czwartek, 10 października 2024

Klasyczne baba ganoush

Po kilku pomidorowych wpisach, idę dziś w tango z bakłażanem - jednym z najpiękniejszych warzyw moim zdaniem i jednym, do którego mam szczególną słabość, nawet, gdy nie mam na niego pomysłu ;)
Tym razem zapraszam Was do miseczki wypełnionej po brzegi kremową pastą z pieczonego bakłażana, czyli baba ganoush z zakątków kuchni arabskiej.
Pieczony, kremowy bakłażan połączony z sezamowa pastą tahini o ziemistych nutach, wyrazistym czosnkiem i rozświetlającym całość sokiem z cytryny, to niezwykle uzależniające połączenie :)
Do tego odrobina wschodnich przypraw i chlust dobrej oliwy lub oleju tłoczonego na zimno, które łączą smaki na dobre, a dla chętnych świeże zioła lub pestki granata w zwieńczeniu.
Kremowy dip o lekko ziemistych nutach to idealny dodatek do jesiennych śniadań, przekąsek i kanapek, czy przystawka do pieczonych warzyw, która świetnie uzupełnia i podbija ciepłe smaki.
Świtnie sprawdzi się także jako wypełnienie tortilli i wrapów na piknikach!
A zatem pieczcie bakłażany, przeciskajcie czosnek i chwićcie blendery w dłoń, by móc cieszyć się tą kremową, bakłażanową pysznością z Libanu :)























Baba ganoush
Potrzebujesz:

  • 1 duży bakłażan lub 2 mniejsze
  • 2 łyżki pasty sezamowej tahini
  • 1 lub 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny lub więcej do smaku
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1/3 łyżeczki mielonej wędzonej papryki słodkiej
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól do smaku
  • oliwa lub olej z pierwszego tłoczenia do podania
  • nasiona sezamu do dekoracji (opcjonalnie)
Sposób przyrządzenia:
1. Bakłażana przekrój na pół, natnij miąższ w kratkę, skrop olejem i piecz w 190*C przez 25min.
2. Upieczonego bakłażana odstaw do ostudzenia, a następnie przełóż do blendera (możesz go obrać ze skórki ale to nie jest konieczne), dodaj czosnek, natkę pietruszki i pastę tahini oraz kumin i paprykę wędzoną i zmiksuj na gładko.
3. Dopraw całość sokiem z cytryny i solą.
4. Przełóż pastę do miseczki i skrop całość olejem, posyp ziołami i nasionami sezamu jeśli chcesz.

Smacznego!























Baba ganoush
Ingredients:

  • 1 large eggplant or 2 smaller ones
  • 2 tablespoons tahini sesame paste
  • 1 or 2 cloves garlic
  • 1 tablespoon lemon juice or more to taste
  • 1/2 teaspoon ground cumin
  • 1/3 teaspoon ground smoked sweet paprika
  • 1 tablespoon chopped parsley
  • salt to taste
  • olive oil or extra virgin oil for serving
  • sesame seeds for garnish (optional)

Method:
1. Cut the eggplant in half, cut the flesh in a grid pattern, drizzle with oil and bake at 190*C for 25 minutes.
2. Set the baked eggplant aside to cool, then transfer to a blender (you can peel it, but it's not necessary), add the garlic, parsley, tahini paste, cumin and smoked paprika, and blend until smooth.
3. Season with lemon juice and salt.
4. Transfer the paste to a bowl and drizzle with oil, sprinkle with herbs and sesame seeds if you like.

Enjoy!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...