poniedziałek, 13 stycznia 2025

Projekt śniadanie: Zniewalająca grzanka z jajkiem i awokado

Grzanka z awokado i jajkiem to chyba jedna z najlepiej znanych śniadaniowych opcji na międzynarodowym stole, dlatego to właśnie tym niepozornym daniem rozpoczynam Nowy Kulinarny Rok na blogu :)
I niby nic wielkiego, a jednak połączenie jajka z kremowym, zielonym awokado ma w sobie coś uzależniającego i bardzo, bardzo przytulnego...jak wszystkie śniadania z jajkiem w roli głównej.
W podstawie chrupiąca grzanka z ulubionego pieczywa, a na niej warstwa kremowego awokado, do tego delikatny omlet ułożony w jajeczną chmurkę.
Całość zwieńczona trzema składnikami, które sprawiają, że nie zapomnisz długo o tym śnadaniu.
Pokruszona wyrazista feta, pikantne płatki chili i kilka stużek łagodnego miodu w złocistym zwieńczeniu.
Nie pasuje? Nic bardziej mylnego! :)
Smaki i tekstury przeplatają się tu w jak najbardziej misternie skomponowanej melodii poranka i rozkosznego mruczenia policzków wypełnionych pysznością.
Co prawda mój miód był już zwarty ale tym płynnym zdecydowanie łatwiej będzie równomiernie okrasić grznakę.
To proste śniadanie wspaniale sprawdza się podczas zimowych dni, bo od pierwszego kęsa wypełnia ciepłem po same brzegi :)
Chodź, nie daj się prosić i zrób sobie tę kromkę rozkoszności!























Zniewalająca grzanka z jajkiem i awokado
na 1 porcję
Potrzebujesz:

  • 1 kromka ulubionego pieczywa
  • 1/2 awokado
  • sok z cytryny do smaku
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 1 łyzeczka oleju do smażenia
  • ser feta (ok. 1 łyżeczki)
  • duża szczypta płatków chili
  • łagodny miód
  • natka pietruszki do podania
Sposób przyrządzenia:
1. Jajko wbij do miseczki i rozkłóć, dodaj szczyptę soli i usmaż cienki omlet.
2. Awokado rozgnieć i dopraw solą i sokiem z cytryny.
3. Pieczywo włóż do tostera lub upraż na chrupko na patelni.
4. Awokado rozsmaruj na pieczywie, na wierzch ułóż omlej z jajka i posyp całość kawałkami fety, płatkami chili i skrop lekko miodem.
5. Podawaj od razy z natką pietruszki.

Smacznego!








































Amazing toast with egg and avocado
for 1 serving
Ingredients:
  • 1 slice of your favorite bread
  • 1/2 avocado
  • lemon juice to taste
  • pinch of salt
  • 1 egg
  • 1 teaspoon of oil for frying
  • feta cheese (about 1 teaspoon)
  • a large pinch of chili flakes
  • mild honey
  • parsley for serving
Method:
1. Crack the egg into a bowl and beat it, add a pinch of salt and fry a thin omelette.
2. Crush the avocado and season with salt and lemon juice.
3. Put the bread in the toaster or toast until crisp in a pan.
4. Spread the avocado on the bread, top with the egg wash and sprinkle with pieces of feta, chili flakes and a little honey.
5. Serve immediately sprinkled with parsley.

Enjoy!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...