Urocze nasionka pełne seledynowego wigoru, które po ugotowaniu zmieniają się głęboko zielone fasolki w burych szlafroczkach.
Skubany z łupinek na balkonie i jedzony tak po prostu, zmiksowany z pomidorami na pyszny egipski ful albo ułożony z czereśniami w sałatce z awokado, czy podsmażony z cukinią i boczkiem na ciepłą sałatkę.
Bób to zielony wyznacznik środka wakacji, pełni lata i jego przepysznej obfitości.
Tym razem dodałam go do lipcowego spaghetti, które co sezon pojawia się w słonecznej kuchni w okresie wakacji :)
Kremowy sos na bazie śmietanki i podsmażonej z czosnkiem cebuli, a do tego wyraziste i lekko słodkie suszone pomidory i energetyczna cytrynowa skórka.
Całość skropiona w zwieńczeniu sokiem z cytryny i obsypana świeżą bazylią, które spajają wszystkie smaki.
Proste i szybkie danie, pełne lekkich, świeżych smaków, i którego przygotowanie zajmuje tyle ile ugotowanie makaronu (jeśli macie już wcześniej ugotowany i obrany bób).
Zapraszam zatem do nawijania na widelec lipcowych nitek pyszności oblepionych kremową błogością wakacyjnych dni przeplatanych ziemistym bobem i odświeżającą cytrynową nutą :)
Spaghetti z bobem i suszonymi pomidorami
Potrzebujesz:
- ok. 200g suchego makaron spaghetti lub innego ulubionego rodzaju makaronu
Sos:
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju z suszonych pomidorów
- 6 suszonych pomidorów
- 150ml śmietany 30%
- szklanka ugotowanego u obranego z łupin bobu
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- 1/3 łyżeczki suszonego tymianku
- sól, pieprz i sok z cytryny do smaku
- 3 łyżki wody z gotowania makaronu
- świeża bazylia do podania
Sposób przyrządzenia:
1. Makaron ugotuj al dente według instrukcji na opakowaniu.
Sos:
1. Cebulę i czosnek drobno posiekaj i podsmaż do miękkości na oleju z suszonych pomidorów.
2. Suszone pomidory pokrój w kosteczkę i dodaj do cebuli razem ze skórką z cytryny - podsmażaj całość przez ok.3min.
3. Zalej całość śmietanką i podgrzewaj przez ok. 5min.
4. Dodaj ugotowany i obrany bób i dopraw całość do smaku solą i pieprzem.
5. Do sosu przełóż ugotowany makaron i podlej wodą z gotowania - delikatnie wymieszaj, aby makaron pokrył się sosem.
6. Podawaj od razu, posypując listkami świeżej bazylii i skrapiając sokiem z cytryny.
Smacznego!
Spaghetti with broad beans and dried tomatoes
Ingredients:
- approx. 200g of dry spaghetti or other favorite type of pasta
Sauce:
- 1 large onion
- 2 cloves of garlic
- 1 tablespoon of sun-dried tomato oil
- 6 dried tomatoes
- 150ml cream 30%
- a glass of boiled and shelled broad beans
- grated zest of 1/2 lemon
- 1/3 teaspoon dried thyme
- salt, pepper and lemon juice to taste
- 3 tablespoons of pasta cooking water
- fresh basil to serve
Method:
1. Cook the pasta al dente according to the instructions on the package.
Sauce:
1. Finely chop the onion and garlic and fry in sun-dried tomato oil until soft.
2. Cut the dried tomatoes into cubes and add them to the onion along with the lemon peel - fry everything for about 3 minutes.
3. Pour the cream over everything and heat for about 5 minutes.
4. Add the cooked and peeled broad beans and season with salt and pepper.
5. Add the cooked pasta to the sauce and pour in the cooking water - mix gently so that the pasta is covered with the sauce.
6. Serve immediately, sprinkling with fresh basil leaves and lemon juice.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz