piątek, 20 grudnia 2024

Bakłażany po kaszubsku

Jestem wielką fanką bakłażana i za każdym razem wydaje mi się, że oto ten właśnie sposób na to piękne warzywo, jest tak dobry, że każdego do siebie przekona.
Tym razem myślę dokładnie tak samo, a dodatkowo być może niejedna osoba przekona się do rodzynek ;)
Bo chociaż ja od rodzynek zazwyczaj stronię, w szczególności w słodkim wydaniu, tak w słonych daniach, jako przełamanie smaków naprawdę świetnie grają!
Zapraszam więc do pochylenia się nad półmiskiem bakłażanów po kaszubsku, przyrządzonych na wzór uwielbianych przez wielu śledzi po kaszubsku.
Pieczone plastry bakłażana zwinięte w roladki obficie nadziane cebulowym farszem o niezwykłej głębi smaku.
Do tego pomidory, słodkie rodzynki i aromatyczny majeranek, które budują solidną podstawę tej bakłażanowej pyszności.
Całość zalana olejem z przyprawami i odstawiona do lodówki nabiera jeszcze więcej głębi i łączy się ze sobą wybornie!
To naprawdę niezwyke pyszny sposób na bakłażana oraz na świąteczny stół, jeśli chcielibyście zaskoczyć swoich bliskich lub ugościć po królewsku swoich wegańskich gości :)
Przygotujecie go naprawdę łatwo i w krótkim czasie, a dodatkowo można go z powodzeniem przechowywać w lodówce nawet do tygodnia, co z pewnością usprawni świąteczną krzątaninę.
Chodźcie spróbować tych wybitnych bakłażanów po kaszubsku - od święta i nie tylko! ♥


Bakłażany po kaszubsku
Potrzebujesz:
  • 1 bardzo duży bakłażan lub 800g mniejszych bakłażanów
  • sól
  • olej np. rzepakowy
Farsz:
  • 3 duże cebule
  • 3 łyżki oleju
  • 4 goździki
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 200g pomidorów (mogą być z puszki)
  • 2 łyżki rodzynek
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
Do tego:
  • olej rzepakowy lub lniany
  • 1 łyżeczka jasnej gorczycy
  • 3 liście laurowe
Sposób przyrządzenia:
1. Bakłażana umyj i pokrój wzdłóż na plastry grubości ok. 1cm.
2. Plastry bakłażanów posmaruj olejem i mocno oprósz solą z obu stron - układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
3. Piecz w 190*C przez 20min.

Farsz:
1. Cebulę pokrój w półplasterki i smaż do miękkości na oleju z goździkami, liśćmi laurowymi i zielem angielskim.
2. Gdy cebula zmięknie i zacznie się rumienić wyjmij przyprawy i dodaj rodzynki z pomidorami.
3. Dopraw majerankiem, solą, pieprzem, cynamonem i octem - podsmażaj całość przez 2-3min.
4. Gotowy farsz cebulowy wykładaj na upieczone plastry bakłażana (ok. 1 łyżkę na porcję) i zwijaj roladki.
5. Gotowe roladki ułóż dość ciasno w naczyniu, podlej olejem, posyp ziarnami gorczycy i włóż liście laurowe.
6. Schłodź w lodówce przez minimum 3h.

Smacznego!




Kashubian styled eggplants 
Ingredients:
  • 1 very large eggplant or 800g smaller eggplants
  • salt
  • oil e.g. rapeseed
Stuffing:
  • 3 large onions
  • 3 tablespoons oil
  • 4 cloves
  • 3 bay leaves
  • 4 allspice grains
  • 1/4 teaspoon salt
  • 1/2 teaspoon marjoram
  • 1/4 teaspoon pepper
  • 1 tablespoon apple vinegar
  • 200g tomatoes (canned)
  • 2 tablespoons raisins
  • 1/2 teaspoon cinnamon
Add to this:
  • rapeseed or linseed oil
  • 1 teaspoon light mustard
  • 3 bay leaves
Method:
1. Wash the eggplant and cut lengthwise into slices approx. 1cm thick.
2. Brush the eggplant slices with oil and sprinkle generously with salt on both sides - place on a baking tray lined with baking paper. 
3. Bake at 190*C for 20 minutes.

Stuffing:
1. Cut the onion into half-slices and fry until soft in oil with cloves, bay leaves and allspice.
2. When the onion softens and starts to brown, remove the spices and add the raisins with tomatoes.
3. Season with marjoram, salt, pepper, cinnamon and vinegar - fry everything for 2-3 minutes.
4. Spread the prepared onion stuffing on the baked eggplant slices (approx. 1 tablespoon per portion) and roll up the rolls.
5. Place the finished rolls quite tightly in a dish, pour in oil, sprinkle with mustard seeds and add bay leaves.
6. Cool in the fridge for at least 3 hours.

Enjoy!


 





































Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...