poniedziałek, 14 października 2024

Szarlotka budyniowa bez pieczenia

Jesień przelatuje mi w tym roku przez palce ale każdy dobry moment i jesienny zachwyt, jaki udało mi się złapać, zamknęłam w kostkach tego pysznego ciasta z jabłkami.
Trochę jak szarlotka, bo wypełnione po brzegi jabłkami z cynamonem, a trochę jak eklera z kremowym wnętrzem i ciasteczkowymi piętrami.
Całość zwieńczona beretem z kajmaku, który łączy i jeszcze mocniej ociepla wszystkie smaki :)
To połaczenie z pewnością rozpieści niejedno podniebienie.
Można zrobić klasyczny krem budyniowy na maśle, ale tym razem połączyłam budyń z kremowym twarożkiem i zmniejszając nieco kaloryczność tej jesiennej rozkoszy.
Pyszne, proste, bez pieczenia...idealne do jesiennej filiżanki kawy lub ulubionej herbaty i rozkoszowania się przytulnością w słoneczne i szeleszczące dni złotej jesieni, jak i w te grające deszczem o parapet :)



Szarlotka budyniowa bez pieczenia
Potrzebujesz:

  • 1 opakowanie herbatników 
  • 1/2 puszki kajmaku
Warstwa jabłkowa:
  • 500g obranych i pokrojonych w kostkę jabłek
  • 4 łyżeczki cukru
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Warstwa budyniowa:
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 300ml mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 350g kremowego twarożku (np. President)
  • 1 łyżka masła
Sposób przyrządzenia
Warstwa jabłkowa:
1. Pokrojone jabłka umieść w garnku, zasyp cukrem i cynamonem i gotuj do momentu, aż jabłka zaczną się lekko rozpadać.
2. Oprósz całość mąką ziemniaczaną, dokładnie wymieszaj, gotuj jeszcze przez 1min, zdejmij z palnika i odstaw do wystudzenia.

Warstwa budynowa:
1. Przygotuj budyń z 300ml mleka i cukru według instrukcji na opakowaniu - musi być dość gęsty.
2. Do ciepłego budyniu dodaj masło - dokładnie wymieszaj na gładko.
3. Wmieszaj twarożek.

Złożenie:
1. Na dno wysokiego naczynia wyłóż warstwę herbatników.
2. Na herbatnikach rozłóż równomiernie połowę masy jabłkowej.
3. Na jabłka wyłóż połowę masy budyniowej i przykryj całość kolejna warstwa herbatników.
4. Powtórz cały proces i wyłóż na herbatniki pozostałe jabłka i masę budyniową - przykryj herbatnikami.
5. Herbatniki pokryj warstwą kajmaku.
6. Całość odstaw w chłodne miejsce lub do lodówki na ok. 3h.

Smacznego!






































No-bake apple pudding pie
Ingredients:
  • 1 pack of biscuits
  • 1/2 can of caramel
Apple layer:
  • 500g peeled and diced apples
  • 4 teaspoons sugar
  • 1 flat teaspoon cinnamon
  • 1/2 teaspoon potato flour
Pudding layer:
  • 1 pack of cream pudding
  • 300ml milk
  • 1 tablespoon sugar
  • 350g creamy cottage cheese (e.g. President)
  • 1 tablespoon butter
Method:
Apple layer:
1. Place the chopped apples in a pot, sprinkle with sugar and cinnamon and cook until the apples start to fall apart slightly.
2. Sprinkle everything with potato flour, mix thoroughly, cook for another 1 minute, remove from the heat and set aside to cool.

Pudding layer:
1. Prepare pudding with 300ml of milk and sugar according to the instructions on the package - it should be quite thick.
2. Add butter to the warm pudding - mix thoroughly until smooth.
3. Stir in cottage cheese.

Assembly:
1. Place a layer of biscuits on the bottom of a tall container.
2. Spread half of the apple mixture evenly over the biscuits.
3. Place half of the pudding mixture over the apples and cover everything with another layer of biscuits.
4. Repeat the whole process and place the remaining apples and pudding mixture over the biscuits - cover with biscuits.
5. Cover the biscuits with a layer of caramel.
6. Set aside in a cool place or in the fridge for approx. 3 hours.

Enjoy!











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...