poniedziałek, 19 maja 2025

Drożdżowe rogaliki z rabarbarem i mascarpone

Za oknem jedna z najdłuższych pochmurnych i zimnych wiosen, jakie kojarzę.
Ale w końcu spadł deszcz, który zrosił przesuszoną majową glebę i nareszcie wszystko może buchnąć jeszcze gęstszą zielenią.
Może i chwilowo pogoda nie sprzyja długiemu siedzeniu na balkonie i piknikom, za to wiosenne pyszności wylewają się z warzywniaków :)
Wszelkie zielenie i odcienie różu królują w skrzynkach, a wśród nich rubinowo-zielone łodygi rabarbaru.
A ja w dźwięk uderzających deszczowych kropel o parapet, zwijam rogaliki z tymi pięknymi smukłościami.
Delikatne ciasto drożdżowe trzyma w swoich złocistych objęciach kremowe mascarpone z cytrynową skórką i soczysty kawałek lekko kwaśnego rabarbaru, a całość złocista i pokryta cukrową skorupką, która rozkosznie chrzęści pod zębami.
Mieszczą sie w dłoni i wypełniają policzki wiosenną, owocową pysznością zamkniętą w delikatnym drożdżowym cieście.
Urocze majowe rogaliki rozjaśnią Wam najbardziej ponury dzień, więc nie zastanawiajcie się dłużej i upieczcie sobie odrobinę przytulne, wiosennej rozkoszy z kremowo-owocowym wnętrzem :)























Drożdżowe rogaliki z rabarbarem i mascarpone
Składniki:

  • 25g świeżych drożdży
  • 3 czubate łyżeczki cukru
  • 5 łyżek letniej wody
  • 250g mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 90g masła
  • szczypta soli

Do tego:

  • 3 duże łodygi rabarbaru
  • 125g mascarpone
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
  • 2 łyżeczki cukru

Sposób wykonania:

1. Drożdże rozpuść całkowicie w letniej wodzie z cukrem.
2. Do drożdżowego zaczynu dodaj mąkę, śmietanę, żółtko i zacznij wyrabiać, pod koniec dodając masło w mniejszych kawałkach - zagnieć gładkie ciasto.
3. Ciasto uformuj w kule i odstaw na 1 godzinę do wyrośnięcia.
4. Mascarpone wymieszaj z sokiem i skórką z cytryny i cukrem.
5. Rabarbar obierz i pokrój na ok. 7cm kawałki.
6. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na koło o grubości ok. 0,5cm.
7. Koło podziel na 12 trójkątnych części, jak pizzę.
8. Każdy trójkąt posmarować cytrynowym mascarpone, ułożyć kawałek rabarbaru i zawijać rogaliki.
9. Rogaliki posmarować białkiem jaja i obsypać cukrem.
10. Piecz w 180*C przez 15-20min.

Smacznego!











































Yeast Croissants with Rhubarb
Ingredients:

  • 25g fresh yeast
  • 3 heaped teaspoons sugar
  • 5 tablespoons lukewarm water
  • 250g wheat flour
  • 1 egg yolk
  • 2 tablespoons sour cream
  • 90g butter
  • a pinch of salt

Add:

  • 3 large stalks of rhubarb
  • 125g mascarpone
  • 1 teaspoon lemon juice
  • 1/2 teaspoon grated lemon zest
  • 2 teaspoons sugar
Method:
1. Dissolve the yeast completely in lukewarm water with sugar.
2. Add flour, cream, egg yolk to the yeast starter and start kneading, adding butter in smaller pieces at the end - knead smooth dough.
3. Form the dough into balls and leave to rise for 1 hour.
4. Mix the mascarpone with lemon juice and zest and sugar.
5. Peel the rhubarb and cut into approx. 7 cm pieces.
6. Roll out the risen dough into a circle approx. 0.5 cm thick.
7. Divide the circle into 12 triangular pieces, like a pizza.
8. Spread lemon mascarpone on each triangle, add a piece of rhubarb and roll up the croissants.
9. Spread egg white on the croissants and sprinkle with sugar.
10. Bake at 180*C for 15-20 minutes.

Enjoy!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...