środa, 9 kwietnia 2025

Jajka w koreańskiej marynacie

W zeszłym sezonie wielkanocnym wypróbowałam sposób na marynowane jajka w dość klasycznym wydaniu, bo z ziołami i opalaną cebulą w jasnej zalewie.
Tym razem postawiłam na ciemne odcienie i azjatyckie smaki.
Jajka marynowane w zalewie koreańskiej, to niezwykle aromatyczne połączenie skrajnych smaków, które razem tworzą pyszną kombinację świetnie pasującą do jajek.
Jest tu słony sos sojowy, słodki miód, kwaśna cytryna i mocno charakterne chili, a całości dopełnia świeży szczypiorek i ziemisty sezam.
Ogołocone ze skorupek jajka, skąpane w tej marynacie nabierają ciemnobeżowego koloru i naprawdę świetnego, niecodziennego na naszym rodzimym stole smaku.
Koreańczycy podają te jajka z ryżem, ja jednak uwielbiam zajadać je z miękkim pieczywem, jak bułki, czy angielka (bułka paryska).
Idealne na śniadanie albo na przystawkę przy biesiadnym stole z ulubionymi ludźmi.
Świetnie sprawdzą się też w wielkanocnym menu, jako ciekawostka z azjatyckim twistem o wyrazistym smaku :)
Świeżo, wyraziście, wiosennie!























Jajka w koreańskiej marynacie
Potrzebujesz:

  • 6-8 jajek
Zalewa:
  • 100ml wody
  • 100ml sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu / cukru
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka sezamu
  • 2 łyżeczki posiekanego szczypioru
  • 1 posiekane czerwone chili / 1 czubata łyżeczka pasty Gochujang
Sposób przyrządzenia:
1. Jajka ugotuj tak, jak lubisz najbardziej: na miękko / półmiękko / na twardo.
2. Ugotowane jaja obierz ze skorupki i przełóż do zalewy.
3. Marynuj w lodówce przez całą noc lub do 2 dni.

Zalewa:
1. Wszystkie składniki marynaty umieść w dużym słoiku / naczyniu z zamknięciem, w którym będziesz marynować jajka.
2. Wymieszaj do całkowitego połączenia / rozpuszczenia miodu lub cukru.
3. Umieść jajka w zalewie.

Smacznego!







































Korean Marinated Eggs
Ingredients:
  • 6-8 eggs
Bridle:
  • 100ml water
  • 100ml soy sauce
  • 2 tablespoons honey/sugar
  • juice from 1/2 lemon
  • 1 tablespoon sesame seeds
  • 2 teaspoons chopped chives
  • 1 chopped red chili/1 heaped teaspoon Gochujang paste
Method:
1. Boil the eggs the way you like them best: soft/medium/hard.
2. Peel the boiled eggs and transfer to the brine.
3. Marinate in the fridge overnight or up to 2 days.

Bridle:
1. Place all the marinade ingredients in a large jar/dish with a lid in which you will marinate the eggs.
2. Mix until completely combined/honey or sugar dissolves.
3. Place the eggs in the marinade.

Enjoy!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...