poniedziałek, 11 listopada 2024

Ciasteczka bananowe z orzechami i kajmakiem

Ogromną miałam ochotę upiec w ten weekend jakąś bananową słodkość.
I oto przed Państwem ciasteczka bananowe w kajmakowych kaszkietach idealne na dwa kęsy :)
Mocno maślane w smaku z lekko rozgrzewającą nutą gałki muszkatołowej, która świetnie wybija delikatny bananowy smak.
Wrzucam do masy jeszcze garść orzechów włoskich dla ciekawszej tekstury i wydobycia późnojesiennego smaku i trochę posypuję z wierzchu, by prezentowały się jeszcze bardziej uroczo i przytulnie :)
Każde z małych ciasteczek pokrywam warstwą kajmaku, który wciąż stoi w lodówce po zrobieniu budyniowej szarlotki bez pieczenia, i który sprawia, że ciastka nabierają głębi słodyczy, kremowego akcentu i listopadowej wyjątkowości, zapraszającej do zaszycia się w domowym cieple z ulubionymi ludźmi lub solo z kubkiem jesiennej herbaty.
Jeśli wolicie, możecie polać ciasteczka czekolada, która będzie pasować tutaj równie wybitnie, co karmel.
Proste i szybkie w przygotowaniu i tak pyszne bananowe ciasteczka obezwładnią Wasze podniebienia - nie można im się oprzeć ♥
Chodźcie na jedno...albo pięć ;)
























Ciasteczka bananowe z orzechami i kajmakiem
na ok. 20 ciasteczek
Potrzebujesz:

  • 2 banany
  • 100g miękkiego masła
  • 90g brązowego cukru (lub pół na pół z białym)
  • 200g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 mielonej gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki płatków owsianych (opcjonalnie)
Do tego:
  • 2 łyżki kajmaku
  • posiekane orzechy włoskie do ozdoby
Sposób przyrządzenia:
1. W misce rozgnieć banany na mus i połącz z cukrem i masłem na jak najbardziej jednolitą masę.
2. Dodaj sól, gałkę muszkatołową, mąkę, płatki owsiane i proszek do pieczenia - wymieszaj do połączenia składników. 
3. Dodaj posiekane orzechy włoskie i zagnieć całość na jednolite ciasto.
4. Z ciasta formuj kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, lekko spłaszcz i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Piecz w 180*C przez 15min.
6. Na lekko ciepłe ciastka wyłóż kajmak i posyp orzeszkami.

Smacznego!






































Banana cookies with walnuts and caramel
for approx. 20 cookies
Ingredients:
  • 2 ripe bananas
  • 100g soft butter
  • 90g brown sugar (or half and half with white)
  • 200g wheat flour
  • a pinch of salt
  • 3/4 teaspoon baking powder
  • 1/4 ground nutmeg
  • 2 tablespoons chopped walnuts
  • 2 tablespoons oatmeal (optional)
Add to this:
  • 2 tablespoons caramel
  • chopped walnuts for decoration
Method:
1. In a bowl, mash the bananas until smooth and combine with the sugar and butter until as uniform as possible.
2. Add salt, nutmeg, flour, oatmeal and baking powder - mix until combined.
3. Add chopped walnuts and knead everything into a smooth dough.
4. Form balls the size of a large walnut from the dough, flatten slightly and place on a baking sheet lined with baking paper.
5. Bake at 180*C for 15 minutes.
6. Spread the caramel on the slightly warm cookies and sprinkle with walnuts.

Enjoy!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...