poniedziałek, 23 grudnia 2024

Bożonarodzeniowa tarta zimowa last minute bez pieczenia

Zdarza się czasem, że w wirze świątecznych przygotowań i bieganiny zapomnimy o czymś z naszego menu albo zabraknie czasu na przyrządzenie złożonego świątecznego wypieku albo po prostu nie ma pomysły na wyjątkową, zimową słodkość...i wtedy wchodzę ja, cała na biało w pelerynie z kremowego serka z białą czekoladą, makiem i pomarańczową skórką.
To już brzmi kusząco, prawda?
A ta kremowa serkowa warstwa jest tylko częścią Bożonarodzeniowej tarty last minute bez pieczenia.
Pod spodem znajdziecie jeszcze słodkie śliwkowe powidła i podstawę z kuszonych herbatników zmieszane z piernikową przyprawą i kakao :)
Przygotowanie zajmie Wam około 40min plus leżakowanie w lodówce do stężenia masy, a w międzyczasie możecie szykować się do świętowania lub po prostu odsapnąć.
Smak rozłoży Was i gości na łopatki!
Chrupiący spód, kremowy serek pełen strzelającego między zębami maku, który jest symbolem bogactwa i urodzaju, aromat pomarańczy i ta pysznie owocowa warstwa ze śliwek.
Święta i przytulność zimowego czasy są tu obecne w absolutnie każdym kęsie :)
Jeżeli szukacie wciąż słodkości na świąteczny stół lub noworoczne przyjęcie albo po prostu macie ochotę na kremową przyjemność o zimowych smakach, to koniecznie spróbujcie Bożonarodzeniowej zimowej tarty bez pieczenia.
Na blogu znajdziecie również przepis na Piernik francuski dla zabieganych.

Wesołych Świąt!♥























Bożonarodzeniowa tarta zimowa bez pieczenia
Potrzebujesz:

Spód:

  • 50g roztopionego masła
  • 120g herbatników
  • 1/2 łyżeczki gorzkiego kakao
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy piernikowej
  • 300g powideł śliwkowych
Masa serowa:
  • 1 tabliczka białej czekolady
  • 500g kremowego serka typu Philadelphia (możesz użyć Mascarpone - pomiń wtedy dodatek śmietanki)
  • 50ml śmietanki 30%
  • 1,5 łyżeczki miodu
  • 2 łyżeczki suchego maku
  • skórka otarta z połowy pomarańczy
  • 1,5 płaskiej łyżeczki żelatyny w proszku
  • 3 łyżki gorącej wody
Sposób przyrządzenia:
Spód:
1. Herbatniki rozkrusz lub zmiel na piasek i połącz dokładnie z kakao, przyprawą do piernika i masłem.
2. Mieszaj do momentu uzyskania konsystencji mokrego piasku.
3. Wyłóż na spód foremki, równomiernie rozłóż i mocno dociśnij np. przy pomocy dna szklani.
4. Włóż do lodówki na 10min.
5. Na schłodzony spód równomiernie rozsmaruj powidła śliwkowe.
6. Na powidła wylej kremową masę serową, wyrównaj i włóż do lodówki na 2h lub na całą noc - do stężenia.
7. Dekoruj według uznania: pomarańczami, orzechami, suszonymi owocami, itp.

Masa serowa:
1. Czekoladę rozpuść i dokładnie wymieszaj z kremowym serkiem.
2. Dodaj miód, skórkę z pomarańczy i mak - mieszaj / miksuj do całkowitego i równomiernego połączenia.
3. Żelatynę rozpuść całkowicie w gorącej wodzie.
4. Do ciepłej żelatyny dodaj łyżkę masy serowej i wymieszaj, a następnie przelej do pozostałej masy serowej i bardzo dokładnie wymieszaj.
5. Wylej jako ostatnią warstwę tarty i schłodź do stężenia.

Smacznego!






































No-bake Christmas Winter Tart
Ingredients:
Base:
  • 50g melted butter
  • 120g biscuits
  • 1/2 teaspoon dark cocoa
  • 1 flat teaspoon gingerbread spice
  • 300g plum jam
Cake filling:
  • 1 bar of white chocolate
  • 500g Philadelphia cream cheese (you can use Mascarpone - then skip the cream)
  • 50ml 30% cream
  • 1.5 teaspoons honey
  • 2 teaspoons dry poppy seeds
  • zest of half an orange
  • 1.5 flat teaspoons powdered gelatin
  • 3 tablespoons hot water
Method:
Base:
1. Crumble or grind the biscuits into sand and combine thoroughly with cocoa, gingerbread spice and butter.
2. Mix until the consistency of wet sand is achieved.
3. Place on the bottom of the tin, spread evenly and press firmly, e.g. using the bottom of a glass.
4. Place in the fridge for 10 minutes.
5. Spread plum jam evenly on the cooled bottom.
6. Pour the cream cheese mass onto the jam, level it and place in the fridge for 2 hours or overnight - until set.
7. Decorate as desired: with oranges, nuts, dried fruit, etc.

Cheese mass:
1. Melt the chocolate and mix thoroughly with the cream cheese.
2. Add honey, orange peel and poppy seeds - mix / blend until completely and evenly combined.
3. Dissolve the gelatin completely in hot water.
4. Add a spoonful of cheese mass to the warm gelatin and mix, then pour into the remaining cheese mass and mix very thoroughly.
5. Pour as the final layer of the tart and refrigerate until set.

Enjoy!




1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...