Za oknem jedna z najdłuższych pochmurnych i zimnych wiosen, jakie kojarzę.
Ale w końcu spadł deszcz, który zrosił przesuszoną majową glebę i nareszcie wszystko może buchnąć jeszcze gęstszą zielenią.
Może i chwilowo pogoda nie sprzyja długiemu siedzeniu na balkonie i piknikom, za to wiosenne pyszności wylewają się z warzywniaków :)
Wszelkie zielenie i odcienie różu królują w skrzynkach, a wśród nich rubinowo-zielone łodygi rabarbaru.
A ja w dźwięk uderzających deszczowych kropel o parapet, zwijam rogaliki z tymi pięknymi smukłościami.
Delikatne ciasto drożdżowe trzyma w swoich złocistych objęciach kremowe mascarpone z cytrynową skórką i soczysty kawałek lekko kwaśnego rabarbaru, a całość złocista i pokryta cukrową skorupką, która rozkosznie chrzęści pod zębami.
Mieszczą sie w dłoni i wypełniają policzki wiosenną, owocową pysznością zamkniętą w delikatnym drożdżowym cieście.
Urocze majowe rogaliki rozjaśnią Wam najbardziej ponury dzień, więc nie zastanawiajcie się dłużej i upieczcie sobie odrobinę przytulne, wiosennej rozkoszy z kremowo-owocowym wnętrzem :)
Drożdżowe rogaliki z rabarbarem i mascarpone
Składniki:
- 25g świeżych drożdży
- 3 czubate łyżeczki cukru
- 5 łyżek letniej wody
- 250g mąki pszennej
- 1 żółtko
- 2 łyżki śmietany 18%
- 90g masła
- szczypta soli
Do tego:
- 3 duże łodygi rabarbaru
- 125g mascarpone
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
- 2 łyżeczki cukru
Sposób wykonania:
1. Drożdże rozpuść całkowicie w letniej wodzie z cukrem.
2. Do drożdżowego zaczynu dodaj mąkę, śmietanę, żółtko i zacznij wyrabiać, pod koniec dodając masło w mniejszych kawałkach - zagnieć gładkie ciasto.
3. Ciasto uformuj w kule i odstaw na 1 godzinę do wyrośnięcia.
4. Mascarpone wymieszaj z sokiem i skórką z cytryny i cukrem.
5. Rabarbar obierz i pokrój na ok. 7cm kawałki.
6. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na koło o grubości ok. 0,5cm.
7. Koło podziel na 12 trójkątnych części, jak pizzę.
8. Każdy trójkąt posmarować cytrynowym mascarpone, ułożyć kawałek rabarbaru i zawijać rogaliki.
9. Rogaliki posmarować białkiem jaja i obsypać cukrem.
10. Piecz w 180*C przez 15-20min.
Smacznego!
Yeast Croissants with Rhubarb
Ingredients:
- 25g fresh yeast
- 3 heaped teaspoons sugar
- 5 tablespoons lukewarm water
- 250g wheat flour
- 1 egg yolk
- 2 tablespoons sour cream
- 90g butter
- a pinch of salt
Add:
- 3 large stalks of rhubarb
- 125g mascarpone
- 1 teaspoon lemon juice
- 1/2 teaspoon grated lemon zest
- 2 teaspoons sugar
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz