Aby corocznej tradycji stało się zadość, przychodzę dziś z aromatycznym pomysłem na śledzie, bo w ostatnim czasie w spisie najczęściej czytanych przez Was przepisów pojawiają się te na ostro z daktylami i te po skandynawsku.
Śledzie piernikowe zrobiłam już w zeszłym roku ale nie udało mi się ich sfotografować, dlatego w tym roku zrobiłam je wcześniej i schowałam na najwyższej półce w lodówce, by móc zabrać je na rodzinną Wigilię, a na specjalne życzenie dziadka zrobię jeszcze te z suszonymi grzybami i żurawiną :)
Słone śledzie przełożone karmelizowaną cebulą w miodzie i garści przypraw, które nadają im iście świąteczno-piernikowego smaku.
Do tego sok wyciśnięty z pachnącej pomarańczy i odrobina skórki otartej z cytryny dla rozjaśnienia piernikowego tła.
Całość nakrapiana drobinkami kruszonego, kolorowego pieprzu, który ogrzewa podniebienie i przyjemnie szczypie w język, balansując duet korzennej cebulki i słonego śledzia.
Ach! Zapomniałabym o suszonych śliwkach, które dodają lekko wędzonego aromatu i głębi, której nie może tu zabraknąć.
Wszystko ląduje w słoiczku, by wzajemnie przeniknąć się pysznym uściskiem i bezpowrotnie połączyć to co mają w sobie najlepszego :)
Te piernikowe śledzie z pewnością zabłysną na stole i rozpieszczą niejedno świąteczne podniebienie!
Śledzie piernikowe
Potrzebujesz:
- 6 płatów śledzia
- 4 średnie cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 8 goździków
- 3 łyżki oleju
- 1,5 łyżeczki miodu
- 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika bez cukru
- 4-5 drobno pokrojone suszone śliwki
- 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/3 łyżeczki mielonego imbiru
- 1 łyżeczka kruszonego pieprzu kolorowego (lub więcej do smaku)
- skórka otarta z 1/2 cytryny.
- 2 łyżki soku z pomarańczy
- olej do zalania
1. Drobno posiekaj cebulę i czosnek i zeszklij razem z liściem laurowym, goździkami i zielem angielskim.
2.Wyjmij przyprawy i dodaj miód, mielone przyprawy, sok z pomarańczy, skórkę z cytryny i suszone śliwki.
3. Podsmażaj, aż całość lekko skarmelizuje i odstaw do lekkiego przestudzenia.
4. Układaj cebulę warstwami na przemian z pokrojonym śledziem i pokruszonym kolorowym pieprzem w słoiku i zalej całość olejem do wypełnienia.
Gingerbread herring
Ingredients:
- 6 salted herring fillets
- 4 medium onions
- 4 garlic cloves
- 2 bay leaves
- 2 allspice grains
- 8 cloves
- 3 tablespoons oil
- 1.5 teaspoons honey
- 1/2 teaspoon sugar-free gingerbread spice
- 4-5 finely chopped dried plums
- 1/3 teaspoon ground cinnamon
- 1/3 teaspoon ground ginger
- 1 teaspoon crushed colored pepper (or more to taste)
- grated zest of 1/2 lemon
- 2 tablespoons orange juice
- oil for brining
Method:
1. Finely chop the onion and garlic and fry until golden with the bay leaf, cloves and allspice.
2. Remove the spices and add the honey, ground spices, orange juice, lemon zest and dried plums.
3. Fry until lightly caramelized and set aside to cool slightly.
4. Layer the onions alternately with the sliced herring and crushed colored pepper in a jar and pour oil over the whole thing to fill.
5. Store in the refrigerator.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz