poniedziałek, 21 października 2024

Grzybowe ciastka

Grzybowe szaleństwo trwa!
Ja w tym roku na klasycznym grzybobraniu nie byłam ale udało mi się znaleźć kilka okazów przechadzając się skrajem lasu.
Ach, jaki las jesienią jest piękny!
Złoto-zielony, chrupiący pod stopami, szeleszczący nad głową i przepięknie pachnący ♥
Postanowiłam tym razem całą moją miłość do lasu zagnieść w grzybowych, kruchych ciasteczkach.
W podstawie zmielone na puder suszone grzyby, odrobina gorzkiego kakao dla koloru i wzmocnienia wytrawnego smaku oraz uwielbiający się z grzybami parmezan.
Oczywiście, możecie wykorzystać inny twardy i wyrazisty w smaku ser, możecie również wykorzystać klasyczny żółty ser ale wtedy konsystencja ciastek może być mniej krucha po upieczeniu :)
Na wierzchu delikatne pieczarki i kilka ziołowych gałązek, które dodają jeszcze więcej aromatu i wzmacniają leśny charakter tych słonych przekąsek.
Świetnie sprawdzają się z duecie z barszczem lub żurkiem, czy jako samodzielna przegryzka na jesienne wytrawne małe co nie co.
Jeśli zatem lubie grzybowe pyszności i macie ochotę spróbować ich w niecodziennym wydaniu, to te ciastka będą naprawdę pyszną opcją! :)
A na równie pyszne połączenie grzybów z serem zapraszam na leśną tartę z grzybami, która pobija co roku Wasze podniebienia ♥


Grzybowe ciastka
Potrzebujesz:
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki mielonych na puder suszonych przybów
  • 1 łyżeczka kakao
  • 2 łyżki tartego parmezanu / twardego wyrazistego sera
  • 3 łyżki lodowatej wody
  • 1 żółtko
  • 75g zimnego masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki suszonego tymianku
Dodatki:
  • kilka małych pieczarek
  • gałązki świeżych ziół (opcjonalnie)
  • olej do posmarowania ciastek
Sposób przyrządzenia:
1. Z podanych składników zagnieć jednolite ciasto.
2. Zawiń ciasto w folię i włóż do lodówki na 30min.
3. Schłodzone ciasto rozwałkuj pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość ok.3-4mm.
4. Wykrawaj ciastka w wybrane kształty i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Pieczarki pokrój w plasterki i układaj na wykrojonych ciastkachrazem z ziołami, lekko dociskając.
6. Posmaruj ciastka olejem i delkatnie orósz solą pieczarki.
7. Piecz w 180*C przez 13-15min - podawaj przestudzone.

Smacznego!






Savory mushroom cookies
Ingredients:
  • 1/2 cup wheat flour
  • 1.5 teaspoons dried mushrooms ground into a powder
  • 1 teaspoon cocoa
  • 2 tablespoons grated parmesan / hard, expressive cheese
  • 3 tablespoons ice water
  • 1 egg yolk
  • 75g cold butter
  • 1/2 teaspoon salt
  • 1/3 teaspoon dried thyme
Additions:
  • a few small mushrooms
  • sprigs of fresh herbs (optional)
  • oil for greasing the cookies
Method:
1. Knead a smooth dough from the given ingredients.
2. Wrap the dough in foil and put in the fridge for 30 minutes.
3. Roll out the chilled dough between two sheets of baking paper to a thickness of approx. 3-4 mm.
4. Cut out the cookies in the desired shapes and place on a baking tray lined with baking paper.
5. Slice the mushrooms and place them on the cut out biscuits along with the herbs, pressing lightly.
6. Brush the biscuits with oil and sprinkle the mushrooms lightly with salt.
7. Bake at 180*C for 13-15 minutes - serve cooled.

Enjoy!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...