Za oknem resztki śniegu po zeszłotygodniowej zawieji.
Ależ było pięknie!
I chociaż od miesiąca z mojego planu dnia zniknęły spacery z kudłatym pieskiem, przełamałam się i pognałam z mamą biegać boso po śnieżnych zaspach na łące.
Bardzo odświeżające i orzeźwiające doznanie, po którym cudownie jest ogrzać się czymś pysznym i sycącym.
Na stole dziś ziemniaczane kotleciki, wygrzewające swoje złote brzuszki na kremowym sosie pieczarkowym.
Pyszne danie, idealne na zimę, a już szczególnie po śnieżnych hulankach, czy spacerze, którego chłód różowi policzki :)
Delikatne ziemniaczano-twarogowe kotleciki z chrupiącą, złocistą panierką i aromatem gałki muszkatołowej same proszą się o kolejny kęs ale gdy zanurzysz kawałek w aksamitnym sosie z soczystymi plasterkami pieczarek...całość zyskuje nowy wymiar pyszności.
Proste, sycące i świetne do wykorzystania ziemniaków z obiadu poprzedniego dnia, a jednocześnie tak pyszne, aromatyczne i otulające wnętrze brzuchów przytulnością, której trudno się oprzeć.
Jeśli zostało Wam trochę ziemniaków z wczoraj albo macie ochotę na komfortowe zimowe jedzonko, to zapraszam do stołu!
Ależ było pięknie!
I chociaż od miesiąca z mojego planu dnia zniknęły spacery z kudłatym pieskiem, przełamałam się i pognałam z mamą biegać boso po śnieżnych zaspach na łące.
Bardzo odświeżające i orzeźwiające doznanie, po którym cudownie jest ogrzać się czymś pysznym i sycącym.
Na stole dziś ziemniaczane kotleciki, wygrzewające swoje złote brzuszki na kremowym sosie pieczarkowym.
Pyszne danie, idealne na zimę, a już szczególnie po śnieżnych hulankach, czy spacerze, którego chłód różowi policzki :)
Delikatne ziemniaczano-twarogowe kotleciki z chrupiącą, złocistą panierką i aromatem gałki muszkatołowej same proszą się o kolejny kęs ale gdy zanurzysz kawałek w aksamitnym sosie z soczystymi plasterkami pieczarek...całość zyskuje nowy wymiar pyszności.
Proste, sycące i świetne do wykorzystania ziemniaków z obiadu poprzedniego dnia, a jednocześnie tak pyszne, aromatyczne i otulające wnętrze brzuchów przytulnością, której trudno się oprzeć.
Jeśli zostało Wam trochę ziemniaków z wczoraj albo macie ochotę na komfortowe zimowe jedzonko, to zapraszam do stołu!
Nie zapomnijcie posypać zieloną pietruszką!
Kotlety ziemniaczane na kremowych pieczarkach
Potrzebujesz:
- 800g ugotowanych ziemniaków
- 300g twarogu
- 2 jajka
- 100g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka soli
- bułka tarta do obtaczania
- masło klarowane do smażenia
Sos:
- 500g pieczarek
- 2 łyżki oleju
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1 łyżeczka mielonych suszonych grzybów
- 1/2 szklanki mleczka kokosowego lub śmietanki kremówki
- pieprz i sól do smaku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki + do podania
Sposób przyrządzenia:
1. Ugotowane ziemniaki ugnieć z twarogiem.
1. Ugotowane ziemniaki ugnieć z twarogiem.
2. Dodaj mąkę, jajka i przyprawy oraz proszek do pieczenia - połącz na jednolitą masę.
3. Formuj z masy kotleciki, obtaczaj w bułce tartej i smaż na złoto z obu stron na maśle klarowanym lub oleju - około 3-4min z każdej strony.
Sos:
1. Pieczarki umyj i pokrój w plasterki i podsmaż na oleju.
1. Pieczarki umyj i pokrój w plasterki i podsmaż na oleju.
2. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek.
3. Gdy pieczarki puszczą wodę, dodaj przyprawy i śmietankę - gotuj całość do miękkości warzyw i lekkiego zgęstnienia sosu (gdy będzie za gęsty, dodaj trochę wody).
4. Gotowy sos zdejmij z palnika i wmieszaj natkę pietruszki.
5. Na gorącym sosie układaj ciepłe kotlety ziemniaczane i podawaj.
Smacznego!
Potato & cottage cheese cakes with creamy mushrooms
Ingredients:
- 800g boiled potatoes
- 300g cottage cheese
- 2 eggs
- 100g wheat flour
- 1 teaspoon baking powder
- 1/2 teaspoon ground nutmeg
- 1 teaspoon salt
- breadcrumbs for coating
- clarified butter for frying
Sauce:
- 500g mushrooms
- 2 tablespoons oil
- 1 large onion
- 2 cloves garlic
- 1/2 teaspoon dried thyme
- 1 teaspoon ground dried mushrooms
- 1/2 cup coconut milk or heavy cream
- pepper and salt to taste
- 1 tablespoon chopped parsley + for serving
Method:
1. Mash the boiled potatoes with cottage cheese.
2. Add flour, eggs, spices and baking powder - combine into a smooth mass.
3. Form patties from the mixture, coat in breadcrumbs and fry until golden on both sides in clarified butter or oil - about 3-4 minutes on each side.
Sauce:
1. Wash and slice the mushrooms and fry in oil.
2. Add the diced onion and chopped garlic.
3. When the mushrooms release juice, add the spices and cream - cook everything until the vegetables are soft and the sauce thickens slightly (if it is too thick, add a little water).
4. Remove the finished sauce from the heat and stir in the parsley.
5. Place the warm potato patties on the hot sauce and serve.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz