piątek, 29 listopada 2024

Drożdżowy placek z gruszką, jarzębiną i niebieskim serem

Zawsze radują mnie woreczki zamrożonych dobroci, zbieranych w sezonie obfitości :)
Owoce, trochę warzyw, posiekane zioła i kilka bukiecików związanych do rosołu lub sosów.
A pomiędzy tym wszystkim zawsze uda mi się zachomikować trochę dzikich smakołyków, jak liście niedźwiedziego czosnku, czy czerwone koraliki jarzębiny, która po przemrożeniu traci większość ze swojej leśnej goryczy.
Dzięki temu mogę sięgnąć po nią, gdy tylko najdzie mnie ochota na przekąskę z niecodziennym twistem ;)
Stawiam dziś zatem na kuchennym stole drożdżowy placek z jarzębiną właśnie, plastrami słodkiej gruszki i wytrawnym w smaku serem z niebieską pleśnią, który nadaje całości lekko zimowego charakteru.
Da tego aromatyczne igiełki rozmarynu i sporo oliwy.
Ani to pizza ani focaccia (choć właśnie focaccią miało być...), za to pyszna przekąska, która wspaniale komponuje się do zagryzania rozgrzewających kremowych zup, jak na przyklad dyniowa zupa z gruszką, czy słynny na blogu krem z dyni i pieczonych warzyw :)
Świetnie sprawdzi się również jako jedna z wielu przystawek lub jako podstawa do niecodziennych kanapek.
Aromatyczny drożdżowy placek w ciepłych, późnojesiennych smakach to pyszna propozycja na listopadowe rozpieszczenie podniebienia!





















Drożdżowy placek z gruszką, jarzębiną i niebieskim serem
Potrzebujesz:

  • 25g świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki letniej wody
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżki oliwy
  • 1,5 szklanki mąki 
Do tego:
  • garść mrożonych owoców jarzębiny
  • 1/2 gruszki (lub więcej jeśli chcesz)
  • 50g sera z niebieską pleśnią
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • oliwa
  • sól 
Sposób przyrządzenia:
1. Z drożdży, miodu i letniej wody przygotuj zaczyn, mieszając składniki do momentu rozpuszczenia się drożdży i miodu.
2. Mąkę umieść w dużej misie, dodaj zaczyn drożdżowy, oliwę i sól - zagnieć gładkie, elastyczne ciasto (jeżeli będzie kleiło się do rąk możesz dodać 1-2 łyżki mąki) i odstaw do wyrośnięcia.
3. Wyrośnięte ciasto przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozciągaj do brzegów, dalikatnie ugniatając palcami ciasto, jak przy focacci.
4. Wykładaj na ciasto plastry gruszki, kawałki sera, owoce jarzębiny i rozmaryn.
5. Całość skrop dość mocno oliwą i oprósz solą.
6. Piecz w 200*C przez 20min.

Smacznego!
























Thin focaccia with pear, rowan berry and blue cheese
Ingredients:

  • 25g fresh yeast
  • 1/2 cup lukewarm water
  • 1 teaspoon honey
  • 1/4 teaspoon salt
  • 1.5 tablespoons olive oil
  • 1.5 cups flour
Add to this:
  • a handful of frozen rowan berries
  • 1/2 pear (or more if you want)
  • 50g blue cheese
  • 2 sprigs of fresh rosemary
  • olive oil
  • salt
Method:
1. Prepare a starter from yeast, honey and lukewarm water by mixing the ingredients until the yeast and honey dissolve.
2. Place the flour in a large bowl, add the yeast starter, olive oil and salt - knead into a smooth, elastic dough (if it sticks to your hands, you can add 1-2 tablespoons of flour) and leave to rise. 
3. Transfer the risen dough to a baking sheet lined with baking paper and stretch it to the edges, gently pressing the dough with your fingers.
4. Place pear slices, pieces of cheese, rowan berries and rosemary on the dough.
5. Drizzle the whole thing generously with olive oil and sprinkle with salt.
6. Bake at 200*C for 20 minutes.

Enjoy!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...