czwartek, 13 lutego 2025

Pierogi z łososiem pełne ziół i miłości

Jutro wszystko na chwilę wybuchnie czerwienią, różem, płatkami kwiatów i wszystkim w kształcie serduszek.
W słonecznej kuchni też poddaję się tym miłosnym uniesieniom, choć tutaj rozpieszczanie, troska i miłość są składnikami każdej potrawy.
To czym się karmisz, tym jesteś, dlatego nigdy nie zapominaj o tych składnikach podczas gotowania :)
A na stole już stoją talerze wypełnione uczuciem po same brzegi pierogowego ciasta w kolorze marmurkowego różu, dzięki buraczanym wiórkom.
Wnętrze każdego serduszka jest bogato wypełnione niezwykle aromatycznym farszem z łososiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami.
Do tego świeże zioła, trochę charakternego chili i szczypta ciepłej gałki muszkatołowej, która podbija wszystkie smaki i miłość w daniu :)
Aromatyczne, delikatne, urocze i przepyszne serduszkowe pierożki z pewnością rozpieszczą niejedno podniebienie nie tylko w Walentynki.
Pozostaje jeszcze tylko zwieńczyć tę parującą smakiem miłość roztopionym masłem lub odrobiną jogurtu naturalnego i pędzelkami świeżego koperku, by odpłynąć na chmurce kulinarnej rozkoszy.
Każdy kęs pierożków z łososiem to czysta miłość opatulona delikatnym ciastem w kolorze miłego uczucia.
Pamiętajcie koniecznie, by karmić się miłością codziennie, bo tylko tak będziecie mogli posłać ją dalej ♥























Pierogi z łososiem, szpinakiem i ziołami
na ok. 30 szt
Potrzebujesz:
Ciasto:

  • 300g mąki pszennej + do podsypania
  • 100ml oleju
  • 2 szczypty soli
  • 160ml ciepłej wody
  • 1 łyżka buraka startego na najmniejszych oczkach / 2 łyżki czystego soku z buraka
Farsz:
  • 300g usmażonego / gotowanego fileta łososia
  • 1/2 cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 100g świeżego szpinaku
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki posiekanych suszonych pomidorów z oleju
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1/3 łyżeczki płatków chili
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 1/5 łyżeczki gałki muszkatołowej

Sposób przyrządzenia:
Ciasto
1. Mąkę wymieszaj z olejem, startym burakiem i solą.
2. Stopniowo dolewaj wodę i wyrabiaj ciasto.
3. Zagniataj ciasto przez około 5-7min, do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne - odłóż ciasto do odpoczynku na 30min.
4. Oprósz blat mąką i rozwałkuj ciasto na grubość ok.2mm.
5. Wycinaj koła (np. szklanką), nadziewaj łyżeczką farszu i zlepiaj pierogi według upodobania, lub wykrawaj kształt serduszek nadziewaj 1 łyżeczką farszu i przykryj drugim serduszkiem, zlepiając brzegi z każdej strony. 
6. Gotuj w osolonej wodzie do 3-4min. od wypłynięcia na powierzchnię.
7. Podawaj z roztopionym masłem lub jugurtem naturalnym i koperkiem.

Farsz:
1. Na patelni podsmaż na oleju drobno posiekaną cebulę z czosnkiem do zeszklenia.
2. Do cebuli dodaj świeży szpinak i podsmażaj, aż szpinak straci objętość.
3. W misce umieść posiekane suszone pomidory, koperek, natkę pietruszki i smażonego łososia - wymieszaj wszystko do połączenia.
4. Usmażony szpinak z cebulką lekko przesiekaj i dodaj do farszu wraz z przyprawami - dokładnie wymieszaj.
5. Nadziewaj pierogi ostudzonym farszem.

Smacznego!









































Pierogi with salmon, spinach and herbs
for approx. 30 pieces
Ingredients:
Dough:
  • 300g wheat flour + for dusting
  • 100ml oil
  • 2 pinches salt
  • 160ml warm water
  • 1 tablespoon thinely grated beetroot / 2 tablespoons pure beetroot juice
Stuffing:
  • 300g fried/cooked salmon fillet
  • 1/2 onion
  • 3 cloves garlic
  • 100g fresh spinach
  • 1 tablespoon oil
  • 2 tablespoons chopped dried tomatoes in oil
  • 1 tablespoon chopped dill
  • 1 tablespoon chopped parsley
  • 1/3 teaspoon chili flakes
  • 1/2 teaspoon salt
  • 1/3 teaspoon pepper
  • 1/5 teaspoon nutmeg
Method:
Dough
1. Mix the flour with the oil, grated beetroot and salt. 2. Gradually add water and knead the dough.
3. Knead the dough for about 5-7 minutes, until it is smooth and elastic - set the dough aside to rest for 30 minutes.
4. Sprinkle the countertop with flour and roll out the dough to a thickness of about 2 mm.
5. Cut out circles (e.g. with a glass), stuff with a teaspoon of stuffing and stick the dumplings together as you like, or cut out heart shapes, stuff with 1 teaspoon of stuffing and cover with another heart, sticking the edges together on each side.
6. Cook in salted water for 3-4 minutes from the moment they float to the surface.
7. Serve with melted butter or natural yogurt and dill.

Stuffing:
1. Fry finely chopped onion and garlic in oil in a pan until translucent.
2. Add fresh spinach to the onion and fry until the spinach loses its volume.
3. Place chopped dried tomatoes, dill, parsley and fried salmon in a bowl - mix everything together.
4. Lightly chop the fried spinach and onion and add to the filling along with the spices - mix thoroughly.
5. Stuff the dumplings with the cooled filling.

Enjoy!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...