sobota, 14 września 2024

Placuszki z pomidorów i fety

Najbardziej złocisty okres w roku, babie lato, to czas pomidorowej obfitości :)
Ich urodzaj, różnorodność i pełny smak słońca może zawrócić w głowie, szczególnie, gdy zaczynają przychodzić dni powożone przez zaprzęgi ołowianych chmur, zaczepiających deszczowymi brzuchami o dachy domów.
Niezależnie jednak od aury na zewnątrz na placki zawsze jest dobra pora, zatem zapraszam do wrześniowego stołu!
Piętrzy się już tutaj parujący kopiec pomidorowych placuszków z fetą i ziołami.
Z wierzchu złociste o chrupiących brzegach, a w środku soczyste, sycące, mięsiste i pełne kolorów końca lata.
Pomidory pełne słońca i słodyczy rozkosznie łączą się ze słoną fetą, aromatycznymi ziołami i odrobiną cebuli, która dodaje placuszkom głębi.
Do tego dodatek niecodzienny i dla chętnych, chociaż ja polecam całym podniebieniem, bo feta kocha się z tym składnikiem - pikantny miód! (podobny ostry miód mogliście spotkać przy noworocznym musie z fety)
To połączenie smaków i kolorów to istne złote karaty babiego lata na talerzu!
Już, gotowe, można zanurzyć się w całej pomidorowej wspaniałości wyniesionej pod placuszkowe niebiosa i rozgonić szare myśli :)
























Placuszki z pomidorów
na 6 szt.
Potrzebujesz:

  • 250g małych pomidorów / pomidorków koktajlowych
  • 1 średnia cebula
  • 30g sera feta
  • 1 jajko
  • 2 czubate łyżki mąki
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 łyżki posiekanych liści bazylii
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • świeże zioła do dekoracji
  • olej do smażenia
Sos:
  • 2-3 łyżki łagodnego płynnego miodu
  • 1 łyżeczka ostrego sosu chili / sriracha / 1/2 łyżeczki płatków chili
Sposób przyrządzenia:
1. Pomidory umyj i pokrój na kawałki wielkości kęsa - przełóż do miski.
2. Dodaj drobno pokrojoną cebulę, zioła i pokrusz fetę.
3. Wbija jajko, wsyp mąkę oraz sól i pieprz i wymieszaj do połączenia składników.
4. Rozgrzej ok. 3 łyżek oleju i smaż placuszki (1 czubata łyżka masy na porcję) na złoto z obu stron.

Sos:
1. Wymieszaj płynny miód z ostrym dodatkiem i odstaw na ok. 15 min.

Smacznego!








































Tomato fritters
for 6 fritters
Ingredients:
  • 250g small tomatoes / cherry tomatoes
  • 1 medium onion
  • 30g feta cheese
  • 1 egg
  • 2 heaped tablespoons flour
  • 1 tablespoon chopped parsley
  • 1/2 tablespoon chopped basil leaves
  • 1/2 teaspoon dried oregano
  • 1/3 teaspoon salt
  • 1/3 teaspoon pepper
  • fresh herbs for garnish
  • oil for frying
Sauce:
  • 2-3 tablespoons mild liquid honey
  • 1 teaspoon hot chili sauce / sriracha / 1/2 teaspoon chili flakes
Method:
1. Wash the tomatoes and cut into bite-sized pieces - place in a bowl.
2. Add finely chopped onion, herbs and crumbled feta.
3. Add the egg, flour, salt and pepper and mix until combined.
4. Heat about 3 tablespoons of oil and fry the pancakes until golden on both sides.

Sauce:
1. Mix the liquid honey with the spicy seasoning and set aside for about 15 minutes.

Enjoy!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...