Ostatni raz piekłam drożdżówki w czerwcu zeszłego roku i były to bułeczki z rabarbarem i migdałami, które zniknęły z blachy niemal zaraz po upieczeniu.
Minęło już trochę czasu i zatęskniłam za drożdżową słodkością pełną smaku, która mieści się w dłoni, dlatego zapraszam dziś na czekoladowe cynamonki wypełnione malinami i jeżynami, których ostatnią paczuszkę znalazłam na dnie zamrażarki.
Cynamon w nadzieniu pysznie podbija smak owoców i dodaje zimowej przytulności, a kawałeczki czekolady w drożdżowym cieście pysznie rozpuszczają się na języku i pozostawiając rozkoszne uczucie tłuściutkiej przyjemności ♥
To takie bułeczki, które wypełniają ciepłem, rozlewają troskliwość po podniebieniu i otulają lutową rzeczywistość, która rozpieszcza słońcem i orzeźwiającym powietrzem zwiastującym wiosnę, majaczącą gdzieś na horyzoncie razem z pierwszymi powrotami żurawiami.
Mięciutkie, czekoladowe, przeplatane cynamonowo-maślaną wstęgą i nadzieją, że Luty będzie dla nas dobry.
Soczyste maliny możecie wymienić na borówki lub pominąć owoce zupełnie, pozostawiając czekoladowe ślimaczki z ciepłym aromatem cynamonu w swej pysznej podstawowej wersji :)
A jeżeli lubujecie się najbardziej w tradycyjnych smakach, to najzwyklejsze i najpyszniejsze cynamonki Kanelbullar też są na blogu, o TUTAJ!
A tymczasem zapraszam na filiżankę kawy z młodym Lutym i czekoladowymi cynamonkami i niech nam się wiedzie! :)
Czekoladowe cynamonki z owocami
na ok. 20 bułeczek
Potrzebujesz:
- 25g świeżych drożdży
- 250g lekko ciepłego mleka
- 50g cukru
- 390g mąki pszennej
- 10g kakao
- 45g posiekanej gorzkiej czekolady
- 100g roztopionego masła / oleju
- szczypta soli
- jajko do posmarowania bułeczek
- 100g miękkiego masła
- 100g cukru
- 2 łyżki mielonego cynamonu
- 100g mrożonych malin / jeżyn / borówek
1. W ciepłym mleku rozpuść drożdże z cukrem.
- 25g fresh yeast
- 250g slightly warm milk
- 50g of sugar
- 390g flour
- 10g cocoa powder
- 45g chopped dark chocolate
- 100g melted butter/oil
- pinch of salt
- egg for brushing the rolls
- pearl sugar (optional)
- 100g soft butter
- 100g of sugar
- 2 tablespoons of ground cinnamon
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz