Najbardziej złocisty okres w roku, babie lato, to czas pomidorowej obfitości :)
Ich urodzaj, różnorodność i pełny smak słońca może zawrócić w głowie, szczególnie, gdy zaczynają przychodzić dni powożone przez zaprzęgi ołowianych chmur, zaczepiających deszczowymi brzuchami o dachy domów.
Niezależnie jednak od aury na zewnątrz na placki zawsze jest dobra pora, zatem zapraszam do wrześniowego stołu!
Piętrzy się już tutaj parujący kopiec pomidorowych placuszków z fetą i ziołami.
Z wierzchu złociste o chrupiących brzegach, a w środku soczyste, sycące, mięsiste i pełne kolorów końca lata.
Pomidory pełne słońca i słodyczy rozkosznie łączą się ze słoną fetą, aromatycznymi ziołami i odrobiną cebuli, która dodaje placuszkom głębi.
Do tego dodatek niecodzienny i dla chętnych, chociaż ja polecam całym podniebieniem, bo feta kocha się z tym składnikiem - pikantny miód! (podobny ostry miód mogliście spotkać przy noworocznym musie z fety)
To połączenie smaków i kolorów to istne złote karaty babiego lata na talerzu!
Już, gotowe, można zanurzyć się w całej pomidorowej wspaniałości wyniesionej pod placuszkowe niebiosa i rozgonić szare myśli :)
Ich urodzaj, różnorodność i pełny smak słońca może zawrócić w głowie, szczególnie, gdy zaczynają przychodzić dni powożone przez zaprzęgi ołowianych chmur, zaczepiających deszczowymi brzuchami o dachy domów.
Niezależnie jednak od aury na zewnątrz na placki zawsze jest dobra pora, zatem zapraszam do wrześniowego stołu!
Piętrzy się już tutaj parujący kopiec pomidorowych placuszków z fetą i ziołami.
Z wierzchu złociste o chrupiących brzegach, a w środku soczyste, sycące, mięsiste i pełne kolorów końca lata.
Pomidory pełne słońca i słodyczy rozkosznie łączą się ze słoną fetą, aromatycznymi ziołami i odrobiną cebuli, która dodaje placuszkom głębi.
Do tego dodatek niecodzienny i dla chętnych, chociaż ja polecam całym podniebieniem, bo feta kocha się z tym składnikiem - pikantny miód! (podobny ostry miód mogliście spotkać przy noworocznym musie z fety)
To połączenie smaków i kolorów to istne złote karaty babiego lata na talerzu!
Już, gotowe, można zanurzyć się w całej pomidorowej wspaniałości wyniesionej pod placuszkowe niebiosa i rozgonić szare myśli :)
Placuszki z pomidorów
na 6 szt.
Potrzebujesz:
- 250g małych pomidorów / pomidorków koktajlowych
- 1 średnia cebula
- 30g sera feta
- 1 jajko
- 2 czubate łyżki mąki
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1/2 łyżki posiekanych liści bazylii
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/3 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- świeże zioła do dekoracji
- olej do smażenia
Sos:
- 2-3 łyżki łagodnego płynnego miodu
- 1 łyżeczka ostrego sosu chili / sriracha / 1/2 łyżeczki płatków chili
Sposób przyrządzenia:
1. Pomidory umyj i pokrój na kawałki wielkości kęsa - przełóż do miski.
2. Dodaj drobno pokrojoną cebulę, zioła i pokrusz fetę.
3. Wbija jajko, wsyp mąkę oraz sól i pieprz i wymieszaj do połączenia składników.
4. Rozgrzej ok. 3 łyżek oleju i smaż placuszki (1 czubata łyżka masy na porcję) na złoto z obu stron.
Sos:
1. Wymieszaj płynny miód z ostrym dodatkiem i odstaw na ok. 15 min.
Smacznego!
Tomato fritters
for 6 fritters
Ingredients:
Ingredients:
- 250g small tomatoes / cherry tomatoes
- 1 medium onion
- 30g feta cheese
- 1 egg
- 2 heaped tablespoons flour
- 1 tablespoon chopped parsley
- 1/2 tablespoon chopped basil leaves
- 1/2 teaspoon dried oregano
- 1/3 teaspoon salt
- 1/3 teaspoon pepper
- fresh herbs for garnish
- oil for frying
Sauce:
- 2-3 tablespoons mild liquid honey
- 1 teaspoon hot chili sauce / sriracha / 1/2 teaspoon chili flakes
1. Wash the tomatoes and cut into bite-sized pieces - place in a bowl.
2. Add finely chopped onion, herbs and crumbled feta.
3. Add the egg, flour, salt and pepper and mix until combined.
4. Heat about 3 tablespoons of oil and fry the pancakes until golden on both sides.
Sauce:
1. Mix the liquid honey with the spicy seasoning and set aside for about 15 minutes.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz