Jutro wszystko na chwilę wybuchnie czerwienią, różem, płatkami kwiatów i wszystkim w kształcie serduszek.
W słonecznej kuchni też poddaję się tym miłosnym uniesieniom, choć tutaj rozpieszczanie, troska i miłość są składnikami każdej potrawy.
To czym się karmisz, tym jesteś, dlatego nigdy nie zapominaj o tych składnikach podczas gotowania :)
A na stole już stoją talerze wypełnione uczuciem po same brzegi pierogowego ciasta w kolorze marmurkowego różu, dzięki buraczanym wiórkom.
Wnętrze każdego serduszka jest bogato wypełnione niezwykle aromatycznym farszem z łososiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami.
Do tego świeże zioła, trochę charakternego chili i szczypta ciepłej gałki muszkatołowej, która podbija wszystkie smaki i miłość w daniu :)
Aromatyczne, delikatne, urocze i przepyszne serduszkowe pierożki z pewnością rozpieszczą niejedno podniebienie nie tylko w Walentynki.
Pozostaje jeszcze tylko zwieńczyć tę parującą smakiem miłość roztopionym masłem lub odrobiną jogurtu naturalnego i pędzelkami świeżego koperku, by odpłynąć na chmurce kulinarnej rozkoszy.
Każdy kęs pierożków z łososiem to czysta miłość opatulona delikatnym ciastem w kolorze miłego uczucia.
Pamiętajcie koniecznie, by karmić się miłością codziennie, bo tylko tak będziecie mogli posłać ją dalej ♥
Pierogi z łososiem, szpinakiem i ziołami
na ok. 30 szt
Potrzebujesz:
Ciasto:
- 300g mąki pszennej + do podsypania
- 100ml oleju
- 2 szczypty soli
- 160ml ciepłej wody
- 1 łyżka buraka startego na najmniejszych oczkach / 2 łyżki czystego soku z buraka
- 300g usmażonego / gotowanego fileta łososia
- 1/2 cebuli
- 3 ząbki czosnku
- 100g świeżego szpinaku
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżki posiekanych suszonych pomidorów z oleju
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1/3 łyżeczki płatków chili
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- 1/5 łyżeczki gałki muszkatołowej
Ciasto
1. Mąkę wymieszaj z olejem, startym burakiem i solą.
4. Usmażony szpinak z cebulką lekko przesiekaj i dodaj do farszu wraz z przyprawami - dokładnie wymieszaj.
- 300g wheat flour + for dusting
- 100ml oil
- 2 pinches salt
- 160ml warm water
- 1 tablespoon thinely grated beetroot / 2 tablespoons pure beetroot juice
- 300g fried/cooked salmon fillet
- 1/2 onion
- 3 cloves garlic
- 100g fresh spinach
- 1 tablespoon oil
- 2 tablespoons chopped dried tomatoes in oil
- 1 tablespoon chopped dill
- 1 tablespoon chopped parsley
- 1/3 teaspoon chili flakes
- 1/2 teaspoon salt
- 1/3 teaspoon pepper
- 1/5 teaspoon nutmeg
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz