Grzanka z awokado i jajkiem to chyba jedna z najlepiej znanych śniadaniowych opcji na międzynarodowym stole, dlatego to właśnie tym niepozornym daniem rozpoczynam Nowy Kulinarny Rok na blogu :)
I niby nic wielkiego, a jednak połączenie jajka z kremowym, zielonym awokado ma w sobie coś uzależniającego i bardzo, bardzo przytulnego...jak wszystkie śniadania z jajkiem w roli głównej.
W podstawie chrupiąca grzanka z ulubionego pieczywa, a na niej warstwa kremowego awokado, do tego delikatny omlet ułożony w jajeczną chmurkę.
Całość zwieńczona trzema składnikami, które sprawiają, że nie zapomnisz długo o tym śnadaniu.
Pokruszona wyrazista feta, pikantne płatki chili i kilka stużek łagodnego miodu w złocistym zwieńczeniu.
Nie pasuje? Nic bardziej mylnego! :)
Smaki i tekstury przeplatają się tu w jak najbardziej misternie skomponowanej melodii poranka i rozkosznego mruczenia policzków wypełnionych pysznością.
Co prawda mój miód był już zwarty ale tym płynnym zdecydowanie łatwiej będzie równomiernie okrasić grznakę.
To proste śniadanie wspaniale sprawdza się podczas zimowych dni, bo od pierwszego kęsa wypełnia ciepłem po same brzegi :)
Chodź, nie daj się prosić i zrób sobie tę kromkę rozkoszności!
Zniewalająca grzanka z jajkiem i awokado
na 1 porcję
Potrzebujesz:
- 1 kromka ulubionego pieczywa
- 1/2 awokado
- sok z cytryny do smaku
- szczypta soli
- 1 jajko
- 1 łyzeczka oleju do smażenia
- ser feta (ok. 1 łyżeczki)
- duża szczypta płatków chili
- łagodny miód
- natka pietruszki do podania
- 1 slice of your favorite bread
- 1/2 avocado
- lemon juice to taste
- pinch of salt
- 1 egg
- 1 teaspoon of oil for frying
- feta cheese (about 1 teaspoon)
- a large pinch of chili flakes
- mild honey
- parsley for serving
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz