Przez ostatnie tygodnie w blogowych statystykach królują wszystkie przepisy z dynią w roli głównej, więc pomyślałam, że dodam coś nowego do tej całkiem długiej listy jesiennych dyniowych pyszności :)
Chodźcie do stołu, bo tu już parują zapiekane krągłe gnocchi w morzu kremowego sosu z pieczonej dyni.
A między pulchnymi kluseczkami, rozciąga się mleczna mozzarella, chowają się słodkie kawałki suszonych pomidorów i chrupie czerwona papryka.
Ozłocone w piekarniku kluseczki, nabierają rumieńców, delikatnego wnętrza i lekko chrupiącego wierzchu, pochłaniając przy okazji mnóstwo smaku sosu :)
Pyszne, kremowe i sycące danie we wszystkich odcieniach złotego oblicza jesieni o lekko słodkim posmaku i ciągnącymi się nitkami sera z pewnością rozpieści niejedno podniebienie.
Po wyłożeniu na talerz najlepiej skropić całość oliwą lub olejem z suszonych pomidorów, który jeszcze pyszniej zharmonizuje smaki :)
To idealna zapiekanka dla klasycznych jesieniarzy i dla wszystkich, którym brakuje w tym czasie ciepła i przytulnośći - to danie zapewnia wszystko, co otuli Was od środka, wypełniając przy okazji dom zapachem złotej jesieni ♥
Kremowe gnocchi zapiekane w sosie dyniowym
Potrzebujesz:
Sos:
- 150g dyni Hokkaido
- 1 czerwoną paprykę
- 1 cebulę
- 2 łyżki oleju
- 1/2 szklanki wody (lub więcej)
- sól i pieprz do smaku
- 1,5 łyżeczki miodu
- 1 łyżeczka masła
- 250g mrożonych kluseczek gnocchi lub kopytek
- 1 kulka mozzarelli
- 8 suszonych pomidorów z oleju
- 1/2 czerwonej papryki
- kilka listków szałwi do ozdoby (opcjonalnie)
2. Skrop warzywa olejem i piecz w 180*C przez 30min.
- 150g Hokkaido pumpkin
- 1 red pepper
- 1 onion
- 2 tablespoons oil
- 1/2 cup water (or more)
- salt and pepper to taste
- 1.5 teaspoons honey
- 1 teaspoon butter
- 250g frozen gnocchi
- 1 ball of mozzarella
- 8 sun-dried tomatoes in oil
- 1/2 red pepper
- a few sage leaves for garnish (optional)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz