Ryby - władcy wigilijnych stołów.
W naszej rodzinie ryby w ogóle są bardzo lubiane i regularnie pojawiają się na naszych talerzach, jednak święta Bożego Narodzenia to czas, gdy brylują w wyjątkowych wydaniach.
Jest smażony na złoto karp dziadka, jest rozpływająca się w ustach ryba w cieście jajecznym z przepisu prababci, są śledzie w najróżniejszym wydaniu ale nigdy nie brakuje tych w cebuli i pomidorach mojego taty.
Co roku też pojawia się na stole coś nowego, dlatego zapraszam dziś na rybę w orzechach, która jest niezwykle aromatyczna i świetnie wpisuje się w wigiliny klimat :)
Filety marynowane w zielu angielskim i cebuli zyskują naprawdę wyjątkowy smak, a orzechy włoskie podbijają ciepło i dodają chrupkości.
Możecie wykorzystać tutaj filety białej ryby, jak mintaj, morszczuk, miruna lub przygotować w ten sposób światecznego karpia, najlepiej ze skórą - dzięki temu ryby będą bardziej zwarte i łatwiej je usmażycie.
W naszej rodzinie ryby w ogóle są bardzo lubiane i regularnie pojawiają się na naszych talerzach, jednak święta Bożego Narodzenia to czas, gdy brylują w wyjątkowych wydaniach.
Jest smażony na złoto karp dziadka, jest rozpływająca się w ustach ryba w cieście jajecznym z przepisu prababci, są śledzie w najróżniejszym wydaniu ale nigdy nie brakuje tych w cebuli i pomidorach mojego taty.
Co roku też pojawia się na stole coś nowego, dlatego zapraszam dziś na rybę w orzechach, która jest niezwykle aromatyczna i świetnie wpisuje się w wigiliny klimat :)
Filety marynowane w zielu angielskim i cebuli zyskują naprawdę wyjątkowy smak, a orzechy włoskie podbijają ciepło i dodają chrupkości.
Możecie wykorzystać tutaj filety białej ryby, jak mintaj, morszczuk, miruna lub przygotować w ten sposób światecznego karpia, najlepiej ze skórą - dzięki temu ryby będą bardziej zwarte i łatwiej je usmażycie.
Tak przygotowana ryba pysznie smakuje z kapustą z grochem na ciepło lub wszelkimi kiszonkami :)
Chrupiąca i delikatna jednocześnie, przepełniona ciepłym aromatem zimowego wieczoru.
Serdecznie zachęcam do spróbowania tej pysznej ryby w panierce orzechowej!
Chrupiąca i delikatna jednocześnie, przepełniona ciepłym aromatem zimowego wieczoru.
Serdecznie zachęcam do spróbowania tej pysznej ryby w panierce orzechowej!
Ryba w orzechowej panierce
Potrzebujesz:
Potrzebujesz:
- 500g filetów bialej ryby ze skórą lub filetów z karpia
- 1/2 białej cebuli
- 1/2 łyżeczki mielonego roztartego w moździerzu ziela angielskiego
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Panierka:
- 3 łyżki bardzo drobno pokruszonych / zmielonych orzechów włoskich
- 1 jajko
- mąka pszenna
Sposób przyrządzenia:
1. Rybę pokrój na porcje według uznania i przełóż do miski.
2. Cebulę pokrój w cienkie piórka i dodaj do ryby.
3. Całość oprósz drobno rozkruszonym w moździerzu zielem angielskim oraz dopraw solą i pieprzem.
4. Wymieszaj i odstaw do lodówki na 1h lub na całą noc.
5. Przygotuj 3 naczynia płaskie i przygotuj kolejno: drobno kruszone / mielone orzechy włoskie, rozkłócone jajko, mąkę pszenną.
6. Rybę oczyść delikatnie z marynaty i panieruj kolejno w orzechach, jajku i mące.
7. Smaż na złoto (można smażyć na głębokim oleju dla zwiększenia chrupkości).
Smacznego!
Fish in walnut breading
Ingredients:
- 500g white fish fillets with skin or carp fillets
- 1/2 white onion
- 1/2 teaspoon allspice crushed in a mortar
- salt and pepper
- oil for frying
Breading:
- 3 tablespoons very finely crushed/ground walnuts
- 1 egg
- wheat flour
Preparation:
1. Cut the fish into portions as desired and place in a bowl.
2. Cut the onion into thin strips and add to the fish.
3. Sprinkle everything with allspice finely crushed in a mortar and season with salt and pepper.
4. Mix and leave in the fridge for 1 hour or overnight.
5. Prepare 3 flat dishes and prepare in the following order: finely crushed/ground walnuts, whisked egg, wheat flour.
6. Gently remove the marinade from the fish and coat it in nuts, egg and flour.
7. Fry until golden (you can deep fry it for extra crispiness).
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz