Żar lejący sie z nieba to czysta egzotyka, która od wielu dni nie daje wytchnienia, dlatego zapraszam dziś na egzotyczne spring/ summer rollsy! :)
Chłodne, chrupiące, orzeźwiające i co najważniejsze...bez konieczności włączania jakichkolwiek sprzętów emitujących ciepło, którego aura zapewnia nam pod dostatniem.
W delikatny woal ryżowego ciasta, zwijam więc razem z Matyldą delikatne paluszki krabowe, ryżowy makaron i kilka chrupiących dodatków.
Do tego jeszcze wyrazisty sos na bazie soczystego mango, pasty miso i charakternego chili, które lubieżnie kleją się do maczanej w sosie rolki z surimi i warzywami.
Całość tworzy naprawdę orzeźwiające, lekkie i pyszne danie z egzotycznym twistem i lekką oceaniczną bryzą w tle, które przygotujecie w kilka chwil.
Spring rolls świetnie sprawdzą się również jako przekąska na wakacyjnym pikniku, które można zabrać w natłuszczonym olejem pudełku albo zabrać wszystkie przygotowane wcześniej składniki i zwijać pyszności bod letnim niebem :)
To naprawdę fajna zabawa i pomysł na wspólne spędzenie czasu, przy tworzeniu smakowitości.
Jeśli zatem lubicie takie świeże smaki pełne różnorodnych tekstur, zapraszam na spring rollsy z surimi i sosem mango, a jeżeli wolicie bardziej tradycyjne smaki to koniecznie sprawdźcie te wiodące obecnie prym w najczęściej czytanych przepisach: spring rolls z sosem orzechowym, albo te zielone z zioołowym kurczakiem, czy z pikantną sałatką z tuńczyka!
Spring rolls z surimi i orzeźwiającym sosem mango
Potrzebujesz:
Spring rolls
- 100g ryżowego makaronu vermicelli
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- arkusze papieru ryżowego
- duży talerz z wodą
- młoda cukinia
- marchew
- ogórki gruntowe
- paluszki krabowe surimi
- cebula dymka
- liście świeżego szpinaku
- 200g musu z mango (może być gotowy bez cukru lub smiksowane świeże mango)
- 2 łyżeczki jasnej pasty miso
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1/2 świeżego chili
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1 łyżeczka miodu
Spring rolls
2. Warzywa i surimi pokrój w paski.
Sos:
1. Papryczkę chili drobno posiekaj i zetrzyj imbir na tarce jśli używasz świeżego.
2. Połącz wszystkie składniki na jednolity sos.
Smacznego!
Spring rolls with surimi and refreshing mango sauce
Ingredients:
Spring Rolls
- 100g rice vermicelli noodles
- 1 teaspoon of sesame oil
- 2 teaspoons of soy sauce
- rice paper sheets
- a large plate of water
- young zucchini
- carrot
- field cucumbers
- surimi crab sticks
- spring onions
Miso-mango sauce
- 200g mango puree (can be ready without sugar or mixed fresh mango)
- 2 teaspoons of light miso paste
- 2 tablespoons of lemon juice
- 2 tablespoons of soy sauce
- 1 tablespoon of sesame oil
- 1/2 fresh chili
- 1/2 teaspoon of ginger
- 1 teaspoon of honey
Method:
Spring Rolls
1. Prepare the noodles according to the instructions on the package and mix with sesame oil and soy sauce.
2. Cut the vegetables and surimi into strips.
3. Soak the rice paper sheets individually according to the instructions on the package and place a portion of noodles (approx. 1/2 tablespoon) and a few strips of vegetables and surimi in the middle.
4. Roll the spring rolls by placing the lower part of the dough on the vegetables, then folding the side parts inwards and continuing to roll until the end.
5. Serve with sauce.
Sauce:
1. Finely chop the chili pepper and grate the ginger if you are using fresh ginger.
2. Combine all ingredients into a uniform sauce.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz