Wróciła zima, a wraz z nią szczypiący w policzki mróz i śnieżynki wplątujące się we włosy, jak najpiękniejsze ozdoby.
Ogromną miałam ochotę poczuć ten zimowy chłó, chociaż straciłam już na to nadzieję przy wszystkich wiosennych oznakach, które zaczęły się śmiało pojawiać :)
Tak, czekam już na wiosnę ale biel za oknem sprawiła mi ogrom radości, tak samo jak spacer z mamą po zaśnieżonym lesie i późniejsza rozgrzewająca herbata z miodem i cytryną.
Na szczęście wiosenna potrzeba jedzenia większej ilości warzyw i zimowe rozgrzanie można połączyć na talerzu, na przykład pod postacją tej ciepłej, kolorowej sałatki, której podstawą są pieczone warzywa korzeniowe :)
Do tego świeża, soczysta papryka, pikantna rukola i kremowa burrata w kolorze śnieżnego puchu ♥
Całość okraszona nasionami słonecznika i dressingiem z cytrusową nutą i masą zielonej pietruszki, która świetnie wspomaga odporność.
Tu mieszają się smaki upieczonych warzyw, z których pieczenie wydobyło pyszną słodycz, śmietanowe, wyrazisty dressing o energetycznym aromacie i niebiańsko kremowe wnętrze burraty z chrupiącymi dodatkami.
Ciepła, świeża i pełna zaskakujących smaków i tekstur, które przenikają się wzajemnie w każdym kęsie.
Idealna jako dodatek do mięs, ryb lub do zjedzenia, jako samodzielne danie z ulubionym pieczywem. Sama też przepysznie smakuje! :)
Chodźcie wzmocnić i odżywić swoje zimowe brzuchy tą pyszną gorącą sałatką z pieczonymi warzywami i burratą!
Ogromną miałam ochotę poczuć ten zimowy chłó, chociaż straciłam już na to nadzieję przy wszystkich wiosennych oznakach, które zaczęły się śmiało pojawiać :)
Tak, czekam już na wiosnę ale biel za oknem sprawiła mi ogrom radości, tak samo jak spacer z mamą po zaśnieżonym lesie i późniejsza rozgrzewająca herbata z miodem i cytryną.
Na szczęście wiosenna potrzeba jedzenia większej ilości warzyw i zimowe rozgrzanie można połączyć na talerzu, na przykład pod postacją tej ciepłej, kolorowej sałatki, której podstawą są pieczone warzywa korzeniowe :)
Do tego świeża, soczysta papryka, pikantna rukola i kremowa burrata w kolorze śnieżnego puchu ♥
Całość okraszona nasionami słonecznika i dressingiem z cytrusową nutą i masą zielonej pietruszki, która świetnie wspomaga odporność.
Tu mieszają się smaki upieczonych warzyw, z których pieczenie wydobyło pyszną słodycz, śmietanowe, wyrazisty dressing o energetycznym aromacie i niebiańsko kremowe wnętrze burraty z chrupiącymi dodatkami.
Ciepła, świeża i pełna zaskakujących smaków i tekstur, które przenikają się wzajemnie w każdym kęsie.
Idealna jako dodatek do mięs, ryb lub do zjedzenia, jako samodzielne danie z ulubionym pieczywem. Sama też przepysznie smakuje! :)
Chodźcie wzmocnić i odżywić swoje zimowe brzuchy tą pyszną gorącą sałatką z pieczonymi warzywami i burratą!
Sałatka z pieczonych warzyw z burratą
Potrzebujesz:
Potrzebujesz:
- 1 duży batat
- 2 marchewki
- 1-2 buraki
- 1 łyżka oliwy
- sól
- 1 czerwona papryka
- rukola
- 1 łyżka nasion słonecznika
- 1 burrata
- pieprz
Dressing:
- sok z 1/2 pomarańczy
- 1 ząbek czosnku
- skórka otarta z 1/4 cytryny + do posypania
- 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
- 4 łyżki oliwy
- sól do smaku
Sposób przyrządzenia:
1. Batata, marchewkę i buraki obierz ze skórki i pokrój: batata w łódeczki, marchew w grubsze plasterki i buraka w półplasterki.
2. Lekko oprósz warzywa solą, skrop olejem i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - piecz w 180*C przez 45min lub do miękkości warzyw.
3. Paprykę umyj i pokrój według uznania.
4. Na półmisku ułóż umytą rukolę i skrop delikatnie dressingiem, następnie wyłóż na wierzch upieczone warzywa, a na środku ułóż burratę.
5. Całość polej dressingiem, posyp nasionami słonecznika i skórką otartą z cytryny oraz pieprzem.
Dressing:
1. Czosnek przeciśnij przez praskę i połacz dokładnie z pozostałymi składnikami.
Smacznego!
Roasted Vegetable Salad with Burrata
Ingredients:
- 1 large sweet potato
- 2 carrots
- 1-2 beets
- 1 tablespoon olive oil
- salt
- 1 red pepper
- arugula
- 1 tablespoon sunflower seeds
- 1 burrata
- pepper
Dressing:
- juice of 1/2 orange
- 1 clove garlic
- zest of 1/4 lemon + for sprinkling
- 1 tablespoon finely chopped parsley
- 4 tablespoons olive oil
- salt to taste
Method:
1. Peel the sweet potato, carrots and beets and cut them into wedges: sweet potato into wedges, carrot into thicker slices and beetroot into half-slices.
2. Lightly sprinkle the vegetables with salt, drizzle with oil and place on a baking tray lined with baking paper - bake at 180*C for 45 minutes or until the vegetables are soft.
3. Wash and cut the peppers as desired.
3. Wash and cut the peppers as desired.
4. Arrange the washed arugula on a platter and drizzle lightly with the dressing, then arrange the roasted vegetables on top and place the burrata in the middle.
5. Pour the dressing over everything, sprinkle with sunflower seeds, lemon zest and pepper.
Dressing:
1. Press the garlic through a press and combine thoroughly with the remaining ingredients.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz