piątek, 6 września 2024

Szybkie spaghetti z cukinią, miętą i chili na ostatnie dni lata

Witajcie we wrześniu i ostatnich dniach lata!
Po dłuższym urlopie i niemal całkowitej pauzie w gotowaniu i pieczeniu, wracam z nowymi pomysłami i świeżą głową :)
Zapraszam zatem na powakacyjny makaron utkany ze srebrzystego babiego lata i wciąż upalnych dni.
Sprężyste nitki spaghetti wiją się rozkosznie w cukiniowych wiórkach, pełnych soczystej obfitości końca lata.
Do tego aromatyczny czosnek, który wydobywa z cukini to, co najlepsze oraz cała ferajna smaków, które utrzymują podniebienie we wciąż wakacyjnym klimacie lekko dryfującym ku delikatnym ogrzaniu wnętrza charakternymi kawałeczkami papryczki chili.
W zwieńczeniu świeża mięta i cytryna.
Czy to nie brzmi jak pyszne przedłużenie beztroskich dni w upale września? :)
To orzeźwiające, sycące i pełne smaku danie nie zjamie Ci więcej, niż 20 minut, by móc zaserwować tę pyszną sprężystość na obiad lub kolację ze sobą, czy ulubionymi ludźmi :)
Chodźcie zawinąć na widelce trochę tej wspaniałości końca lata!



Spaghetti z cukinią, miętą i chili
Potrzebujesz:

  • ok. 300 g suchego makaronu spaghetti
Sos:
  • ok. 300g cukini
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 świeżej papryczki chili / 1/2 łyżeczki płatków chili (lub do smaku)
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżki tartego parmezanu
  • skórka otarta z połowy cytryny 
  • 1 łyżka posiekanych listków mięty
  • sól i sok z cytryny do smaku
Sposób przyrządzenia:
1. Ugotuj makaron w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu.
2. Zachowaj 1/2 szklanki wody z gotowania makaronu.

Sos:
1. Cukinię umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach - posól i odstaw aby puściła sok.
2. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż drobno posiekane czosnek i chili.
3. Odciśnik cukinię z soku i dodaj do patelni z czosnkiem i cytryną - podsmażaj przez 5min.
4. Dodaj do cukini parmezan, połowę zachowanej wody z makaronu i wymieszaj całość dokładnie - podgrzewaj całość przez kolejne 5 min.
5. Do cukini dodaj posiekaną miętę i skórkę z cytryny i dopraw solą do smaku.
6. Przełóż ugotwany makaron na patelnię i dokładnie wymieszaj z sosem.
7. Serwuj od razu i skrop sokiem z cytryny.

Smacznego!



Zucchini, mint and chilli spaghetti
Ingredients:
  • about 300g dry spaghetti
Sauce:
  • about 300g zucchini
  • 3 cloves garlic
  • 1/2 fresh chilli pepper / 1/2 tsp chilli flakes (or to taste)
  • 1 tbsp oil
  • 1 tbsp grated parmesan cheese
  • zest of half a lemon
  • 1 tbsp chopped mint leaves
  • salt and lemon juice to taste
Method:
1. Cook the pasta in salted water according to the instructions on the package.
2. Reserve 1/2 cup of the pasta cooking water.

Sauce:
1. Wash and grate the zucchini on a coarse grater - season with salt and set aside to release the juice.
2. Heat the oil in a pan and fry the finely chopped garlic and chilli.
3. Squeeze the juice from the zucchini and add to the pan with the garlic and lemon - fry for 5 minutes.
4. Add the parmesan to the zucchini, half of the reserved pasta water and mix everything together thoroughly - heat everything together for another 5 minutes.
5. Add the chopped mint and lemon zest to the zucchini and season with salt to taste.
6. Transfer the cooked pasta to the pan and mix thoroughly with the sauce.
7. Serve immediately and sprinkle with lemon juice.

Enjoy!



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...