Czy jest ktoś, kto nie lubi tego warzywa bogatego w potas i mikroelementy?
Gdybym miała wybrać, z których warzyw nie jestem w stanie zrezygnować na zawsze...to pewnie byłoby mi bardzo cieżko ale na podium znalazłyby się ziemniaki i pomidory :)
Latem, gdy ziemniaczki w młodej formie, urodzaj pomidorów, świeżych ziół i ogórki kiszone zawsze pod ręką z glinianego naczynia, babcia regularnie stawia na stole sałatkę śledziową z ziemniakami i to już zawsze będzie dla mnie smak letnich wieczorów na działce.
Tym razem jednak pokusiłam się o nowe połączenia smaków.
Zapraszam zatem na ziemniaczaną ucztę pod postacią sałatki ziemniaczanej w aż trzech wersjach!
Jest wersja ziołowa, z mnóstwem zielonego dobra, kaparami i kremowym majonezem, jest viralowe połączenie pieczonych ziemniaków na chrupko z ogórkami w wyrazistym sosie jogurtowym i w końcu jest świeża sałatka inspirowana smakami Maroka, z suszonymi morelami, chrupiącym ogórkiem, cytryną i ciepłymi przyprawami.
Każdą z nich można serwować jako przystawkę do grilla albo po prostu sałatkę, czy pełne danie.
Wszystkie pyszne, pełne różnorodnych smaków i tekstur, które z pewnością umilą letnie biesiadowanie ziemniaczaną rozpustą ;)
- ok. 500g ugotowanych młodych ziemniaków
- 1 łyżka posiekanej cebuli dymki / grubego szczypioru
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1/2 łyżki posiekanej mięty
- 1 łyżka małych kaparów (lub więcej jeśli lubisz)
- 2 łyżki majonezu
- sól i pieprz do smaku
- odrobina octu jabłkowego so smaku
Sposób przyrządzenia:
1. Ugotowane ziemniaki pokrój na wielkość kęsa lub na ćwiartki i przełóż do miski.
2. Kapary lekko przesiekaj i dodaj do ziemniaków.
3. Majonez połącz z ziołami i polej ziemniaki - wymieszaj aby pokryły się sosem.
4. Dopraw całość solą, pieprzem i octem jabłkowym do smaku.
Smacznego!
Creamy Potato Salad with Herbs and Capers
Ingredients:
- approx. 500g cooked new potatoes
- 1 tablespoon chopped spring onion/chive
- 1 tablespoon chopped parsley
- 1 tablespoon chopped dill
- 1/2 tablespoon chopped mint
- 1 tablespoon small capers (or more if you like)
- 2 tablespoons mayonnaise
- salt and pepper to taste
- a dash of apple cider vinegar to taste
Method:
1. Cut the cooked potatoes into bite-sized pieces or into quarters and place in a bowl.
2. Lightly chop the capers and add to the potatoes.
3. Combine the mayonnaise with the herbs and pour over the potatoes - mix to coat with the sauce.
4. Season with salt, pepper and apple cider vinegar to taste.
Enjoy!
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Potrzebujesz:
- ok. 500g ugotowanych młodych ziemniaków
- 1 zielony ogórek
- 1/2 czerwonej cebuli
- 4 suszone morele
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- skórka otarta z 1/3 cytryny
Dressing:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1/3 łyżeczki mielonego kuminu
- 1/3 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki sumaku
- 1/2 łyżeczki pasty harrisa lub sosu sriracha ( łyżeczka) lub płatków chili
- sól do smaku
Sposób przyrządzenia:
1. Ugotowane ziemniaki pokrój na wielkość kęsa lub na ćwiartki i przełóż do miski.
2. Ogórka pokrój w półplasterki, a cebulę i suszone morele w drobną kostkę - dodaj do ziemniaków.
3. Dodaj posiekane zioła i skórkę z cytryny i zalej całość dressingiem.
Dressing:
1. Połącz ze sobą wszystkie składniki na jednolity sos.
Smacznego!
Spicy Potato Salad with a Moroccan Twist
Ingedients:
- about 500g cooked new potatoes
- 1 green cucumber
- 1/2 red onion
- 4 dried apricots
- 1 tablespoon chopped dill
- 1 tablespoon chopped parsley
- zest of 1/3 lemon
Dressing:
- 4 tablespoons olive oil
- 2 tablespoons apple cider vinegar
- 1 teaspoon honey
- 1 teaspoon lemon juice
- 1/3 teaspoon ground cumin
- 1/3 teaspoon turmeric
- 1/2 teaspoon sumac
- 1/2 teaspoon harissa paste or sriracha sauce (a teaspoon) or chili flakes
- salt to taste
Method:
1. Cut the cooked potatoes into bite-sized pieces or into quarters and place in a bowl.
2. Cut the cucumber into half-slices, and the onion and dried apricots into small cubes - add to the potatoes.
2. Cut the cucumber into half-slices, and the onion and dried apricots into small cubes - add to the potatoes.
3. Add the chopped herbs and lemon zest and pour the dressing over everything.
Dressing:
1. Mix all the ingredients together to make a uniform sauce.
Enjoy!
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Potrzebujesz:
- ok. 500g ugotowanych młodych ziemniaków
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki wędzonej
- sól, pieprz
Sos:
- 1 zielony ogórek
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- sól i pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
1. Ugotowane ziemniaki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i rozgnieć je na płasko dnem szklanki.
2. Skrop siemniaki oliwą i oprósz papryką oraz solą i pieprzem
3. Piecz w 180*C przez 30min do chrupkości.
4. Przełóż do gotowego sosu.
Sos:
1. Ogórka i cebulę pokrój w kostkę i przełóż do miski.
2. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekane zioła.
3. Wymieszaj całość z jogurtem, majonezem, musztardą i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!
Viral salad with baked potatoes
Ingredients:
- about 500g cooked new potatoes
- 2 tablespoons olive oil
- 1/2 teaspoon ground sweet smoked paprika
- salt, pepper
Sauce:
- 1 green cucumber
- 1 tablespoon chopped chives
- 1 clove garlic
- 1 tablespoon chopped dill
- 2 tablespoons Greek yogurt
- 1 tablespoon mayonnaise
- 1 teaspoon mustard
- salt and pepper to taste
Method:
1. Place the cooked potatoes on a baking sheet lined with baking paper and mash them flat with the bottom of a glass.
2. Drizzle the potatoes with olive oil and sprinkle with paprika, salt and pepper
3. Bake at 180*C for 30 minutes until crispy.
4. Transfer to the prepared sauce.
Sauce:
1. Dice the cucumber and onion and place in a bowl.
2. Add the pressed garlic and chopped herbs.
3. Mix everything with the yogurt, mayonnaise, mustard and season with salt and pepper.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz