Okazuje się, że nie jestem wielbicielką agrestu, choć uważam jego owoce za jedne z najpiękniejszych, spośród całego letniego bogactwa :)
Jego delikatną skórkę przeplataną wyrazistymi żyłkami w kolorach od najżywszej zieleni przez nieoczywiste róże, aż do głebokiego bordo, mogłabym podziwiać bez końca.
I tak, jak sok i jego surowe owoce nie do końca mi wchodzą, tak już przerobione na dżem to zupełnie inna historia, którą mogłabym wylizać z garnka do czysta!
Postanowiłam więc całą tę pyszność upchnąć w kruche ramiona tarty końca lipca.
Kruche ciasto, warstwa agrestowego dżemu i agrestowo-śmietanowy krem z waniliową nutą tworzą poezję prosto z soczyście zielonego ogrodu.
To chyba jedna z najprostszych i najpyszniejszych tart z tak kremowym wnętrzem, jaką zrobiłam :)
Prosta podstawa i jeszcze prostsze nadzienie czyni ten wypiek przepysznie przyjemnym deserem, które rozpieszcza wakacyjne podniebienia :)
Do tego migdałowe płatki w zwieńczeniu, listki mięty, która jeszcze bardziej orzeźwia smakiem, a beziki już tylko do ozdoby, bo dostałam je w pracy.
Zaparzajcie zatem kawę i chodźcie na kawałek schłodzonej agrestowej tarty, która wypełni policzki soczystym latem ♥
Tarta agrestowa
Potrzebujesz:
Ciasto:
- 200g mąki
- 80g zimnego masła
- 5 łyżek zimnej wody
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru
Nadzienie:
- 450g agrestu + kilka do dekoracji
- 3 łyżki białego cukru
- 3 łyżki brązowego cukru
- 150ml śmietany 18%
- 4 żółtka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- migdały i listki mięty do dekoracji
1. Z podanych składników zagnieć jednolite ciasto.
2. Uformuj w kulkę, zawiń w folię i włóż do lodówki na 30min.
3. Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 3mm i wyłóż spód i boki formy.
4. Nakłuj obficie widelcem, połóż na cieście papier do pieczenia i zasyp grochem, fasolą lub kulkami do obciążania ciasta.
5. Piecz ok. 15-17min w 180*C.
1. Agrest umyj i przełóż do garnka.
Gooseberry Tart
Ingredients:
Crust:
- 200g flour
- 80g cold butter
- 5 tablespoons cold water
- pinch of salt
- 1 teaspoon of sugar
Filling:
- 450g gooseberries + a few for decoration
- 3 tablespoons white sugar
- 3 tablespoons brown sugar
- 150ml 18% cream
- 4 egg yolks
- 1 teaspoon of vanilla extract
- almonds and mint leaves for decoration
Method:
1. Knead the dough from the given ingredients.
2. Shape into a ball, wrap in foil and place in the fridge for 30 minutes.
3. Roll out the dough to a thickness of approx. 3mm and line the bottom and sides of the tin.
4. Prick generously with a fork, place baking paper on the dough and cover with peas, beans or balls to weigh down the dough.
5. Bake for about 15-17 minutes at 180*C.
Filling:
1. Wash the gooseberries and place them in a pot.
2. Sprinkle the fruit with sugar and cook until the fruit starts to fall apart.
3. Blend the gooseberries until smooth and cook for another 5-10 minutes, until it thickens a bit, then remove from the oven and set aside about 4-5 tablespoons of gooseberry jam.
4. In a bowl, mix the egg yolks thoroughly with the cream and vanilla and the cooled gooseberry jam remaining in the pot.
5. Spread all the reserved jam over the baked bottom of the cake.
6. Gently pour the cream mixture onto the shortcrust pastry with jam.
7. Bake at 180*C for about 30-40 minutes.
8. Set aside to cool completely before serving (best served chilled).
Enjoy!
Tarta agrestowa to brzmi jak doskonały pomysł na letni deser! Przepis wydaje się prosty, a jednocześnie efektowny. Na pewno spróbuję zrobić tę tartę w najbliższy weekend.
OdpowiedzUsuńhttps://kasacjapojazdow24h.pl/
Serdecznie polecam :) proste, a naprawdę efektowne!
Usuń