Zdarza się czasem, że w wirze świątecznych przygotowań i bieganiny zapomnimy o czymś z naszego menu albo zabraknie czasu na przyrządzenie złożonego świątecznego wypieku albo po prostu nie ma pomysły na wyjątkową, zimową słodkość...i wtedy wchodzę ja, cała na biało w pelerynie z kremowego serka z białą czekoladą, makiem i pomarańczową skórką.
To już brzmi kusząco, prawda?
A ta kremowa serkowa warstwa jest tylko częścią Bożonarodzeniowej tarty last minute bez pieczenia.
Pod spodem znajdziecie jeszcze słodkie śliwkowe powidła i podstawę z kuszonych herbatników zmieszane z piernikową przyprawą i kakao :)
Przygotowanie zajmie Wam około 40min plus leżakowanie w lodówce do stężenia masy, a w międzyczasie możecie szykować się do świętowania lub po prostu odsapnąć.
Smak rozłoży Was i gości na łopatki!
Chrupiący spód, kremowy serek pełen strzelającego między zębami maku, który jest symbolem bogactwa i urodzaju, aromat pomarańczy i ta pysznie owocowa warstwa ze śliwek.
Święta i przytulność zimowego czasy są tu obecne w absolutnie każdym kęsie :)
Jeżeli szukacie wciąż słodkości na świąteczny stół lub noworoczne przyjęcie albo po prostu macie ochotę na kremową przyjemność o zimowych smakach, to koniecznie spróbujcie Bożonarodzeniowej zimowej tarty bez pieczenia.
Na blogu znajdziecie również przepis na Piernik francuski dla zabieganych.
Wesołych Świąt!♥
Bożonarodzeniowa tarta zimowa bez pieczenia
Potrzebujesz:
Spód:
- 50g roztopionego masła
- 120g herbatników
- 1/2 łyżeczki gorzkiego kakao
- 1 płaska łyżeczka przyprawy piernikowej
- 300g powideł śliwkowych
- 1 tabliczka białej czekolady
- 500g kremowego serka typu Philadelphia (możesz użyć Mascarpone - pomiń wtedy dodatek śmietanki)
- 50ml śmietanki 30%
- 1,5 łyżeczki miodu
- 2 łyżeczki suchego maku
- skórka otarta z połowy pomarańczy
- 1,5 płaskiej łyżeczki żelatyny w proszku
- 3 łyżki gorącej wody
1. Herbatniki rozkrusz lub zmiel na piasek i połącz dokładnie z kakao, przyprawą do piernika i masłem.
- 50g melted butter
- 120g biscuits
- 1/2 teaspoon dark cocoa
- 1 flat teaspoon gingerbread spice
- 300g plum jam
- 1 bar of white chocolate
- 500g Philadelphia cream cheese (you can use Mascarpone - then skip the cream)
- 50ml 30% cream
- 1.5 teaspoons honey
- 2 teaspoons dry poppy seeds
- zest of half an orange
- 1.5 flat teaspoons powdered gelatin
- 3 tablespoons hot water
3. Place on the bottom of the tin, spread evenly and press firmly, e.g. using the bottom of a glass.
Narobiłaś mi ochoty na tą tartę.
OdpowiedzUsuń