 500ml buttermilk
  • 250 ml of Greek yogurt
  • 1 teaspoon of vanilla extract
  • grated zest of 1/3 lemon
  • 1 tablespoon of lemon juice
  • favorite berries (strawberries, blueberries, raspberries, blackberries, etc.)
  • shortcrust butter cookies / crumble
Method:
1. Whisk the egg yolks with sugar over a bowl of boiling water until the mixture is light and fluffy.
2. Add buttermilk, yogurt, vanilla and lemon juice to the mixture - mix thoroughly.
3. Set aside in the fridge for at least 2 hours
4. Serve with berries, lemon zest and crushed cookies / crumble.

Enjoy!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...