Zawsze radują mnie woreczki zamrożonych dobroci, zbieranych w sezonie obfitości :)
Owoce, trochę warzyw, posiekane zioła i kilka bukiecików związanych do rosołu lub sosów.
A pomiędzy tym wszystkim zawsze uda mi się zachomikować trochę dzikich smakołyków, jak liście niedźwiedziego czosnku, czy czerwone koraliki jarzębiny, która po przemrożeniu traci większość ze swojej leśnej goryczy.
Dzięki temu mogę sięgnąć po nią, gdy tylko najdzie mnie ochota na przekąskę z niecodziennym twistem ;)
Stawiam dziś zatem na kuchennym stole drożdżowy placek z jarzębiną właśnie, plastrami słodkiej gruszki i wytrawnym w smaku serem z niebieską pleśnią, który nadaje całości lekko zimowego charakteru.
Da tego aromatyczne igiełki rozmarynu i sporo oliwy.
Ani to pizza ani focaccia (choć właśnie focaccią miało być...), za to pyszna przekąska, która wspaniale komponuje się do zagryzania rozgrzewających kremowych zup, jak na przyklad dyniowa zupa z gruszką, czy słynny na blogu krem z dyni i pieczonych warzyw :)
Świetnie sprawdzi się również jako jedna z wielu przystawek lub jako podstawa do niecodziennych kanapek.
Aromatyczny drożdżowy placek w ciepłych, późnojesiennych smakach to pyszna propozycja na listopadowe rozpieszczenie podniebienia!
Drożdżowy placek z gruszką, jarzębiną i niebieskim serem
Potrzebujesz:
- 25g świeżych drożdży
- 1/2 szklanki letniej wody
- 1 łyżeczka miodu
- 1/4 łyżeczki soli
- 1,5 łyżki oliwy
- 1,5 szklanki mąki
- garść mrożonych owoców jarzębiny
- 1/2 gruszki (lub więcej jeśli chcesz)
- 50g sera z niebieską pleśnią
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- oliwa
- sól
2. Mąkę umieść w dużej misie, dodaj zaczyn drożdżowy, oliwę i sól - zagnieć gładkie, elastyczne ciasto (jeżeli będzie kleiło się do rąk możesz dodać 1-2 łyżki mąki) i odstaw do wyrośnięcia.
3. Wyrośnięte ciasto przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozciągaj do brzegów, dalikatnie ugniatając palcami ciasto, jak przy focacci.
Thin focaccia with pear, rowan berry and blue cheese
Ingredients:
- 25g fresh yeast
- 1/2 cup lukewarm water
- 1 teaspoon honey
- 1/4 teaspoon salt
- 1.5 tablespoons olive oil
- 1.5 cups flour
- a handful of frozen rowan berries
- 1/2 pear (or more if you want)
- 50g blue cheese
- 2 sprigs of fresh rosemary
- olive oil
- salt
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz