Ogromną miałam ochotę upiec w ten weekend jakąś bananową słodkość.
I oto przed Państwem ciasteczka bananowe w kajmakowych kaszkietach idealne na dwa kęsy :)
Mocno maślane w smaku z lekko rozgrzewającą nutą gałki muszkatołowej, która świetnie wybija delikatny bananowy smak.
Wrzucam do masy jeszcze garść orzechów włoskich dla ciekawszej tekstury i wydobycia późnojesiennego smaku i trochę posypuję z wierzchu, by prezentowały się jeszcze bardziej uroczo i przytulnie :)
Każde z małych ciasteczek pokrywam warstwą kajmaku, który wciąż stoi w lodówce po zrobieniu budyniowej szarlotki bez pieczenia, i który sprawia, że ciastka nabierają głębi słodyczy, kremowego akcentu i listopadowej wyjątkowości, zapraszającej do zaszycia się w domowym cieple z ulubionymi ludźmi lub solo z kubkiem jesiennej herbaty.
Jeśli wolicie, możecie polać ciasteczka czekolada, która będzie pasować tutaj równie wybitnie, co karmel.
Proste i szybkie w przygotowaniu i tak pyszne bananowe ciasteczka obezwładnią Wasze podniebienia - nie można im się oprzeć ♥
Chodźcie na jedno...albo pięć ;)
Ciasteczka bananowe z orzechami i kajmakiem
na ok. 20 ciasteczek
Potrzebujesz:
- 2 banany
- 100g miękkiego masła
- 90g brązowego cukru (lub pół na pół z białym)
- 200g mąki pszennej
- szczypta soli
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 mielonej gałki muszkatołowej
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- 2 łyżki płatków owsianych (opcjonalnie)
- 2 łyżki kajmaku
- posiekane orzechy włoskie do ozdoby
- 2 ripe bananas
- 100g soft butter
- 90g brown sugar (or half and half with white)
- 200g wheat flour
- a pinch of salt
- 3/4 teaspoon baking powder
- 1/4 ground nutmeg
- 2 tablespoons chopped walnuts
- 2 tablespoons oatmeal (optional)
- 2 tablespoons caramel
- chopped walnuts for decoration
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz