czwartek, 19 września 2024

"Merry me chicken" - kremowy kurczak do zakochania

Dawno nie serwowałam tu czegoś mięsnego, dlatego dziś zapraszam na soczystego kurczaka w niezwykle kremowym sosie.
Chodzą słuchy, że to połączenie jest tak pyszne, że zwala z nóg na kolana prosto do oświadczyn i stąd właśnie wzięła się jego nazwa "merry me chicken" ;)
Nie mogę jednak zagwarantować takiego obrotu spraw, ani potwierdzić go żadną historią, ale nade wszystko zachęcam do spróbowania kurczaka w tej wersji, bo naprawdę można się rozpłynąć w tej kremowości.
Jeżeli nie jecie mięsa, można zastąpić kurczaka pieczarkami, białą fasolą lub tofu - równie świetnie będą współgrać ze wszystkimi smakami.
A zatem przejdźmy do sedna tego przepisu, czyli niezwykle prostego i bezczalnie kremowego sosu na bazie śmietanki, parmezanu i suszonych pomidorów ♥
Czy to już nie brzmi kusząco? :)
Całość doprawiona ziołami i czosnkiem, a od siebie dorzuciłam jeszcze kilka świeżych pomidorków koktajlowych dla rozjaśnienia śmietanowego smaku.
Podawać można z makaronem, ryżem lub stosem złocistych grzanek do nabierania całej dobroci z patelni i rozkochać niejedno podniebienie smakiem w kilkanaście minut!



Merry me chicken
Potrzebujesz:
  • 2 piersi z kurczaka 
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 8-10 suszonych pomidorów z oleju
  • 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki w proszku
  • 150ml bulionu lub wody
  • 200ml śmietanki 30%
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • garść świeżych liści bazylii
  • kilka pomidorków koktajlowych (opcjonalnie)
  • sól i pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
1. Kurczaka pokrój w poprzek na plastry grubości ok. 1cm, popraw sola i pieprzem i obsmaż z każdej strony za rumiano (możesz też usmażyć całe piersi i pokroić je przed podaniem).
2. Usmażonego kurczaka zdejmij z patelni i odłóż na bok.
3. Na tej samej patelni podsmażaj przez 2 min. przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone na paski suszone pomidory.
4. Dolej bulion, śmietankę, tymianek i paprykę i wsyp parmezan - gotuj całość przez ok. 10min, aż sos stanie się kremowy.
5. Dorzuć przekorojone na pół pomidorki koktajlowe i listki bazylii, dopraw do smaku solą i pieprzem - podgrzewaj całość jeszcze przez 2min.

Smacznego!





Merry me chicken
Ingredients:
  • 2 chicken breasts
  • 2 tablespoons of oil for frying
  • 2 cloves of garlic
  • 1/2 teaspoon of dried thyme
  • 8-10 sun-dried tomatoes in oil
  • 1 teaspoon of sweet red paprika powder
  • 150ml of broth or water
  • 200ml of 30% cream
  • 3 tablespoons of grated parmesan
  • a handful of fresh basil leaves
  • a few cherry tomatoes (optional)
  • salt and pepper to taste
Method:
1. Cut the chicken crosswise into slices about 1 cm thick, season with salt and pepper and fry on each side until golden brown (you can also fry the whole breasts and cut them before serving).
2. Remove the fried chicken from the pan and set aside.
3. In the same pan, fry the pressed garlic and sun-dried tomatoes cut into strips for 2 minutes.
4. Pour in the broth, cream, thyme and paprika and add the parmesan - cook everything for about 10 minutes, until the sauce becomes creamy. 
5. Add the halved cherry tomatoes and basil leaves, season with salt and pepper - heat everything for another 2 minutes.

Enjoy!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...