środa, 5 lutego 2025

Czekoladowe cynamonki z owocami na dobry Luty

Ostatni raz piekłam drożdżówki w czerwcu zeszłego roku i były to bułeczki z rabarbarem i migdałami, które zniknęły z blachy niemal zaraz po upieczeniu.
Minęło już trochę czasu i zatęskniłam za drożdżową słodkością pełną smaku, która mieści się w dłoni, dlatego zapraszam dziś na czekoladowe cynamonki wypełnione malinami i jeżynami, których ostatnią paczuszkę znalazłam na dnie zamrażarki.
Cynamon w nadzieniu pysznie podbija smak owoców i dodaje zimowej przytulności, a kawałeczki czekolady w drożdżowym cieście pysznie rozpuszczają się na języku i pozostawiając rozkoszne uczucie tłuściutkiej przyjemności ♥
To takie bułeczki, które wypełniają ciepłem, rozlewają troskliwość po podniebieniu i otulają lutową rzeczywistość, która rozpieszcza słońcem i orzeźwiającym powietrzem zwiastującym wiosnę, majaczącą gdzieś na horyzoncie razem z pierwszymi powrotami żurawiami.
Mięciutkie, czekoladowe, przeplatane cynamonowo-maślaną wstęgą i nadzieją, że Luty będzie dla nas dobry.
Soczyste maliny możecie wymienić na borówki lub pominąć owoce zupełnie, pozostawiając czekoladowe ślimaczki z ciepłym aromatem cynamonu w swej pysznej podstawowej wersji :)
A jeżeli lubujecie się najbardziej w tradycyjnych smakach, to najzwyklejsze i najpyszniejsze cynamonki Kanelbullar też są na blogu, o TUTAJ!
A tymczasem zapraszam na filiżankę kawy z młodym Lutym i czekoladowymi cynamonkami i niech nam się wiedzie! :)



Czekoladowe cynamonki z owocami
na ok. 20 bułeczek
Potrzebujesz:

  • 25g świeżych drożdży
  • 250g lekko ciepłego mleka
  • 50g cukru
  • 390g mąki pszennej
  • 10g kakao
  • 45g posiekanej gorzkiej czekolady
  • 100g roztopionego masła / oleju
  • szczypta soli
  • jajko do posmarowania bułeczek
Nadzienie:
  • 100g miękkiego masła
  • 100g cukru
  • 2 łyżki mielonego cynamonu
  • 100g mrożonych malin / jeżyn / borówek
Sposób przyrządzenia:
1. W ciepłym mleku rozpuść drożdże z cukrem.
2. Przelej zaczyn drożdżowy do miski i dodaj resztę składników - zagnieć gładkie, jednolite ciasto.
3. Odstaw ciasto pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1h.
4. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć na oprószonym blacie mąką i rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 25cm x 60cm.
5. Równomiernie rozsmaruj nadzienie na cieście i ułóż owoce, zostawiając ok. 2-3cm marginesu wzdłuż jednego dłuższego boku.
6. Zwijaj ciasto w rulon wzdłuż dłuższego boku w stronę marginesu, a następnie pokrój na 2-3cm plastry ostrym nożem
7. Układaj bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (możesz też użyć papilotek do muffinek) i posmaruj rozmąconym jajkiem.
8. Piecz w 200*C przez 8min.

Smacznego!






Chocolate cinnamon rolls with fruit
for approx. 20 rolls
Ingredients:
  • 25g fresh yeast
  • 250g slightly warm milk
  • 50g of sugar
  • 390g flour
  • 10g cocoa powder
  • 45g chopped dark chocolate
  • 100g melted butter/oil
  • pinch of salt
  • egg for brushing the rolls
  • pearl sugar (optional)
Filling:
  • 100g soft butter
  • 100g of sugar
  • 2 tablespoons of ground cinnamon
Method:
1. Dissolve the yeast and sugar in warm milk.
2. Pour the yeast into a bowl and add the rest of the ingredients - knead a smooth, uniform dough.
3. Set the dough aside, covered, in a warm place to rise for 1 hour.
4. Knead the risen dough again on a floured surface and roll it out into a rectangle measuring 25cm x 60cm.
5. Spread the filling and put the fruit evenly on the dough, leaving a 2-3 cm margin along one long side.
6. Roll the dough along the long side towards the margin, then cut into 2-3 cm slices with a sharp knife
7. Place the buns on a baking tray lined with baking paper (you can also use muffin cups) and brush with beaten egg.
8. Bake at 200*C for 8 minutes.

Enjoy!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...