środa, 7 sierpnia 2024

3 sałatki ziemniaczane na letnie biesiady

Jak nasz kraj długi i szeroki stoi ziemniakiem.
Czy jest ktoś, kto nie lubi tego warzywa bogatego w potas i mikroelementy?
Gdybym miała wybrać, z których warzyw nie jestem w stanie zrezygnować na zawsze...to pewnie byłoby mi bardzo cieżko ale na podium znalazłyby się ziemniaki i pomidory :)
Latem, gdy ziemniaczki w młodej formie, urodzaj pomidorów, świeżych ziół i ogórki kiszone zawsze pod ręką z glinianego naczynia, babcia regularnie stawia na stole sałatkę śledziową z ziemniakami i to już zawsze będzie dla mnie smak letnich wieczorów na działce.
Tym razem jednak pokusiłam się o nowe połączenia smaków.
Zapraszam zatem na ziemniaczaną ucztę pod postacią sałatki ziemniaczanej w aż trzech wersjach!
Jest wersja ziołowa, z mnóstwem zielonego dobra, kaparami i kremowym majonezem, jest viralowe połączenie pieczonych ziemniaków na chrupko z ogórkami w wyrazistym sosie jogurtowym i w końcu jest świeża sałatka inspirowana smakami Maroka, z suszonymi morelami, chrupiącym ogórkiem, cytryną i ciepłymi przyprawami.
Każdą z nich można serwować jako przystawkę do grilla albo po prostu sałatkę, czy pełne danie.
Wszystkie pyszne, pełne różnorodnych smaków i tekstur, które z pewnością umilą letnie biesiadowanie ziemniaczaną rozpustą ;)








































Kremowa sałatka ziemniaczana z ziołami i kaparami            
Potrzebujesz:
  • ok. 500g ugotowanych młodych ziemniaków
  • 1 łyżka posiekanej cebuli dymki / grubego szczypioru
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1/2 łyżki posiekanej mięty
  • 1 łyżka małych kaparów (lub więcej jeśli lubisz)
  • 2 łyżki majonezu
  • sól i pieprz do smaku
  • odrobina octu jabłkowego so smaku
Sposób przyrządzenia:
1. Ugotowane ziemniaki pokrój na wielkość kęsa lub na ćwiartki i przełóż do miski.
2. Kapary lekko przesiekaj i dodaj do ziemniaków.
3. Majonez połącz z ziołami i polej ziemniaki - wymieszaj aby pokryły się sosem.
4. Dopraw całość solą, pieprzem i octem jabłkowym do smaku.

Smacznego!



Creamy Potato Salad with Herbs and Capers
Ingredients:
  • approx. 500g cooked new potatoes
  • 1 tablespoon chopped spring onion/chive
  • 1 tablespoon chopped parsley
  • 1 tablespoon chopped dill
  • 1/2 tablespoon chopped mint
  • 1 tablespoon small capers (or more if you like)
  • 2 tablespoons mayonnaise
  • salt and pepper to taste
  • a dash of apple cider vinegar to taste
Method:
1. Cut the cooked potatoes into bite-sized pieces or into quarters and place in a bowl.
2. Lightly chop the capers and add to the potatoes.
3. Combine the mayonnaise with the herbs and pour over the potatoes - mix to coat with the sauce.
4. Season with salt, pepper and apple cider vinegar to taste.

Enjoy!

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Pikantna sałatka ziemniaczana z marokańskim twistem  
Potrzebujesz:
  • ok. 500g ugotowanych młodych ziemniaków
  • 1 zielony ogórek
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 4 suszone morele
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • skórka otarta z 1/3 cytryny
Dressing:
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/3 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki sumaku
  • 1/2 łyżeczki pasty harrisa lub sosu sriracha ( łyżeczka) lub płatków chili
  • sól do smaku
Sposób przyrządzenia:
1. Ugotowane ziemniaki pokrój na wielkość kęsa lub na ćwiartki i przełóż do miski.
2. Ogórka pokrój w półplasterki, a cebulę i suszone morele w drobną kostkę - dodaj do ziemniaków.
3. Dodaj posiekane zioła i skórkę z cytryny i zalej całość dressingiem.

Dressing:
1. Połącz ze sobą wszystkie składniki na jednolity sos.

Smacznego!


Spicy Potato Salad with a Moroccan Twist
Ingedients:
  • about 500g cooked new potatoes
  • 1 green cucumber
  • 1/2 red onion
  • 4 dried apricots
  • 1 tablespoon chopped dill
  • 1 tablespoon chopped parsley
  • zest of 1/3 lemon
Dressing:
  • 4 tablespoons olive oil
  • 2 tablespoons apple cider vinegar
  • 1 teaspoon honey
  • 1 teaspoon lemon juice
  • 1/3 teaspoon ground cumin
  • 1/3 teaspoon turmeric
  • 1/2 teaspoon sumac
  • 1/2 teaspoon harissa paste or sriracha sauce (a teaspoon) or chili flakes
  • salt to taste
Method:
1. Cut the cooked potatoes into bite-sized pieces or into quarters and place in a bowl.
2. Cut the cucumber into half-slices, and the onion and dried apricots into small cubes - add to the potatoes.
3. Add the chopped herbs and lemon zest and pour the dressing over everything.

Dressing:
1. Mix all the ingredients together to make a uniform sauce.

Enjoy!
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Viralowa sałatka z pieczonymi ziemniakami                     
Potrzebujesz:
  • ok. 500g ugotowanych młodych ziemniaków
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki wędzonej
  • sól, pieprz
Sos:
  • 1 zielony ogórek
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól i pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
1. Ugotowane ziemniaki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i rozgnieć je na płasko dnem szklanki.
2. Skrop siemniaki oliwą i oprósz papryką oraz solą i pieprzem
3. Piecz w 180*C przez 30min do chrupkości.
4. Przełóż do gotowego sosu.

Sos:
1. Ogórka i cebulę pokrój w kostkę i przełóż do miski.
2. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekane zioła.
3. Wymieszaj całość z jogurtem, majonezem, musztardą i dopraw do smaku solą i pieprzem.

Smacznego!


Viral salad with baked potatoes
Ingredients:
  • about 500g cooked new potatoes
  • 2 tablespoons olive oil
  • 1/2 teaspoon ground sweet smoked paprika
  • salt, pepper
Sauce:
  • 1 green cucumber
  • 1 tablespoon chopped chives
  • 1 clove garlic
  • 1 tablespoon chopped dill
  • 2 tablespoons Greek yogurt
  • 1 tablespoon mayonnaise
  • 1 teaspoon mustard
  • salt and pepper to taste
Method:
1. Place the cooked potatoes on a baking sheet lined with baking paper and mash them flat with the bottom of a glass.
2. Drizzle the potatoes with olive oil and sprinkle with paprika, salt and pepper
3. Bake at 180*C for 30 minutes until crispy.
4. Transfer to the prepared sauce.

Sauce:
1. Dice the cucumber and onion and place in a bowl.
2. Add the pressed garlic and chopped herbs.
3. Mix everything with the yogurt, mayonnaise, mustard and season with salt and pepper.

Enjoy!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...